Dik dozijn nieuwe biersommeliers

Auteur: Thijs Jacobs
Drinks 15 juni 2016
Dik dozijn nieuwe biersommeliers

Sinds dit weekend kent Nederland een dik dozijn nieuwe gediplomeerde biersommeliers. In het Oostenrijkse Obertrum zijn dertien StiBON bierambassadeurs na een intensieve studie voor hun laatste examen geslaagd. “Met de groei van het aantal brouwerijen neemt ook de honger naar bierkennis steeds verder toe”, vertelt voorzitter Marco Lauret van de Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON). “Consumenten vragen steeds vaker om het verhaal achter een bier. Het is vanzelfsprekend dat professionals zich daar via opleidingen van StiBON goed op voor willen bereiden. Bier is een complex en veelzijdige drank, waar veel over te vertellen valt”.

StiBON is sinds haar oprichting 2009 uitgegroeid tot de toonaangevende bieropleider van Nederland. Ze werkt onafhankelijk van brouwerijen of andere leveranciers. Het internationaal befaamde Doemens Instituut in München heeft voor de Nederlandse opleiding, als enige ter wereld, een speciaal verkort programma ontwikkeld om het internationale diploma Biersommelier te behalen.

“Nederland kent nu ruim zestig biersommeliers en we verwachten op termijn boven de honderd biersommeliers te zullen groeien”, zegt Henri Reuchlin, coördinator van StiBON. “Dit najaar gaan we op zes verschillende locaties van start voor de opleiding op niveau 1. De opleidingen vinden plaats verspreid over het hele land, onder andere in Groningen, Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam en Gulpen.” Geïnteresseerden vinden meer informatie op de website www.stibon.nl.

De opleiding op niveau 1: Algemene bierkennis 
biedt deelnemers gedegen kennis van bier in al z’n aspecten. In deze opleiding leren deelnemers de belangrijkste biertypen proeven en beschrijven. Vanzelfsprekend komen de invloed van grondstoffen als granen, hop en kruiden aan bod. In een brouwerij leert men meer over het brouwproces en de magie van de vergisting. Daarnaast komt de geschiedenis van onze volksdrank aan bod, alsmede de belangrijkste wetgeving. De opleiding sluit af met een les over bier en spijs combinaties. De opleiding is bedoeld voor hen die een goede basiskennis van het product bier nodig hebben in de horeca of in de groot- en detailhandel. De opleiding is ook geschikt voor hen die een hobbymatige interesse in bier hebben.

Overig nieuws