Column Ivo Thijssen: Herfstkleuren

Auteur: Ivo Thijssen
Columns Drinks 9 september 2022
Column Ivo Thijssen: Herfstkleuren

Oh herfst, wat zullen veel mensen naar je uitkijken dit jaar. We hunkeren naar wat verkoeling en -durf ik het te zeggen- zelfs regen. De bierherfst begint in Nederland meestal op het moment dat september de plaats van augustus op de kalender heeft ingenomen. Net zoals sinterklaas. Ja, in Nederland liggen de bokbieren en kruidnoten op één september alweer in de schappen. Iets te vroeg als je het mij vraagt. Vaak zijn we dan dan nog volop aan het nazomeren en een bokbier op een zonnig terras voelt toch niet helemaal op zijn plek…

Dan ben ik het eens met onze Oosterburen. Pas in oktober gaat daar de bok los en hoewel zelfs dán nog zomerse dagen wel eens voorkomen, is de kans op een druilerige wandeling naar een café met condens beslagen ramen, dan veel groter. Want dat is hoe een bokbier behoort gedronken te worden.

Maar verder wil ik in deze column juist ageren tégen het bokbier. Hoewel ik een groot liefhebber ben, is het lang niet het enige biertype dat op zijn plaats is in het herfstseizoen. Net zoals de rijke kleurenpracht van herfstbladeren zélf, zijn er veel meer bierstijlen en kleuren die de aandacht verdienen. Daarom een selectie op kleur.

Amber: Dit is volgens mij een essentiële herfstkleur. Maar helaas wordt het bier van deze tint steeds een beetje zeldzamer. Palm en De Koninck waren ooit standaardopties voor op de tap in de Nederlandse horeca. Helaas hebben die over het algemeen plaats gemaakt voor een wat spannendere hop-bom, maar vraag en aanbod doen hierbij ook een duit in het zakje. Toch raad ik in de herfst zo’n romige, licht karamellige rakker van harte aan. Speciale de Rijck, Martins Pale Ale of een Engelse Ale als Fullers kunnen daar ook aan meedoen.

Donkerblond: Niet alleen donkere kleuren maken de herfst, kijk maar naar het aantal gele bladeren. Ga met de herfst nu vooral niet te bitter, juist de zoetige mouttonen komen tot hun recht. Een Oktoberfest-bier komt goed tot zijn recht, maar ook een zoetgevooisde kruidige tripel kan erg aangenaam verwarmen.

Donkerzwart: Ik sla hierbij het donkerbruin van de bok even over. Direct door naar zwart. Het mist misschien want nuance, maar porters en stouts passen qua smaken ook heel erg in dit seizoen. Niet van die doldrieste Russische varianten, gewoon dat romige koffiearoma. Voor de liefhebbers worden er ook varianten gemaakt met ‘Pumpkin Spice’ (heeft niks met pompoenen te maken, is gewoon een bom kruiden), maar daar reken ik mij niet toe.

Mocht je gewoon erg zin hebben in pepernoten en bokbier in september, of een liefhebber van kruidenbommen zijn, dan ga vooral je gang. Sterker nog, ga dan voor de ‘Pepper Nutcase’ van Stanislaus Brewskovitch. Hoewel het niet echt een bok is, maar een ‘holiday brown ale’ hou ik nu eenmaal zo veel van woordgrappen dat ik hem hier even moest proppen.

Geniet van de geuren, kleuren en smaken van de herfst, welke je molen ook mogen bekoren!

Over de auteur

Ivo Thijssen is een autoriteit op het gebied van bier; zo is hij Certified Cicerone, Internationaal Biersommelier en sinds 2012 ondernemer en eigenaar van bierproeven.nubierbewustzijn.nl en veel gevraagd spreker. Ivo is specialist in commerciële bierkennis, bier en eten combineren én het laatste stuk van de bierreis; verkopen, tappen en serveren. Ivo Thijssen heeft samen met de HM Academy de training 'Bier als omzetvergroter voor de horeca' ontwikkeld. Meer info over Ivo is te vinden op ivothijssen.nl.

Overig nieuws