Club BLU wint kort geding en mag weer open

8 juni 2018 | Thijs Jacobs

Club BLU werd eind 2017 door de burgemeester van Rotterdam gesloten nadat er geweldsincidenten bij de horecazaak hadden plaatsgevonden. Uit politieonderzoek bleek dat de horecaondernemer niets te verwijten valt en mede daarom besloot de rechter donderdag 7 juni dat Club BLU weer open mag. Een goede zaak vindt KHN, maar nu moet Club BLU gecompenseerd worden voor imagoschade en omzetverlies uit het noodfonds.

Ernstige incidenten

Eind 2017 vonden bij Club BLU, na sluitingstijd, een aantal ernstige incidenten plaats. Na een eerste spoedsluiting van 2 weken besloot de burgemeester van Rotterdam dat Club BLU 3 maanden dicht moest. Tegen het besluit om het horecabedrijf nogmaals 3 maanden te sluiten, spande de horecaondernemer een kort geding aan. Vandaag, donderdag 7 juni, kwam de uitspraak. De rechter stelde Club BLU in het gelijk en dat betekent dat Club BLU weer open mag. 

Verantwoordelijkheid burgemeester

Uit de uitspraak van de rechter blijkt dat het belangrijk is dat een burgemeester, als hij een horecazaak sluit, het belang van de openbare orde zorgvuldig afweegt tegen het individuele belang van de onderneming. In het geval van Club BLU werd dat volgens de rechter onvoldoende gedaan. Want terwijl het voortbestaan van de club in het geding was, werd er toch geen enkel perspectief geboden dat de club weer open zouden mogen. Dan houdt, aldus de rechter, de burgemeester onvoldoende rekening met het belang van de ondernemer. Zeker omdat de ondernemer niets te verwijten viel en het politieonderzoek tot-nu-toe niets heeft opgeleverd. Belangrijk punt is -volgens de rechter- ook dat de burgemeester niet heeft gekeken naar andere, minder zware maatregelen dan sluiting. En wat hij als burgemeester zélf had kunnen doen om de veiligheid en leefbaarheid te waarborgen.

100% veiligheid bestaat niet

Robèr Willemsen, voorzitter KHN: “We zijn heel blij voor Club BLU én met deze uitspraak van de rechter. Want dit maakt voor toekomstige vergelijkbare zaken duidelijk dat een burgemeester ook zélf een verantwoordelijkheid heeft om maatregelen te nemen om de openbare orde en veiligheid te waarborgen. Een burgemeester kan dus niet achterover leunen en de verantwoordelijkheid bij horecaondernemers neerleggen. Daarnaast is het heel belangrijk dat de rechter de vraag heeft gesteld in hoeverre het reëel is om een absolute veiligheidsgarantie te vragen. Burgemeesters zullen deze overwegingen ter harte moeten nemen wanneer ze overwegen om een horecazaak te sluiten op basis van openbare orde.”

Noodfonds van groot belang

Club BLU mag na een sluiting van 5 maanden haar deuren weer openen, maar wie draait er op voor alle geleden schade? Want in de afgelopen maanden is er naast imagoschade ook veel omzetverlies geleden. Terwijl de kosten voor deze horecaondernemer wel door liepen.

KHN pleit er daarom voor dat de overheid met een noodfonds komt voor horecaondernemers die geen verwijt kan worden gemaakt, maar desalniettemin langer dan een maand gesloten worden gehouden. Om dit pleidooi kracht bij te zetten, heeft KHN deze week een brief over dit noodfonds naar de ministers Grapperhaus en Ollongren gestuurd. Rober Willemsen: “Wat mij betreft is de eigenaar van Club BLU één van de eersten die voor een compensatie in aanmerking komt vanuit dit fonds.”

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Rechter: maaltijdbezorgers Deliveroo geen zzp'ers, Deliveroo in beroep

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn zzp'ers en mogen aanspraak maken op dienstverband. Dat bepaalde de rechter in Amsterdam vanmiddag. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak. Vorig jaar besloot Deliveroo om de aflopende contracten van bezorgers niet te verlengen. Zo konden bezorgers...

Zo zet je een succesvol horecaconcept neer

Het ene na het andere horecaconcept werd de laatste jaren geopend. Van vegan koffie bars en bierkelders tot een heus avocadorestaurant. En allen succesvol! De wens van de consument verandert drastisch en om bij te blijven is een helder concept nodig. De HM Academy helpt je daarbij en organiseert op ...

Koffie & thee Achtergronden
Onderzoek prijsontwikkeling koffie en thee in lunchrooms

De prijsontwikkeling van koffie en thee binnen lunchrooms is nog vrijwel nooit onderzocht. Daarom deed de redactie van vakblad Lunchroom zelf een onderzoekje naar de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen twee jaar en daarbij keken zij ook nog verder terug, naar het jaar 2001 om precies te zijn. I...

Onderwijs Ondernemen
Training concepting voor gepassioneerde horecaondernemers

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Achtergronden Longread
Cash verdwijnt voorlopig nog niet uit de horeca

Na een jarenlange promotie van pinnen en contactloos betalen, hoor je de laatste tijd steeds vaker de roep om contant betalen. De Nederlandsche Bank laat van zich horen als voorstander van cash. Wat moet je daarmee in de horeca, waar contant geld voor onveilige situaties zorgt? Maatregelen nemen! ...

Koffie & thee Longread
Achtergrond: Koffie is complex, maar de moeite waard

Koffie is een complex product. Er zijn zoveel verschillende smaakvariëteiten en koffielanden. En dan de prijs. Is koffie nu duurder geworden de laatste jaren? Volgens verschillende onderzoeken blijkt van wel. Volgens koffiekenner Frans Kooijman, eigenaar van koffiehotspot 30ml in Utrecht, moete...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: