Column: Het kanten randje van gastvrijheid

24 september 2020 | Richard Moerkerk

“Ah! Ge zijt nen nieuwe zeker, van hier verderop?” zei de man met een vrolijk gezicht tegen me. Ik stond me te vergapen aan de enorme hoeveelheid soorten bier, dat had ik nog nooit gezien. Allemaal verschillende flesjes, met kleurrijke etiketten. De ene nog mooier dan de andere. Het had iets mystieks, het was het grote onbekende. “’t Is André, vandaar ‘Chez André’” wees de man naar de ruit met de naam van zijn buurtsuper erop. Een halfuur ervoor had ik mijn kamer betrokken in de Engelandstraat in Brussel. Ik was nieuw in de stad en dat viel André op. Hij had natuurlijk veel meer van die jongens en meisjes uit het studentenhuis om de hoek bij hem in de winkel gezien.

André legde me zijn huisregels uit. Als je iets niet kan vinden, vraag het. Dan kom ik helpen en mocht een product niet voorhanden zijn dan bestel ik het voor je. Vleeswaren zijn bij de ‘boucherie’, achter in de winkel. Daar wordt à la minute de gewenste hoeveelheid afgesneden. Alle dagen vers, voorverpakken doet André niet aan. En o ja… we praten Nederlands, géén Frans. “Want gij zijt mijn clientèle, dus ik spreek uwen taal”. En daarmee uit.

Eenmaal terug in mijn kamer duurde het niet lang voordat de eerste huisgenoot op mijn deur klopte om kennis te maken. En kennismaken in Brussel gaat bij een glas bier. Mijn huisgenoot had twee flesjes Duvel paraat en schonk elk in een groot tulpvormig glas waarin belletjes koolzuur als ware magie naar boven parelden. Richting de rijke schuimkraag, zo fijn van structuur dat het haast zijde leek. Het was alleen al een genot om naar te kijken. Maar gelukkig, bier is niet om naar te kijken.

Toch kan ik, ook vandaag de dag nog, intens genieten van een mooie toef schuim op mijn bier. Schuim is hét teken van hygiëne en kwaliteit. Doodgeslagen bier verschraalt enorm snel. Bierschuim is zeer gevoelig voor vettigheid en oneffenheden in het glas. En dus is het niet alleen te proeven, maar eerder al te zien als het bierglas niet vetvrij is. Het bier zal doodslaan en het kanten randje -de afzetting van zijdezacht schuim aan de binnenkant van het glas na het nemen van een slok- blijft achterwege. Een veel voorkomende misvatting is dat een bierglas altijd gespoeld aan tafel moet komen. Niets is minder waar. Schenk maar eens een Duvel uit in een vochtig Duvelglas. Het schuim zal grof, vlokkerig en neerslaand zijn. Totaal iets anders dan het fijne schuim op mijn eerste Duvel dus.

De eerste keer dat ik ‘Chez André’ binnenliep was in januari 2003 en het waren mijn eerste stappen in een wereld vol met bier. In België leerde ik meteen hoe belangrijk het is om een bier traditioneel geserveerd te krijgen. Schuim in je glas nodigt uit naar de volgende slok. Schuim is het visitekaartje van de bierambassade. En hoewel ‘Chez André’ een buurtsuper was, in mijn eerste twee uren in Brussel leerde ik wel hoe gastvrijheid samengaat met bier.

Richard is de vaste columnist van De Cafékrant, Internationaal biersommelier en eigenaar van De BierBasiliek. Iedere derde maandag van de maand publiceert Richard een inspirerende column. Lees ze hier.

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Ronald Bakker (Bagels & Beans)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: