Dit zijn de beste Pays d’Oc IGP wijnen op de Nederlandse wijnkaart

28 november 2017 | Thijs Jacobs

Na een uitgebreide proeverij zijn maandagavond in restaurant The French Connection in Amsterdam de beste vijf Pays d’Oc IGP wijnen van Nederland verkozen. Sommeliers van Nederlandse toprestaurants kregen de kans zijn of haar favoriete Pays d’Oc IGP wijn van de wijnkaart in te sturen. In The French Connection werden bijna vijftig ingezonden wijnen geproefd door een panel van topsommeliers en wijnjournalisten. De vijf sommeliers die de winnende wijnen op hun wijnkaart hebben staan, gaan binnenkort mee op een compleet verzorgde wijntrip naar de Pays d’Oc.

50 wijnen op de proeftafel – 5 winnaars


Het proefpanel van dertig specialisten, bestaande uit topsommeliers en wijnschrijvers, had twee uur de tijd om de vijftig ingezonden Pays d’Oc IGP wijnen te proeven en een persoonlijke top 5 op te stellen. De 5 wijnen die na telling van de stemmen als winnaars uit de bus rolden, zijn:

1. Domaine Verena Wyss, "Verena's Collection", Viognier, 2015 op de wijnkaart van Restaurant De Echoput in Apeldoorn

2. Chateau de Gourgazaud, "La vigne de ma mère", Viognier, 2015 op de wijnkaart van Da Maurizio in Scherpenisse

3. Domaine Paul Mas, "Mas des Tannes Reserve", Grenache blanc, 2016 op de wijnkaart van SHIRAZ in Amsterdam

4. Domaine Collovray & Terrier, "Péché de Vignes", Chardonnay, 2016 op de wijnkaart van Restaurant De Hoefslag in Zeist

5. Domaine Gayda, "Chemin de Moscou", Syrah/Grenache/Cinsault, 2014 op de wijnkaart van Auberge Jean & Marie in Amsterdam

Nederlands Pays d’Oc IGP ambassadeur Peter Klosse


Pays d’Oc ambassadeur en smaakprofessor Peter Klosse (Academie voor Gastronomie, Hotel Management School Maastricht), was speciaal voor de gelegenheid gevraagd een masterclass Pays d’Oc IGP te verzorgen voor de aanwezigen. Klosse: ‘De Pays d’Oc vind ik een zeer interessante regio met dito wijnen, waar op wijngebied spannende dingen gebeuren. De vrijheid die wijnmakers daar krijgen, bijvoorbeeld in het gebruik van 58 verschillende druivenrassen, trekt jonge, creatieve wijnmakers aan. En dat zie en proef je natuurlijk terug in de wijnen. Daarnaast vind je in de Pays d’Oc nog wijnen met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding, wat ze uitermate interessant maakt voor de horeca.'

Na de masterclass verzorgde  de crew van chefkok Jef van den Hout een vier gangen degustatiemenu Dat Pays d’Oc IGP wijnen zich uitermate goed lenen voor mooie wijn-spijs combinaties - en dus ook daarom zo vaak terug te vinden zijn op wijnkaarten van toprestaurants – werd hier nog maar eens overtuigend laten zien.

Over Pays d’Oc IGP


Pays d’Oc IGP (Indication Géographique Protégée) is een officieel wijn kwaliteitslabel gecertificeerd door Bureau Véritas Quality France. Pays d’Oc IGP vertegenwoordigt zo’n 1900 bedrijven (privé wijnkelders, coöperaties en wijnhandelaren) en 12.000 wijnproducenten. Het Pays d’Oc gebied omvat de Languedoc-Roussillon streek (waaronder de gebieden Hérault, Aude, Gard, Pyrénées-Orientales en zes dorpen in Lozère). Pays d’Oc IGP is volume marktleider in export van Franse wijnen, in Nederland is 20% van de Franse wijnimport afkomstig van Pays d’Oc IGP wijngaarden. Voor meer informatie zie www.paysdocwines.com.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Columns
Column: blurring is juist een zegen

Een glas whisky bij de barbier, een wijntje bij de kapper en een stukje ambachtelijke Spaanse pata negra worst bij de slijter. Blurring is al lang en breed geaccepteerd door de consument, het wordt misschien al een beetje verwacht. Waar veel winkels de kans hebben gepakt om hun aanbod te vergroten m...

Lees nu gratis de juni-uitgave van de CaféKrant

De juni-edtie van De CaféKrant ligt weer bij elk café op de mat, maar hij is ook hier te downloaden. Een editie waar bier centraal staat. In Breda runt Anette Kessels al jaren het goed lopend café De Kleine Wereld. Gemikt wordt op het publiek dat ouder is dan dertig jaar, van ee...

Columns Starten in de horeca Ondernemen
Column: zorg dat je gezien wordt zoals je gezien wilt worden

Je hebt van die cafés waar je al jaren langsloopt en denkt; ‘daar loop ik niet naar binnen.’ Of ‘hier hoor ik niet’. De uitstraling van de gevel lonkt niet of je kunt niet goed binnen kijken om te zien wat er gebeurt. Zo kwam de dag dat een vriendin zei dat ze in een h...

Opening Achtergronden
Oude discotheek wordt lunchroom

Op de plek waar in Klazienaveen vroeger discotheek Le Barrage zat, komt straks een lunchroom. De nieuwe huurder gaat fors verbouwen. Er komt ook een zaal voor feesten, zo lezen we op rtvdrenthe.nl. Verwaarloosd Er moet nog wel veel gebeuren aan het pand. Het blijkt totaal verwaarloosd te zijn;...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Horeca wordt gewaarschuwd voor acrylamide in gerechten

Vanaf 11 april 2018 is het wettelijk vastgelegd dat horecaondernemers ervoor moeten zorgen dat de hoeveelheid acrylamide in hun producten tot een minimum wordt beperkt. De Europese Commissie heeft dit in nieuwe wetgeving vastgelegd. Maar wat is acrylamide dan eigenlijk? Op de website van het ...

Columns Achtergronden
Column: een glimlach is gratis

Het gebeurt me niet vaak in de horeca, maar onlangs was het raak. Zeer onvriendelijk personeel. Echt, de serveerster in kwestie had wat weg van een verlepte tante Sidonia, je weet wel, die lange spriet uit de Suske en Wiske reeks. Maar in dit geval bleek het een versie met bloeddoorlopen ogen, walle...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: