Een beschonken horeca-exploitant kan de DHW-vergunning verliezen

27 november 2018 | Thijs Jacobs

Toen op 16 juli 2018 om 01:45 uur drie politieagenten een Puttens café binnenkwamen, was het voor de horeca-exploitant even schrikken. Normaal gesproken zijn voor sluitingstijd (01:00 uur) de laatste gasten de deur uit en wordt er schoongemaakt, maar deze avond was de ‘sluitborrel’ erg gezellig en daardoor was de horeca-exploitant vergeten de voordeur op slot te draaien. Enigszins aangeslagen staat de horeca-exploitant de net binnengekomen agenten te woord en legt uit waarom de deur nog open staat. De agenten trekken zo hun eigen conclusies.

De regels

Wie als horeca-exploitant alcoholhoudende dranken wil schenken, moet in het bezit zijn van een Drank- en Horecawetvergunning (DHW-vergunning). Deze vergunning is te verkrijgen bij de gemeente en is persoonlijk, dat wil zeggen dat de DHW-vergunning niet overgeschreven kan worden op een ander. Op 2 november 2011 is aan de Puttense horeca-exploitant een DHW-vergunning verleend.

De burgemeester heeft de bevoegdheid om in bepaalde gevallen de DHW-vergunning in te trekken. Eén van die gronden is wanneer de horeca-exploitant van enig slecht levensgedrag is. Een voorbeeld hiervan is het meermaals rijden onder invloed. Dat soort gedrag is volgens de Drank- en Horecawet niet te verenigen met de verantwoordelijkheid die een horeca-exploitant draagt.

Hoe ging het verder?

De drie agenten zagen op het late tijdstip in het Puttense café nog licht branden. Daarnaast stonden er fietsen, scooters en een auto voor de deur, waardoor de agenten besloten een kijkje te gaan nemen. In het café troffen zij vier mensen aan, die allemaal een biertje aan het drinken waren. Ietwat onder de indruk van de binnenkomers schudde de horeca-exploitant de agenten de hand en stond ze te woord. De horeca-exploitant verklaarde dat hij de tijd was vergeten en dat hij allang dicht had moeten zijn. Tijdens het gesprek concludeerden de agenten dat de horeca-exploitant in kennelijke staat van dronkenschap verkeerde. De agenten verklaarden dat de horeca-exploitant met dubbele tong praatte en moeite had met het schudden van de handen.

Intrekken vergunning

Op grond van de Drank- en Horecawet is het verboden in kennelijke staat van dronkenschap aan het werk te zijn. Wanneer men dit wel doet, kan dit door de burgemeester aangemerkt worden als een vorm van slecht levensgedrag. Dit kan resulteren in intrekking van de DHW-vergunning. En zo geschiedde voor de horeca-exploitant van het Puttense café

Bij de rechter

De horeca-exploitant laat het er niet bij zitten. Bij de rechter vecht hij de intrekking van de DHW-vergunning aan omdat hij financieel afhankelijk is van de inkomsten uit zijn café. Daarbij laat hij de rechter weten dat een drankje na de werkdag in de horeca heel gebruikelijk is en hij helemaal niet in staat van dronkenschap verkeerde. Tot slot merkt hij op dat het café al sinds 01:00 uur gesloten was, maar dat hij vergeten was de voordeur op slot te draaien. Ook de conclusies over praten met dubbele tong en het moeilijk handen schudden zijn volgens de horeca-exploitant onterecht, zijn gedrag kwam namelijk omdat hij geschrokken was van de binnenkomst van de drie agenten.

De voorzieningenrechter vindt dat de DHW-vergunning niet kan worden ingetrokken op grond van het gedrag van de horeca-exploitant. Er is geen alcoholtest afgenomen en twee aanwezigen in het café hebben verklaard dat de horeca-exploitant helemaal niet in kennelijke staat van dronkenschap verkeerde. Het is te kort door de bocht om daarom aan te nemen dat er bij de horeca-exploitant sprake is van enig slecht levensgedrag en daarom oordeelt de voorzieningenrechter dat de DHW-vergunning niet ingetrokken mag worden.

Tot slot

In dit geval is de horeca-exploitant de dans ontsprongen, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. De Drank- en Horecawet vereist nu eenmaal goed levensgedrag van leidinggevenden. De burgemeester heeft de bevoegdheid om een DHW-vergunning in te trekken bij slecht levensgedrag, zoals dronkenschap tijdens de openingstijden van het café. Dat is een vergaande consequentie, zeker in het geval u financieel afhankelijk bent van uw onderneming, zoals de Puttense café-exploitant. Wees te allen tijde bewust van het feit dat u als horecaondernemer een verantwoordelijke voorbeeldfunctie heeft.

Deze bijdrage is geschreven door Michèl Kaptein (links op de foto). Hij is werkzaam bij Catch Legal, dat bestaat uit een team van gedreven juristen. Op het gebied van horeca bezit Catch Legal veel expertise en op dit vlak staan ze horecaondernemers dagelijks bij. Meer info: www.catchlegal.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: