Club BLU wint kort geding en mag weer open

8 juni 2018 | Thijs Jacobs

Club BLU werd eind 2017 door de burgemeester van Rotterdam gesloten nadat er geweldsincidenten bij de horecazaak hadden plaatsgevonden. Uit politieonderzoek bleek dat de horecaondernemer niets te verwijten valt en mede daarom besloot de rechter donderdag 7 juni dat Club BLU weer open mag. Een goede zaak vindt KHN, maar nu moet Club BLU gecompenseerd worden voor imagoschade en omzetverlies uit het noodfonds.

Ernstige incidenten

Eind 2017 vonden bij Club BLU, na sluitingstijd, een aantal ernstige incidenten plaats. Na een eerste spoedsluiting van 2 weken besloot de burgemeester van Rotterdam dat Club BLU 3 maanden dicht moest. Tegen het besluit om het horecabedrijf nogmaals 3 maanden te sluiten, spande de horecaondernemer een kort geding aan. Vandaag, donderdag 7 juni, kwam de uitspraak. De rechter stelde Club BLU in het gelijk en dat betekent dat Club BLU weer open mag. 

Verantwoordelijkheid burgemeester

Uit de uitspraak van de rechter blijkt dat het belangrijk is dat een burgemeester, als hij een horecazaak sluit, het belang van de openbare orde zorgvuldig afweegt tegen het individuele belang van de onderneming. In het geval van Club BLU werd dat volgens de rechter onvoldoende gedaan. Want terwijl het voortbestaan van de club in het geding was, werd er toch geen enkel perspectief geboden dat de club weer open zouden mogen. Dan houdt, aldus de rechter, de burgemeester onvoldoende rekening met het belang van de ondernemer. Zeker omdat de ondernemer niets te verwijten viel en het politieonderzoek tot-nu-toe niets heeft opgeleverd. Belangrijk punt is -volgens de rechter- ook dat de burgemeester niet heeft gekeken naar andere, minder zware maatregelen dan sluiting. En wat hij als burgemeester zélf had kunnen doen om de veiligheid en leefbaarheid te waarborgen.

100% veiligheid bestaat niet

Robèr Willemsen, voorzitter KHN: “We zijn heel blij voor Club BLU én met deze uitspraak van de rechter. Want dit maakt voor toekomstige vergelijkbare zaken duidelijk dat een burgemeester ook zélf een verantwoordelijkheid heeft om maatregelen te nemen om de openbare orde en veiligheid te waarborgen. Een burgemeester kan dus niet achterover leunen en de verantwoordelijkheid bij horecaondernemers neerleggen. Daarnaast is het heel belangrijk dat de rechter de vraag heeft gesteld in hoeverre het reëel is om een absolute veiligheidsgarantie te vragen. Burgemeesters zullen deze overwegingen ter harte moeten nemen wanneer ze overwegen om een horecazaak te sluiten op basis van openbare orde.”

Noodfonds van groot belang

Club BLU mag na een sluiting van 5 maanden haar deuren weer openen, maar wie draait er op voor alle geleden schade? Want in de afgelopen maanden is er naast imagoschade ook veel omzetverlies geleden. Terwijl de kosten voor deze horecaondernemer wel door liepen.

KHN pleit er daarom voor dat de overheid met een noodfonds komt voor horecaondernemers die geen verwijt kan worden gemaakt, maar desalniettemin langer dan een maand gesloten worden gehouden. Om dit pleidooi kracht bij te zetten, heeft KHN deze week een brief over dit noodfonds naar de ministers Grapperhaus en Ollongren gestuurd. Rober Willemsen: “Wat mij betreft is de eigenaar van Club BLU één van de eersten die voor een compensatie in aanmerking komt vanuit dit fonds.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is gisteren van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Interview Longread
Deze café-eigenaar verkoopt nu tapasboxen, bierpakketten en chocolade

Roy Spekhorst is eigenaar van Pelle’s in Deurningen, een dorp dat ligt onder de rook van Hengelo. Spekhorst houdt de moed erin tijdens deze coronacrisis en heeft allerlei initiatieven ontplooid om de boel draaiende te houden: “E-commerce wordt voor ons nu steeds belangrijker; wie had dat ...

Columns
Met Pasen de terrassen open werd het duidelijk niet. Joh!

En dan zeggen: “Ze horen alleen wat ze willen horen." Of: ”Als er iets uitlekt, betekent het niet dat het al zo besloten is." Ja, dat weten wij uiteraard inmiddels ook wel! Maar neem dan eens een goed besluit. "Ja, maar we zeggen toch steeds 'als, als, als' erbij? ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: