Column: De prijs van bier in het café is onbelangrijk

24 maart 2016
Column: De prijs van bier in het café is onbelangrijk

Fiona de Lange is bierliefhebber en bierkenner. Voor De CaféKrant schrijft zij haar column over bier. Dit keer aandacht voor de prijs van bier
in de horeca.

Prijs is niet belangrijk. Het verhaal achter het bier en de beleving van het bier des te belangrijker. Speciaalbier is booming! Steeds meer variëteiten in smaken, brouwmethodes en innovatieve bierconcepten verschijnen op de markt. De bierliefhebber heeft de keuze! Brouwers die met veel passie al hun energie in het bier stoppen en daarnaast ook nog gebruik maken van bijzondere ingrediënten, hebben een product dat slechts in beperkte hoeveelheid verkrijgbaar is. De kosten per bier liggen daardoor uiteraard hoger dan een speciaalbier van een grotere bierbrouwerij. Maakt dit iets uit voor de bierdrinker? Nee, echt niet!

Een bierliefhebber komt voor beleving, verrassing en een mooi bier naar het café. Niet gieten maar genieten! De prijs mag dus gerust een stuk hoger liggen dan een gemiddelde prijs van een speciaalbier. Als je het verhaal erachter maar kunt vertellen. Hoe kan iemand die van bier houdt een mooi gepassioneerd verhaal over hoe de brouwer tot dat ene, prachtige bier is gekomen weerstaan? En natuurlijk hoeft dat geen 10 minuten durend verhaal te zijn. Als de bierliefhebber in jouw verhaal maar direct de passie voor het bier en de enthousiasme voor de smaak ziet, is hij of zij al overtuigd. Je hebt het bier toch niet vanwege de prijs op de kaart gezet?

Natuurlijk ben ik echt een bierliefhebber in hart en nieren en zeker geen doorsnee bierdrinker. Ik kijk dan ook helemaal niet naar de prijs. Nooit. Het gaat mij om de bierbeleving en de smaak van het bier. Wanneer ga ik op de prijs letten? Als er geen bierbeleving is en er ook niets over de smaak wordt verteld. Iedereen - of het nu om een auto, schoenen of bier gaat - is op zoek naar bevestiging en argumenten waarom hij of zij dat product moet kiezen. Zonder informatie over een bier blijft er nog maar één argument over om de keuze te maken voor het bier, en dat is inderdaad de prijs. Dus vertel aan een bierliefhebber dat je een mooi nieuw bier op de kaart hebt met een bijzondere hopsoort of dat het bier extra gerijpt heeft op vaten. Dan is de keuze snel gemaakt en komt prijs er niet aan te pas!
Proef, beleef en geniet!

~Tekst: Fiona de Lange~

Overig nieuws