Documentaires over alcohol

16 september 2014
Documentaires over alcohol

Alcohol drinken is van alle tijden. Ooit werd bier beschouwd als gezonder dan water, maar sinds eind 19de eeuw zijn er constant pogingen om het alcoholgebruik
te beteugelen. Naar aanleiding van de serie Prohibition op NPO Doc kijkt het documentairekanaal diep in het glaasje met documentaires over de neut, de kopstoot, het hartversterkertje en andere alcoholica. Met onder andere ‘The Alcohol Years' waarin filmmaker Carol Morley probeert te achterhalen wat ze in haar met drank gevulde dagen heeft uitgespookt.

*Datum*
27 september 2014 T/M 3 oktober 2014

*Tijd*
10:39 - 10:40

*Locatie*
NPO Doc

Documentairemaker Dan Edelstyn heeft Joods-Oekraïense wortels maar woont al zijn hele leven in Noord-Ierland. Als hij een manuscript van zijn grootmoeder ontdekt, wordt de interesse in zijn familiegeschiedenis aangewakkerd. Hij besluit naar Oekraïne af te reizen waar hij de oude wodkastokerij van zijn overgrootvader aantreft. How To Re-Establish A Vodka Empire (Engeland, 2011) volgt Edelstyn bij zijn missie om het eens zo succesvolle bedrijf van de ondergang te redden. Een avontuur dat niet alleen zijn toekomst, maar ook die van zijn lang verloren familie op een ander spoor zet.
Uitzending o.a. op zondag 28 september om 22.23 uur

*Comazuipen*
Binge drinken, comazuipen; jongeren worden vaak op een negatieve manier in verband gebracht met alcohol. De serie Bezopen! (NTR, 2014) tracht met een nuchtere benadering naar alcoholgebruik onder jongeren te kijken. In navolging van het van oorsprong Noorse format Drunk, voert het programma wetenschappelijke experimenten uit met proefpersonen tussen de 18 en 35 jaar. In drie afleveringen wordt onder andere duidelijk of een glaasje wijn echt zorgt dat je beter slaapt en of een paar biertjes een brainstormsessie ten goede komt.
Uitzending o.a. op maandag 29 september om 23.07 uur

*Wilde feestjes*
De Engelse filmmaker Carol Morley hield wel van een glaasje. Begin jaren tachtig bestonden haar dagen uit stappen, drinken en steeds wisselende bedgenoten. Vijftien jaar later kan ze zich eigenlijk niet veel meer herinneren van deze tijd waarin ze in een constante roes verkeerde. Ze verzoekt daarom iedereen die haar tussen 1982 en 1987 heeft ontmoet, contact met haar op te nemen. De documentaire The Alcohol Years (Engeland, 2000) laat de mensen aan het woord die Carol ondanks de wilde feestjes niet zijn vergeten, zowel in positieve als negatieve zin.
Uitzending o.a. op woensdag 1 oktober om 21.58 uur

*Rusland*
Rusland wordt vaak in een adem genoemd met wodka. Voormalig Rusland-correspondent Jelle Brandt Corstius trekt voor zijn serie Van Moskou tot Mourmansk (Hans Pool, VPRO, 2010) van Noord- naar Zuid-Rusland en merkt tijdens zijn reis dat Rusland inderdaad gek is op het drankje: de gemiddelde Rus drinkt een fles wodka per week. In de aflevering De geest uit de fles proost Jelle met de bevolking en laat zien dat wodka niet alleen symbool staat voor gastvrijheid maar daarnaast ook voor grote maatschappelijke problemen zorgt.
Uitzending o.a. op zaterdag 27 september om 20.23 uur

*Soldaten*
De soldaten uit Beer is Cheaper than Therapy (Simone de Vries, VPRO, 2011) vochten voor hun land, maar verloren hierbij hun idealen. Nadat de Amerikaanse troepen terugkeren uit Afghanistan wordt de impact van de oorlog op de soldaten pas echt duidelijk. Ze worden als helden onthaald maar voelen zich juist alles behalve een held. Een deel van de soldaten krijgt last van een posttraumatische stressstoornis door de gruwelijkheden die zij hebben meegemaakt en grijpt naar de fles om de psychische pijn te verdoven.
Uitzending o.a. op dinsdag 30 september om 21.16 uur

*Jordaan*
In het oudste café van de Jordaan vloeit het bier rijkelijk en klinken de levensliederen. Café Chris (Meral Uslu, NTR, 2000) is een tragikomisch portret van kroegbaas Fred die niet alleen voor het voortbestaan van zijn café vecht. Met zijn stamgasten praat hij dagelijks over de behandeling tegen lymfklierkanker die hij ondergaat. Hij heeft niet lang meer te leven en moet zo langzamerhand op zoek naar een opvolger. Tot het eind blijft hij luid hoestend aan de tap zitten wat hem door de nieuwe kastelein niet in dank afgenomen wordt.
Uitzending o.a. op donderdag 2 oktober om 19.24 uur

Overig nieuws