Pyromaan en Kaban beste huisbieren

28 december 2012 |
Pyromaan en Kaban beste huisbieren

Pyromaan van bierencafé De Heks in Deventer en Kaban van Kapellerput in Heeze zijn verkozen tot Lekkerste Huisbier van Nederland 2012. Pyromaan won in de categorie lichte bieren, Kaban bij de zware.

Graag een tweede, en een derde...
De jury over Pyromaan: "Een mooie verrassing. Elegant. Erg mooi bij het eten, of met kaas." "Tikje Orval-achtig. Hier zou ik een tweede van bestellen. En een derde..." "Een mooie, lange en volle afdronk."
De nummer twee in de categorie licht is Tantesbier van herberg Bie de Tantes in het Zuid-Limburgse Eys. "Veel smaak voor een bier met zo weinig alcohol", aldus de jury. Op de derde plaats eindigde het Tempelbier van proeflokaal Arendsnest in Amsterdam. Er deden acht bieren mee in de proeverij van de lichte huisbieren.

Gedurfd bier
Bij de zware bieren komt Kaban als smakelijkste huisbier uit de bus. "Volle zoete aanzet die alcohol en bitters goed verpakt." "Gekke geur. Zoet en stal. Heel bijzonder." "Geen allemansvriend. Wel gedurfd. De lef hiervoor moet beloond worden."
Slechts één punt achter Kaban eindigt de Cleijne Tripel, het huisbier van café Samson in Nijmegen. "Zeer sinaasappelachtig." "Zoethout, kruidig, vol." Op plaats drie staat het Elburgsch Gappie van restaurant en partycentrum De Haas in Elburg. De categorie zware bieren telde vijf inschrijvingen.

Juryleden
Het panel dat alle bieren proefde, bestond uit Henri Reuchlin (Bierburo, bieropleiding StiBON), Constant Keinemans (bierbrouwer, Klein Brouwerij Collectief), Annette Wiesman (auteur ‘Jong bier in oude vaten’), Dirk Breedveld (biersommelier, De 12 Balcken op Texel), Derek Walsh (analytisch proever), Doinja Karmelk (De Drie Dorstige Herten in Utrecht, winnaar Bier & Gastronomie Award 2012), Henk Meinsma ('t Raedthuys in Doetinchem) en Sander van Werkhoven (freelancejournalist en bierkenner).

Meer huisbieren in horeca
De wedstrijd Lekkerste Huisbier van Nederland is een jaarlijks initiatief van het vakblad Proost! Magazine. De wedstrijd is dit jaar voor het eerst gehouden, omdat steeds meer horecazaken hun eigen huisbier hebben.

Foto: Joost van Manen

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: