De strijd tegen illegaal bier

3 december 2012
De strijd tegen illegaal bier

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) en Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers, hebben een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om illegale import van bier uit het buitenland tegen te gaan.

*Accijnsregels naleven*
Het doel van dit contract is om de import van bier, waarover geen accijns wordt betaald, beter in kaart te krijgen en de controle op de naleving van accijnsregels voor de handel in bier te verbeteren. De staatssecretaris is zeer gemotiveerd om samen met de brouwers fraude aan te pakken. "Concurrentievervalsing en belastingontduiking zijn oneerlijk tegenover bonafide ondernemers en alle andere belastingbetalers die gewoon hun bijdrage aan de schatkist leveren."

*1 op de 10 glazen bier*
Adema geeft aan dat bieraccijnstoerisme en illegale import grote problemen zijn voor de brouwers. "Wij schatten in dat 1 op de 10 glazen bier wordt verkocht zonder dat daar accijns over wordt betaald. Dit leidt tot gederfde inkomsten voor de schatkist en banenverlies bij de brouwers en supermarkten. Het treft de brouwers die actief zijn in de grensstreken het meest."

*Controles van Douane*
In april heeft de Douane controles uitgevoerd op aanvoerwegen en in grote steden bij horecagelegenheden. De controles waren gericht op het voorhanden hebben van, het vervoer en de herkomst van bier. Hiermee kon worden vastgesteld of het aanwezige bier in de Nederlandse accijnsheffing betrokken was. De Douane heeft 590 vervoermiddelen gecontroleerd en 371 cafés bezocht. Op basis van de bevindingen zijn 61 bedrijven in een administratieve vervolgcontrole opgenomen. De Douane blijft dergelijke controles herhalen.

~Myrtille Vromans~

Overig nieuws