Dit zijn de beste Pays d’Oc IGP wijnen op de Nederlandse wijnkaart

28 november 2017 | Thijs Jacobs

Na een uitgebreide proeverij zijn maandagavond in restaurant The French Connection in Amsterdam de beste vijf Pays d’Oc IGP wijnen van Nederland verkozen. Sommeliers van Nederlandse toprestaurants kregen de kans zijn of haar favoriete Pays d’Oc IGP wijn van de wijnkaart in te sturen. In The French Connection werden bijna vijftig ingezonden wijnen geproefd door een panel van topsommeliers en wijnjournalisten. De vijf sommeliers die de winnende wijnen op hun wijnkaart hebben staan, gaan binnenkort mee op een compleet verzorgde wijntrip naar de Pays d’Oc.

50 wijnen op de proeftafel – 5 winnaars


Het proefpanel van dertig specialisten, bestaande uit topsommeliers en wijnschrijvers, had twee uur de tijd om de vijftig ingezonden Pays d’Oc IGP wijnen te proeven en een persoonlijke top 5 op te stellen. De 5 wijnen die na telling van de stemmen als winnaars uit de bus rolden, zijn:

1. Domaine Verena Wyss, "Verena's Collection", Viognier, 2015 op de wijnkaart van Restaurant De Echoput in Apeldoorn

2. Chateau de Gourgazaud, "La vigne de ma mère", Viognier, 2015 op de wijnkaart van Da Maurizio in Scherpenisse

3. Domaine Paul Mas, "Mas des Tannes Reserve", Grenache blanc, 2016 op de wijnkaart van SHIRAZ in Amsterdam

4. Domaine Collovray & Terrier, "Péché de Vignes", Chardonnay, 2016 op de wijnkaart van Restaurant De Hoefslag in Zeist

5. Domaine Gayda, "Chemin de Moscou", Syrah/Grenache/Cinsault, 2014 op de wijnkaart van Auberge Jean & Marie in Amsterdam

Nederlands Pays d’Oc IGP ambassadeur Peter Klosse


Pays d’Oc ambassadeur en smaakprofessor Peter Klosse (Academie voor Gastronomie, Hotel Management School Maastricht), was speciaal voor de gelegenheid gevraagd een masterclass Pays d’Oc IGP te verzorgen voor de aanwezigen. Klosse: ‘De Pays d’Oc vind ik een zeer interessante regio met dito wijnen, waar op wijngebied spannende dingen gebeuren. De vrijheid die wijnmakers daar krijgen, bijvoorbeeld in het gebruik van 58 verschillende druivenrassen, trekt jonge, creatieve wijnmakers aan. En dat zie en proef je natuurlijk terug in de wijnen. Daarnaast vind je in de Pays d’Oc nog wijnen met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding, wat ze uitermate interessant maakt voor de horeca.'

Na de masterclass verzorgde  de crew van chefkok Jef van den Hout een vier gangen degustatiemenu Dat Pays d’Oc IGP wijnen zich uitermate goed lenen voor mooie wijn-spijs combinaties - en dus ook daarom zo vaak terug te vinden zijn op wijnkaarten van toprestaurants – werd hier nog maar eens overtuigend laten zien.

Over Pays d’Oc IGP


Pays d’Oc IGP (Indication Géographique Protégée) is een officieel wijn kwaliteitslabel gecertificeerd door Bureau Véritas Quality France. Pays d’Oc IGP vertegenwoordigt zo’n 1900 bedrijven (privé wijnkelders, coöperaties en wijnhandelaren) en 12.000 wijnproducenten. Het Pays d’Oc gebied omvat de Languedoc-Roussillon streek (waaronder de gebieden Hérault, Aude, Gard, Pyrénées-Orientales en zes dorpen in Lozère). Pays d’Oc IGP is volume marktleider in export van Franse wijnen, in Nederland is 20% van de Franse wijnimport afkomstig van Pays d’Oc IGP wijngaarden. Voor meer informatie zie www.paysdocwines.com.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Café Sluiting
Gemeente Amsterdam sluit café na vondst drugs

Op dinsdag 23 januari 2018 is op last van waarnemend burgemeester Van Aartsen, Café Admiraal aan de Admiraal de Ruijterweg gesloten. De sluiting is op grond van de Opiumwet en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Op 6 december 2017 heeft een integrale controle van politie en gemee...

Horeca Achtergronden
Download de HorecaMarketingKalender 2018 nu gratis!

De HorecaMarketingKalender is hét overzicht van feestdagen, vakanties en evenementen in Nederland en omgeving. Wanneer zet je nu alweer die asperges op de kaart? Geen paniek; in dit overzicht vind je uiteraard ook de datum van de start van het aspergeseizoen. Je kunt de HorecaMarketingKalende...

Bier Events
Dutch Beer Challenge op 21 maart

Op woensdag 21 maart 2018 wordt Rotterdam voor de vierde keer het hoppige en moutige epicentrum van Nederland. De vierde editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ (powered by Mitra) zal dan plaatsvinden in debatcentrum Arminius. Alle ruim 500 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders worde...

Snacks
Chef Thor bitterballen wordt partner van Nationale Week Zonder Vlees

Chef Thor – vegetarische en veganistische bitterballen - is partner geworden van de Nationale Week Zonder Vlees. Hierdoor kunnen horecagelegenheden of cateringorganisaties die meedoen aan de Week Zonder Vlees, tijdens deze week gewoon bitterballen blijven serveren. Week Zonder Vlees De W...

Bier Achtergronden
Tekort aan bourbonvaten zorgt voor problemen vatgerijpte whiskeybieren

Door de wereldwijde grote populariteit van Bourbon whiskey is de productie van vaten niet meer te volgen. De prijs per vat is daardoor de laatste jaren meer dan verdubbel naar ruim $200,-. Vanwege de hoge vatprijs en populariteit van bourbon kiezen destilleerders ervoor om Bourbon steeds langer te l...

Drinks Achtergronden
Voor versgeperste sappen moet je naar provincie Utrecht

In de provincie Utrecht wordt in de horeca het vaakst zelfgeperste sap aangeboden, zo blijkt uit een data-analyse van het Rotterdamse bureau Datlinq. In Limburg is het aanbod voor de sapjesliefhebber een stuk minder, in slechts 14 procent van de horecazaken kun je verse sap krijgen. Dit is het laags...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: