Carnavalsvierder drinkt meer bier dan Oktoberfest-ganger

20 september 2017 | Thijs Jacobs

Het Oktoberfest, dat afgelopen zaterdag van start is gegaan in München, verloopt over het algemeen rustiger dan het Nederlandse carnaval. Dit blijkt uit onderzoek van online carnavalswinkel Feestkleding 365, dat de bierconsumptie en het aantal alcoholincidenten van beide feesten naast elkaar legde. 

Carnaval versus Oktoberfest

Toeval of niet, de provincies die tot de populairste Nederlandse Oktoberfest provincies gerekend mogen worden, blijken ook het populairst tijdens Carnaval. In Noord-Brabant worden de meeste Oktober-evenementen gehouden (8), op de voet gevolgd door Limburg met 7 grote evenementen.

Ondanks dat de Duitsers befaamd zijn om hun jaarlijkse bierfeest, is het Nederlandse carnavalsfeest naar verhouding veel heftiger. Het Oktoberfest duurt weliswaar langer dan carnaval (16-18 dagen versus 3-5 dagen), maar Nederlanders drinken een half miljoen liter bier meer weg tijdens Carnaval (7,5 miljoen liter tijdens carnaval tegenover 7 miljoen liter op Oktoberfest). Een indrukwekkend getal, aangezien het Oktoberfest in München veel meer bezoekers trekt (5,6 miljoen) in vergelijking met carnaval (1,5 miljoen).

Bierleichen en comazuipers

Ook het aantal comazuipers (in het Duits: ‘Bierleichen’) is relatief hoger in Nederland. Tijdens Oktoberfest bezwijken zo’n 600 mensen aan een overdosis bier, terwijl gedurende carnaval afgelopen jaar 290 mensen medische hulp nodig hadden vanwege een te hoge bierconsumptie. Carnaval wordt echter over een periode van 5 dagen gevierd, terwijl voor een Oktoberfest 16 tot 18 dagen worden uitgetrokken.

Kwaliteit bier beter op Oktoberfest

Naast de algehele consumptie en het aantal incidenten, is er ook onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het bier. Hierbij werd gekeken naar de top 3 best beoordeelde Oktoberfest Brouwers (Augustiner, Hacker Pschorr en Paulaner) en naar de  drie populairste Nederlandse Biermerken tijdens carnaval  (Brand, Hertog Jan en Grolsch)

Alledrie de Oktoberfestbieren scoren bij de vergelijking hoger dan hun Nederlandse soortgenoten. Hacker-Pschorr staat op de eerste plek met een score van 88 uit 100, gevolgd door Paulaner (87) en Augustiner (86). Het hoogst scorende Nederlandse biermerk is Hertog Jan (80), gevolgd door Brand (78) en Grolsch (72). 

Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op de infographic-pagina ‘Oktoberfest in Nederland’: https://www.feestkleding365.nl/oktoberfest-2017

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Columns
Alles heeft een einde en een worst wel twee

De avondschemering is ingevallen. De sfeer in het café is als een glas bockbier. Verwarmend en rijk, maar tegelijkertijd ook fris en monter. Er ligt niets zwaar op de maag. Hoewel dat makkelijk ook anders zou kunnen, maar dat past niet bij ons team. We zijn types van handen uit de mouwen, bli ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: