Brabantse teams domineren op NK Blindproeven 2024

Auteur: redactie
Awards Drinks 28 mei 2024
Brabantse teams domineren op NK Blindproeven 2024

Op 26 mei was het zo ver: de finale van het NK Blindproeven, het Concours Le Vin en Direct 2024 bij Landgoed Dijnselburg in Zeist. Voor de zesde keer kwamen bijna honderd wijnprofessionals en particuliere connaisseurs samen om te bepalen welk team Nederland mag vertegenwoordigen op het prestigieuze WK in Frankrijk.

Het NK Blindproeven is de jaarlijkse strijd tussen sommeliers, wijnhandelaren, een Master of Wine, Magisters Vini, Vinologen, Weinakademikers, Gastronomen, WSETdippers, wijndocenten, publicisten, wijnmakers en leden van wijnclubs, die allen van blind geserveerde wijnen de samenstelling en herkomst moeten bepalen. Twee Brabantse teams domineerden deze editie van het NK door zowel de gouden als de zilveren medailles voor zich op te eisen.

Spanning

De wedstrijd startte om 13.00 uur met het schenken van de eerste wijn en in de twee uur die daarna volgden, was de spanning in de zaal om te snijden. Elk team moest maar liefst twaalf wijnen correct duiden en kon punten vergaren door het land, de streek, het druivenras, het oogstjaar en de producent te benoemen. Een serieuze uitdaging voor elke wijnkenner, waarbij de dynamiek van teamleden die elkaar aanvullen en (wel of niet goed) corrigeren, altijd garant staat voor boeiende momenten.

Was het moeilijk?

Ja, beslist. Het blind herkennen van wijnen is ook voor de meest ervaren wijnkenner een serieuze uitdaging en allerlei details kunnen de score enorm beïnvloeden. De selectie bestaat echter altijd uit veelal zeer bekende wijnen met een wereldwijde reputatie die ook in Nederland verkrijgbaar zijn in de handel en horeca. In de selectie ook verschillende wijnen die bij iedereen in het geheugen staan gegrift, tenminste, als je zo ooit eerder in het glas hebt gehad. Dat laatste bleek niet altijd het geval. Feit is en blijft dat tijdens het NK het team wordt geselecteerd dat op het WK wordt geconfronteerd met wijnen die alles behalve makkelijker te herkennen zijn en waar de lat nóg hoger ligt.

Prijzen

De winnaars van dit NK vertegenwoordigen Nederland op het Wereldkampioenschap Blindproeven, dit jaar op 12 oktober in Chateau Dauzac in Margaux, zoals altijd georganiseerd door het befaamde wijnmedium La Revue du vin de France. De winnaars ontvangen ook nog eens 2.500 euro en mooie wijnen van Roberto Voerzio van premium partner wijnimporteur Le Vin en Direct plus extra prijzen van De Wijnacademie en Coravin. Bovendien zorgt modehuis Oger dat het team in stijl gekleed gaat naar het WK.

Jury

Toen het laatste formulier was ingeleverd, kon de vakjury, met Magda van der Rijst, Charlotte van Zummeren en Fred Nijhuis, aan de slag. Respect hadden ze voor teams die sommige wijnen bijna perfect wisten te determineren en veel begrip was er voor hen die er soms maar nét naast zaten en daardoor minder of zelfs geen punten wisten te behalen. Na zorgvuldige telling en controle kwam de volgende uitslag naar voren:


Goud & Nederlands Kampioen Blindproeven 2024
Brabantse Wijnsociëteit 2: 100 punten
- Eric Hoepelman
- Martijn de Groot
- Willem Jan Withagen
- Rob van Kalmthout     

Zilver:
Brabantse Wijnsociëteit 1: 93 punten
- Berry Marinussen
- Maarten Drop
- Liselotte de Brouwer
- Peter van den Besselaar

Brons - Ex Aequo
Extra Brut: 79 punten
- Juliette Zandbergen
- Maxime Zandbergen
- Jesper Moonen
- Nadien de Visser
en
Provino: 79 punten
- Cees van Casteren MW
- Dirk Vanhorenbeeck
- Alessandro Matrone
- Hans Meijs

De wijnen van de finale van het NK 2024

1.            Gusbourne, Blanc de Blanc, Kent, 2018
Groot-Brittannië; 100% Chardonnay
Overal in Nederland op wijnkaarten en in winkels. Absoluut Chardonnay zoals door velen herkend, maar dan met de rinse tonen die zijn herkomst verraadt.

2.            Quinta do Tamariz, Vinho Regional Minho Reserva, 2017
Portugal; 100% Alvarinho
Een wijn met fraaie, gerijpte aroma’s, maar met een zilte toets en de juiste fraîcheur die wijnen uit het uiterste noordwesten van Portugal doorgaans bezitten.

3.            Mandolas, Tempos Vega Sicilia, Oremus, Tokaji, 2021
Hongarije; 100% Furmint
Een wijn van een wijnhuis met een indrukwekkende mondiale reputatie, nu van hun domein uit Hongarije van de Furmint, de Hongaarse klassieker die aan de basis staat van vele indrukwekkende wijnen.

4.            Chateau Musar blanc, Beeka Valley, 2017
Libanon; 60% Obaideh en 40% Merwah
Behoort tot de absolute top van witte wijnen wereldwijd en wie hem ooit heeft geproefd, vergeet hem nooit meer. Een fenomenale wijn, maar niet iedereen bleek hem eerder te hebben genoten.  

5.            Hugel, Pinot gris Grossi Laüe, Alsace, 2012
Frankrijk; 100% Pinot gris
De druif en de streek werden door de meeste teams herkend. Geen wonder, want deze wijn blinkt uit in typiciteit. Velen dachten dat de wijn veel jonger was, een fraai compliment aan deze wijn van een wereldberoemd wijnhuis dat ook in Nederland zeer bekend is. 

6.            Donny Doon, Le Cigare Volant, Central Coast, 2021
Californië; 65% Grenache, 18% Syrah, 15% Cinsaut, 2% Petite Sirah
Enkele jaren geleden ook in de selectie van het WK en een wijn die de hele wijnwereld kent, in ieder geval van naam… Een wijn die de fijne tonen benadrukt die de Grenache kan geven. 

7.            Dominique Piron, Beaujolais Morgon du Py, 2022
Frankrijk; 100% Gamay
Barstensvol Gamay fruit; puur met de complexiteit van de Cru die ook in Nederland breed verkrijgbaar is. 

8.            Drouhin, Beaune Cras 1ere Cru, 2019
Frankrijk; 100% Pinot noir
Een klassieke Cru van een wijnhuis met een uitstekende reputatie, zoals door vele werd herkend.

9.            Château Lagrezette, Cuvée Dame Honneur, Cahors, 2020
Frankrijk; 95% Malbec, 5% Merlot
Deze speciale cuvée blinkt uit qua verfijning en complexiteit, met daarbij alle typische kenmerken van de Malbec zoals door velen werd vastgesteld. 

10.         Numanthia, Toro, 2018
Spanje; 100% Tinto
Breed, rijk en sappig met de overtuiging die we kennen van een Toro.
Het benoemen van andere regio’s in Castilla y Leon als herkomstgebied leverde ook punten op.

11.         Loredan Gasparini, Capo di Stato, Veneto, Montello Asolo Vengazzù Superiore, 2019
Italië - 70% Cabernet sauvignon, 15% Merlot, 10% Cabernet franc, 5% Malbec
Een verfijnde Bordeauxblend uit Italië met een fraaie, internationale reputatie, ooit geprezen door het Franse hoofd van staat: President Charles de Gaulle.

12.         Tschida Angerhof, Muskat Ottonel, Burgenland, 2022
Oostenrijk; Muskat Ottonel
Aromatisch, weelderig en mild, zoals we dergelijke ausleses uit Oostenrijk kennen.


Volgend jaar

De Brabantse Wijnsociëteit 2 en 1 bewezen, samen met de 2 teams die brons behaalden, dat ook deze editie van het NK Blindproeven weer lastig was, maar niet onmogelijk! Ook volgend jaar weer wijnen die het uiterste vergen van de kennis, ervaring én samenwerking van de vele teams die elk jaar weer met veel genoegen deelnemen aan het NK Blindproeven. Het volgende NK staat gepland voor zondag 31 mei 2025.

Overig nieuws