Campagne bierbranche tegen accijns

24 juni 2013 |
Campagne bierbranche tegen accijns

De brouwers en biertapperijen in Nederland roepen de voortdurende bieraccijnsverhogingen in ons land een halt toe. Uit recent onderzoek blijkt dat de accijnsverhoging per 1 januari dit jaar
, onder meer vanwege de toename van de bieraankopen net over de grens, de samenleving meer geld kost dan het de schatkist oplevert. Daarom starten de brouwers en biertapperijen vandaag de campagne Stop Bierbelasting.nl
Tijd voor actie
Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers en woordvoerder namens de brouwers en biertapperijen: “De Nederlandse biersector betaalt jaarlijks zo’n 390 miljoen euro aan bieraccijns. Sinds 2002 is de accijns op bier bijna verdubbeld. Hoewel het lijkt alsof iedere accijnsverhoging op bier zorgt voor meer inkomsten voor de overheid, is dit in werkelijkheid niet zo. De hoge bieraccijns jaagt steeds meer bierkopers naar Duitsland waar de bieraccijns vier keer lager is. De schatkist loopt hierdoor nu al vele tientallen miljoenen euro aan BTW en accijns mis. Reden waarom Engeland de bieraccijns recent heeft verlaagd en Duitsland en België de bieraccijns beschermend laag houden. De omzet die de brouwers door de trek naar het buitenland mislopen, leidt bovendien direct tot banenverlies bij de Nederlandse brouwers, haar afnemers en toeleveranciers. Hoog tijd dus dat de overheid af ziet van alle verdere accijnsverhogingen op bier!”

Misgelopen inkomsten
Onderzoek van Regioplan toont aan dat door de accijnsverhoging per 1 januari 2013 en de BTW verhoging per oktober 2012, steeds meer bierkopers over de grens hun bier inkopen. Hierdoor loopt de schatkist over het eerste kwartaal van 2013 ongeveer 18 miljoen euro aan bieraccijns en BTW inkomsten mis, tegenover zo’n 36 miljoen euro over heel 2011. Regioplan schat daarbij dat de gederfde bieraccijns en BTW inkomsten in 2013 minimaal zullen verdubbelen ten opzichte van 2011.

Minder banen
De omzet van de leden van Nederlandse Brouwers is in het eerste kwartaal met ongeveer 6 procent gedaald ten opzichte van 2012. In dezelfde periode liepen de verkopen in de grensstreek zo’n 3-4 procent achter ten opzichte van andere delen van het land. Regioplan heeft berekend dat een 3 procent daling van het omzetvolume, tot zo’n 3 procent daling van de werkgelegenheid leidt. Op basis van deze berekening zal de 10 procent accijnsverhoging op bier, ruim 300 banen kosten bij brouwers, toeleveranciers en in de retail. In deze cijfers is de horeca nog niet meegenomen.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
11 jaar geleden in De CaféKrant: Wijnbar Viqh, Haarlem

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2010. We bezochten wijnbar Viqh in Haarle ...

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: