De Winter gaat voor authenticiteit met Nieuwe Dikke Dries Oost

20 januari 2017 | Roy Spijker

Met twee cafés in de stad, is Dikke Dries voor iedereen die in Utrecht woont of studeert een begrip. Daar is nu een derde bij gekomen. Gisteren opende Nieuwe Dikke Dries Oost, van de bekende Utrechtse horecaondernemer Jos de Winter. 

Nieuwe Dikke Dries Oost ligt midden in een woonwijk, in de buurt van het Wilhelminapark in Utrecht. Hier vind je niet de drukte van het centrum, maar de rust van het dagelijks leven. In korte tijd is er hard gewerkt om het café zo snel mogelijk te openen. Het resultaat mag er zijn, de kroeg ademt de authentieke sfeer die je van Dikke Dries gewend bent.

“Het is snel gegaan, maar ik ben blij dat we zo snel open kunnen gaan”, zegt Jos de Winter. “Op 2 januari kregen we de sleutels. De vorige eigenaren hebben in het voorjaar van 2016 de bar verbouwd. De afgelopen weken hebben wij gewerkt aan een kroeg die Dikke Dries-waardig is.” 

Buurtcafé 

Eind 2016 kreeg Jos de Winter de vraag of hij wellicht interesse had in het pand aan de Willem de Zwijgerstraat in Utrecht-oost. Het besluit om een tweede Nieuwe Dikke Dries te openen was snel genomen. "Het zit op een hele leuke locatie, daarnaast denk ik echt dat Nieuwe Dikke Dries bij deze wijk past. Er wonen hier veel mensen in de buurt die in deze stad hebben gestudeerd. Zij kennen de familie De Winter en Dikke Dries uit hun studententijd. We hopen dat zij straks niet meer naar de stad gaan en hier blijven hangen", aldus De Winter.

"Dit moet een echt buurtcafé worden, in tegenstelling tot Nieuwe Dikke Dries in het centrum. Toch is tachtig procent van ons aanbod daar, terug te vinden in Oost. We hebben de kaart iets aangepast omdat de keuken wat kleiner is. Daarnaast is de wijnkaart uitgebreider, omdat hier van oudsher meer wijn wordt gedronken."

Familiegeschiedenis

Jos de winter komt uit een echte horecafamilie. De historie van Dikke Dries in Utrecht gaat terug naar 1937, toen Dries de Winter (overgrootvader van Jos) het café Ouwe Dikke Dries begon aan de Waterstraat in de bekende Utrechtse volkswijk Wijk C. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Joop, die ook zag dat zijn twee zonen Ries en Tonny in de horeca in de stad aan de slag gingen.

Ton werkte bij Ouwe Dikke Dries in Wijk C, Ries opende in 1975 Nieuwe Dikke Dries aan het Oudkerkhof in het centrum van de stad. Jos nam op zijn beurt als de zoon van Ries in 2000 Nieuwe Dikke Dries over van zijn vader.  "Op mijn vijftiende stond ik al achter de tap van Nieuwe Dikke Dries," zegt Jos de Winter. "Ik heb het horeca-DNA van de familie De Winter in mij zitten. Zelfs op deze locatie in oost, waar mijn oom Ton tot zijn dood in 2013 ook een zaak heeft gehad. Het is mooi dat alles weer samen komt op deze plek."

Gastvrijheid

In het pand van Nieuwe Dikke Dries Oost was het, na de dood van Ton de Winter in 2013, een komen en gaan van horecazaken. Jos de Winter wil er weer een vaste stek van maken. Maar hoe denkt hij dit te gaan doen?

"We willen kwaliteit leveren voor een normale prijs. Dat heeft voor een groot deel te maken met de gastvrijheid die je biedt. Dankzij de zaak in het centrum hebben we hier al heel veel ervaring mee. We weten dat het hard werken is in de horeca."

"Die gastvrijheid moet uit jezelf komen. Mensen die bij ons willen werken, worden daar ook altijd op uitgezocht. Ik vind in veel conceptzaken dat de gastvrijheid te gemaakt is. Je prikt er een beetje doorheen. Het gevoel dat we met Dikke Dries hebben opgebouwd in het centrum, moet ook hier in Oost zichtbaar zijn. Dat zie je terug in de kaart, de sfeer van de zaak, maar ook in het personeel. Bij ons vind je geen knotjes of baarden, dat past ook niet bij Dikke Dries."

Ambitie

Nieuwe Dikke Dries Oost is de tweede zaak die Jos de Winter opent in de stad, maar Utrecht kent nog meer wijken. De ambitie om ook deze van een Dikke Dries te voorzien, is er zeker.

"Natuurlijk kijken we naar wat er nog meer mogelijk is, maar de plannen zijn er op dit moment niet. Dit pand heeft een mooie locatie met een mooi terras in een leuke wijk. Mocht er ergens een leuke plek vrijkomen, wie weet wat er dan gaat gebeuren. Maar voor nu ligt de focus écht op dit project."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Cocktails
Super Lyan beste hotelbar van Amsterdam

Super Lyan is uitgekozen tot beste hotelbar van Amsterdam. De prijs werd zaterdag voor de zevende keer uitgereikt door de Belvedere Best Hotel Bar Awards tijdens de jaarlijkse Hotelnacht. De prijs werd in ontvangst genomen door Bar Manager Dan Garnell, Director of F&B Jos van Hunen en hoteldirec...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Columns
Column Richard Moerkerk: Meer 0.0 van de tap

De gedachte aan een grapefruitsalade met bladspinazie, geroosterde pijnboompitjes en een steak tartaar maakt het me bijzonder lastig om deze column te typen. Helemaal nu ik ook nog aan een begeleidend witbier van Lowlander denk, het water loopt me in de mond! Het bier is gebrouwen met sinaasappel- e...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Amber Ott is de beste biertapper van Nederland

Biertappen is echt een vak en vraagt om vakmanschap. Dat was vandaag duidelijk te zien tijdens de finale van het Nederlands Kampioenschap Biertappen op Horecava 2020. Van alle barmannen en barvrouwen die de afgelopen maanden meededen aan de regionale voorrondes, stonden er vandaag 47 deelnemers in d...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: