Drie tips voor het op tijd doen van de btw-aangifte

24 oktober 2018 | Thijs Jacobs

Een kwart van de startende ondernemers krijgt boetes door het te laat indienen en/of betalen van de btw-aangifte. Ook houdt bijna een kwart van de starters de zakelijke opstartkosten niet goed bij om de betaalde btw terug te kunnen vragen, zo blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst. Via de website belastingdienst.nl/starters biedt de Belastingdienst concrete tips en hulpmiddelen om startende ondernemers te helpen met hun belastingzaken. Alvast een eerste simpele tip: zet de volgende deadline van je btw-kwartaalaangifte in je agenda; de aangifte en betaling moeten uiterlijk 31 oktober binnen zijn.

Ondernemers hebben na de kwartaalafsluiting een maand om de btw-aangifte in te vullen en te betalen. Als een ondernemer na het doen van deze aangifte erachter komt dat facturen of bonnetjes zijn blijven liggen, dan kan hij correcties tot maximaal €1000,- meenemen in de volgende btw-aangifte. Bij een hoger bedrag kan hij hiervoor een correctie insturen. 

Drie tips voor het op tijd doen van je btw-aangifte

Geef je e-mailadres door via het ondernemersportaal van de Belastingdienst. Niets is vervelender dan klaar zitten om je aangifte te doen, en erachter te komen dat je je inloggegevens kwijt bent. Als je vooraf je e-mailadres hebt doorgegeven, stuurt de Belastingdienst je direct nieuwe inloggegevens.

Doe je btw-aangifte vroeg in de maand en plan je betaling via online bankieren aan het einde van de maand. Zo kun je lang over je eigen geld beschikken, zonder het risico op een te late betaling.

Zet de deadlines van de btw-aangifte in je agenda, inclusief herinneringen twee weken voor de deadlines. Of gebruik daarvoor de Btw Alert App. Je kunt ook je e-mailadres opgeven in het ondernemersportaal als je een herinnering wilt ontvangen.


De kwartaalaangiften en -betalingen moeten uiterlijk 31 oktober, 31 januari, 31 mei en 31 juli binnen zijn. 
 

Toch een naheffingsaanslag. Wat nu?

Voor ondernemers die toch te laat hun btw-aangifte hebben ingediend of betaald, heeft de Belastingdienst een checklist ontwikkeld waarmee ondernemers kunnen bepalen wat er moet gebeuren wanneer een naheffingsaanslag btw is ontvangen.
 

Ga voor meer tips, aanvullende informatie en hulpmiddelen naar belastingdienst.nl/starters.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Ronald Bakker (Bagels & Beans)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: