Dagboek 4 De Vroolijke Frans-Kerst & carbid

25 januari 2011
Dagboek 4 De Vroolijke Frans-Kerst & carbid

En wat zag het er romantisch uit: De Vroolijke Frans vanaf begin december getooid met een prachtig winters sneeuwtapijt. De mensen kwamen huiverig binnen om zich te laven aan chocolademelk en glühwein. Verkwikt door eigengemaakte erwtensoep met roggebrood en katenspek trotseerden ze vervolgens de winterse elementen, terwijl wij, de Vroolijke Fransen, ze vanachter gecondenseerde ramen vol zorg en weemoed uitzwaaiden.


~Een kijkje in de 'vroolijke keuken'~

*Eindejaarsuitspatting*
Maar genoeg romantiek, want de decembermaand bracht ons veel bedrijvigheid. Allerlei verenigingen en bedrijven wisten ons te vinden voor een eindejaarsuitspatting. Muziekkoren, fanfares en de voetbalvereniging gaven acte de presence. De vrouwen van OVOV (Onafhankelijke Vrouwen van Oeken en Voorstonden) vierden er hun kerstfeest, kortom leven in de brouwerij! We hadden de tent zowel binnen als buiten behoorlijk in kerstsferen opgepimpt. Wat een gesode...enzovoort. om voor het eerst al die kerstballen, slingers, sterren en andere prullaria bij elkaar te verzamelen. En dan dat hele zooitje nog een beetje ordentelijk weghangen en spijkeren (aloude trauma's van Ikea-aankopen kwamen weer boven: het doen van aankopen was destijds al een verzoeking, laat staan het in elkaar zetten).


~Het grand dessert~

*Smaakjuweeltjes*
Kortom we waren blij dat alles hing en brandde en dat we alle benodigdheden voor ons eerste kerstdiner in huis hadden. Wat het menu betreft, daar heb ik in het vorige dagboek voldoende over verteld, het werd door de gasten zeer gewaardeerd. Pascal onze chef-kok kreeg vele complimenten naar z'n koksmuts geslingerd en terecht. Met name het grand dessert was een groot succes. Een compositie bestaande uit een vijftal smaakjuweeltjes. Toch leverde één van de vijf aspecten van het tableau, de compote van kiwi, nog wel wat hilariteit en gefronste wenkbrauwen op, aangezien dat door één van de collega's van de bediening werd gepresenteerd als 'het kwakje' van de chef-kok.

*Even bijkomen*
Na kerst ging Pascal, de chefkok, genieten van welverdiende rust en werd het jaar uitgeluid, middels een soortement van 'Stalinorgel', bestaande uit melkbussen, waarmee middels carbid oorverdovende knallen werden geproduceerd. Die bewuste oudjaarsdag werd afgesloten met een goed gevuld restaurant, waar volgens traditie een stamppotten-buffet werd geserveerd, dat uitmuntend was bereid door de vorige eigenaresse van de Vroolijke Frans: Fennie Hietbrink. En toen ging de tent een weekje dicht. Even bijkomen tijdens een korte wintersportvakantie, al fietsend een paar dagen de elementen trotserend of uitwaaien op Terschelling. Leerzaam zo'n weekje en lekker, want je moet als vakidioten dan noodgedwongen veel uit eten; concurrentie-onderzoek heet dat.


~Met kerst serveerde iedereen in zijn beste pak~

*Beste cappuccino van Broek*
Dat leidde tot de nodige spontane reacties: wat een oplichters: vier flintertjes kaas en een schraal glaasje port, geserveerd als origineel Terschellings kaasplateau: € 12,50! (van Pascal krijg je een rijk gevulde kaasplank met notenbrood en appelstroop voor bijna de helft van het geld).
Oh, zo kan cappuccino dus ook: de melk blijft stevig staan! Daarom tijdens de Horecava de leverancier van de koffiemachine (begint met een W en eindigt op een F en bestaat uit 3 letters) aan de jas getrokken dat het toch echt beter moest gaan met onze mercedes onder de koffiemachines. Inmiddels heeft de topmonteur van het bewuste bedrijf de machine getemd en schenken wij de beste cappuccino van Broek.


~De bardames die de zingende barvrouw vervingen~

*Uitdagingen voor 2011*
Op 8 januari werd letterlijk de aftrap van het nieuwe jaar verricht.Voetbalvereniging VV Oeken speelde haar traditionele nieuwjaarswedstrijd op sportpark 'De Overkant', daadwerkelijk gelegen tegenover onze uitspanning. Na afloop was er de traditionele nieuwjaarsreceptie en was de start van een nieuw voetbal- en horecajaar een feit. Of we nog plannen en uitdagingen hebben voor dit jaar? Teveel om op te noemen, waaronder zeker de volgende:
-het verbouwen van de op ons erf gelegen kapschuur tot een honk voor de dorstige voetballers van VV Oeken. Een eigen thuis creëren voor een club mensen die ons na aan het hart liggen en die een betere plek verdienen dan we ze nu kunnen bieden in ons restaurant. Dat vraagt creativiteit van ons als Vroolijke Fransen en van de gemeente Brummen, om tot een voor alle partijen juiste invulling van een dergelijk plan te komen
-de komende maanden ons terras aan de zuidwestzijde van het pand realiseren, zodat de gasten heerlijk van de hopelijk veelvuldig schijnende zon kunnen genieten, of kunnen
profiteren van de verkoelende schaduw van onze prachtige eeuwenoude, meerstammige beukenboom.
-aanpalend aan dit terras een speeltuintje van natuurlijke materialen realiseren, zodat het kroost zich heerlijk kan uitleven onder het goedkeurend oog van pa en moe die zich op het terras tegoed doen aan een heerlijke zomerse prosecco of een verfrissend speciaal biertje
-het kiezen van een ambachtelijk ijsconcept voor op ons terras.
-het nog meer interesseren van de zakelijke markt voor onze uitspanning. Waarbij wij volgens onszelf als onderscheidende pluspunten hebben: een moderne invulling in een authentiek jasje, een prachtige ligging midden in de natuur, voldoende
parkeervoorzieningen, op loopafstand van het station en het bieden van een meer dan passend biz-concept voor de inwendige zakelijke gast.


~Optreden van de band Boonekamp~

*Gratis biz-lunch*
Om de zakelijk gast daarvan te overtuigen starten we met een persoonlijke uitnodiging aan de beslissers binnen de zakelijke markt om onze uitspanning te komen bezoeken en onder het genot van een gratis biz-lunch kennis te maken met onze voorzieningen middenin de natuur. En vergeten we daarbij de particulier gast niet? Zeker niet. Onze slogan is: De Vroolijke Frans voor eten, drinken en cultuur.


~Simone, de zingende barvrouw~

*Cultuurprogramma*
Het eten en drinken staat inmiddels aardig op de kaart en Theo, het creatieve, muzisensitieve, cultuurbrein van het drietal Vroolijke Fransen heeft inmiddels een aansprekend cultuurprogramma uit de grond gestampt. Voorlopig elke 14 dagen op zondagmiddag een muzikaal optreden variërend van pop tot jazz en van cabaret tot klassiek. Gratis toegankelijk en bij mooi weer vanuit onze muziektent te beluisteren voor of vanonder de veranda. Kortom kom maar langs als je durft bij "De Vroolijke Frans in Broek!":http://www.devroolijkefrans.nl

~Jan Dragt~

Overig nieuws