Café Restaurant Soesterdal: all-electric

6 augustus 2020 | David Bakker
Café Restaurant Soesterdal: all-electric

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken.

Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over de voormalige vliegbasis. Windgesteldheid, zon-oriëntatie en materiaalkeuze waren bepalend en gericht op het realiseren van comfort en energiebesparing en een gezond gebouw.

Ontmoetingsplek als verbinder tussen vliegbasis en het dorp

De erfenis van vliegbasis Soesterberg bestaat uit een ongerept natuurgebied met recreatieve mogelijkheden. Soesterdal is onderdeel van deze nieuwe invulling. In opdracht van SEMS groep maakte VOCUS architecten een duurzaam ontwerp voor een café-restaurant met een weids uitzicht, omringd door terrassen en speelplekken en gelegen tegenover het Nationaal Militair Museum.

Het paviljoen is van veraf herkenbaar in de uitgestrekte vlakte en verwijst in vorm en materiaalgebruik naar de hangars die vroeger rondom de vliegbasis stonden. Door de hoge glazen puien sluit de binnenruimte naadloos aan op de terrassen en speeltuinen rondom het paviljoen. De overstekken aan de zuid- en westzijde zorgen voor beschutting voor gasten op het terras en voor beschaduwing van het paviljoen. Dit zorgt binnen voor een aangenaam klimaat, voorkomt opwarming van het paviljoen en dus extra energieverbruik voor koeling.

Zichtlijnen en zonlicht bepalen de uitgangspunten

Vanaf de eerste schetsen voor het driehoekige kavel is rekening gehouden met de loop van de zon. Het lessenaarsdak is hellend richting het zuiden met overstekken aan de zuid- en westzijde. Deze hebben twee functies. Ze zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Daarnaast geven ze schaduw op het terras en voorkomen daarmee opwarming in de zomer. Aan de noordzijde geeft een hoge glazen pui maximale daglichttoetreding. Deze zijde is maximaal geopend richting het vliegveld met een glazen pui van twee verdiepingen hoog.

Gasten ervaren hierdoor vanuit het restaurant de indrukwekkende weidsheid van het terrein en het omringende natuurgebied. De hoogte is voor een deel benut voor een extra verdieping met een multifunctionele ruimte met ook hier zicht over de omgeving. Ook voor de bedrijfsvoering functioneert het paviljoen optimaal: vanachter de bar is er zicht over het gehele restaurant en de terrassen. De keuken en de toiletten liggen aan de oostzijde.

De gesloten gevels aan deze zijde voorkomen opwarming van het paviljoen door de ochtendzon. Deze gevels zijn voorzien van verduurzaamd hout die naar binnen doorlopen. Aan de binnenkant zorgt het hout voor een warme sfeer en een goede akoestiek. De stalen constructie, het glas en stalen dak geven het paviljoen een industriële uitstraling.

Duurzame ambities ruim gehaald

Het paviljoen is zeer energiezuinig door isolerend triple glas in combinatie met een slim installatieconcept. Er is een waterinfiltratie gemaakt waarmee het regenwater op natuurlijke wijze in de bodem terugkomt. En door ‘droge verbindingen’ kunnen materialen eenvoudig hergebruikt worden en voldoet het paviljoen aan het noodzakelijke streven naar meer
circulariteit.

De duurzame ambitie is ook zichtbaar in de PV-panelen op het schuine dak. Deze leveren de stroom voor het allereerste all electric restaurant in Nederland. Een restaurant zonder gasaansluiting is een unicum. Verwarming, koeling, verlichting en het bereiden van alle gerechten zonder gebruik van fossiele brandstoffen.

De rest van het dak is voorzien van sedum vegetatie. De extra massa zorgt voor een goed binnenklimaat. Door gebruik te maken van slimme oplossingen op het gebied van energie, en klimaatbeheersing staat er een gebouw dat bijdraagt aan duurzaam beheer en gebruik van het natuurgebied.

Foto's: Rob van Esch

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download hier de werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Financieel Horeca & Belasting
De 3 meest gebruikte ondernemingsvormen in de horeca

In het artikel ‘'Hoe wordt de winst van uw café belast? Leer het hier!’ vertellen wij u alles over de belasting die u betaalt over de winst van uw horecaonderneming. Of u vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moet betalen, is afhankelijk van de rechtsvorm waarmee u uw o ...

Columns Drinks
Column Richard Moerkerk: Daten met een bier

Bij ons, in Proeflokaal De Boom, wordt veel gedate. Normaal gesproken dan, uiteraard. Maar dat we nu gesloten zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat er op het moment helemaal niet gedate wordt natuurlijk. Wandelen is helemaal hot en ik denk dat aankomende stelletjes sneller thuis afspreken, waar ze an ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: