Evenement organiseren, simpel of niet?

19 december 2018 | Michèl Kaptein

Toen ik kortgeleden met een leuk gezelschap over een kerstmarkt wandelde, kon ik het niet laten er even bij stil te staan. Dit soort initiatieven kunnen de lokale (horeca)ondernemers namelijk een flinke ‘boost’ geven. Winkeliers en horecaondernemers slaan dan ook steeds vaker de handen ineen. Daarbij doen de kerstmarkten, maar ook andere evenementen hun intrede in Nederland en trekken vele bezoekers. Maar waar moet u vooral aan denken bij het organiseren van een kerstmarkt, braderie of ander evenement?

First things first: de evenementenvergunning

Kijk allereerst of voor het voorgenomen evenement een vergunning nodig is op grond van de Algemene plaatselijke verordening (APV) van uw gemeente. In sommige gevallen volstaat een melding, maar dat is wel afhankelijk gesteld van een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld de omvang van het aantal te verwachten bezoekers. Let daarbij op dat een vergunningaanvraag of een melding ruim voor de geplande aanvangsdatum moet zijn ingediend. De gemeente moet de tijd hebben om de aanvraag/melding te kunnen beoordelen.

Pakt u het helemaal groots aan, dan kan het zo zijn dat het evenement moet worden aangemeld voor de evenementenkalender, want grote evenementen binnen de regio moeten op elkaar afgestemd worden. Gemeentelijke regels over evenementen kunnen van elkaar verschillen. Neem dan ook tijdig contact op met uw gemeente.

“Wie denkt al aan de slag te kunnen met een evenementenvergunning kan bedrogen uitkomen...”

Vergeet het bestemmingsplan niet!

Wie denkt al aan de slag te kunnen met alleen een evenementenvergunning op zak, kan bedrogen uitkomen. Een evenement zoals een kerstmarkt kan namelijk in strijd zijn met het ter plaatste geldende bestemmingsplan. Zo kan het zijn dat wanneer het bestemmingsplan op de beoogde locatie geen evenement toestaat, hier geen kerstmarkt of ander evenement georganiseerd mag worden. Hierop geldt wel een uitzondering. Dat is wanneer het evenement zó incidenteel en kortdurend is, waardoor het geen strijd met de bestemming oplevert (bijvoorbeeld een enkele uren durende vlooienmarkt). Een kerstmarkt zal dus doorgaans wel binnen de bestemming moeten passen, al helemaal omdat ook de opbouw en afbouw van het evenement bij de beoordeling wordt betrokken.

Voor evenementen die langer duren kan een relatief eenvoudige omgevingsvergunning worden verleend (denk wel aan de doorlooptijd). Geen reden om meteen af te haken, maar bedenk wel dat de ruimtelijke aanvaardbaarheid moet worden beoordeeld.

Een drankje erbij?

Wie op een evenement zoals een kerstmarkt alcoholhoudende dranken wil schenken, heeft daarvoor op grond van de Drank- en Horecawet een ontheffing nodig. Voor het schenken van alcoholhoudende dranken is normaal gesproken een DHW-vergunning vereist, maar wanneer het schenken van alcoholhoudende dranken maar een korte periode betreft, kan hiervoor door de gemeente ontheffing worden verleend. Het gaat dan om locaties van zeer tijdelijke aard en het verstrekken van alleen zwak-alcoholhoudende dranken.

En dan is het klaar, toch?

Zijn deze vergunningen, ontheffingen en overige toestemmingen in bezit, dan zou het goed moeten komen. Dat na vergunningverlening toch nog wat geharrewar kan ontstaan, blijkt uit tal van uitspraken van de rechter. Niet iedereen vindt een (kerst)markt of voorjaarsbraderie namelijk een leuk idee en daarom worden soms de gekste bezwaren aangedragen. Binnenkort zullen we een aantal opmerkelijke gerechtelijke uitspraken met u delen.

Kortom...

Bovenstaande is niet bedoeld om te ontmoedigen! Integendeel. Maar het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende benodigde vergunningen en toestemmingen. Het zou namelijk zonde zijn als de braderie of markt al in het water valt voordat het begonnen is. Denk daarom ruim van tevoren na over de omvang en wat u wil organiseren. Neem ook contact op met de gemeente en spreek uw plannen door. Zo voorkomt u dat deze administratieve ‘rompslomp’ teveel wordt. Ikzelf ben in ieder geval helemaal in de kerststemming gekomen door de kerstmarkt! Volgend jaar weer?

Deze bijdrage is geschreven door Michèl Kaptein (links op de foto). Hij is werkzaam bij Catch Legal, dat bestaat uit een team van gedreven juristen. Op het gebied van horeca bezit Catch Legal veel expertise en op dit vlak staan ze horecaondernemers dagelijks bij. Meer info: www.catchlegal.nl

Klik hier voor de overige bijdragen van Catch Legal

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Ronald Bakker (Bagels & Beans)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: