Drie gemeenten ontvangen Aanmoediging van Heemskerk

29 januari 2010 |
Drie gemeenten ontvangen Aanmoediging van Heemskerk

Vandaag heeft de directeur van Koninklijke Horeca Nederland het rapport Gemeentelijke leges 2009 overhandigd aan staatssecretaris Heemskerk. De horecaondernemer heeft voor het exploiteren van zijn bedrijf diverse vergunningen nodig. Per gemeente blijken er nog steeds grote verschillen te zijn in het aantal benodigde vergunningen en legestarieven. Koninklijke Horeca Nederland streeft naar lastenreductie en uniforme en transparante methoden voor de heffing van leges en ook de overheid wenst minder regeldruk voor ondernemers.

Aanmoediging
De gemeenten Het Bildt, Roosendaal en Veghel ontvangen vandaag een 'Aanmoediging' voor de lage legestarieven die zij berekenen aan horecaondernemers. "Deze gemeenten geven gastvrijheid de ruimte en zijn daarmee aantrekkelijk voor de bezoekers en horecaondernemer", aldus Lodewijk van der Grinten, directeur van Koninklijke Horeca Nederland.

Hoe groter de gemeente, hoe duurder
Het Bedrijfschap Horeca en Catering heeft op verzoek van KHN bij alle 441 gemeenten onderzoek laten doen naar de leges voor een café met een vloeroppervlakte van 150m2 op de beste locatie van de gemeente met een terras van 50m2. Er is een groot verschil in de leges die gemeenten berekenen. Zo kost het totale vergunningenpakket in de duurste gemeente €2.170,- en in de goedkoopste gemeente €28,-. Grote gemeenten rekenen voor de Drank - en Horecawetvergunning het dubbele van kleine gemeenten en voor de exploitatievergunning zelfs het drievoudige.

Grote verschillen
Precariobelasting komt in 90% van de grote gemeenten voor. In kleine en middelgrote gemeenten wordt de precariobelasting veel minder vaak voorgeschreven, respectievelijk 28% en 53%. "Dat is aan een hardwerkende ondernemer slecht uit te leggen en daarom gaan we jaarlijks de 'Aanmoediging leges' uitreiken", aldus Lodewijk van der Grinten. Heemskerk, samen met staatssecretaris De Jager in het Kabinet verantwoordelijk voor een merkbare vermindering van regeldruk voor bedrijven, wees bij de gelegenheid expliciet op het grote verschil tussen goedkope gemeenten en dure gemeenten. "Dit gat is erg groot. Hier is nog veel winst te behalen."

Hospitality Management, De RestaurantKrant, De CaféKrant, Lunchroom, Sanny Visser

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: