Blaas de borrelkaart nieuw leven in

5 februari 2014
Blaas de borrelkaart nieuw leven in

Niet te veel arbeid en inkooptechnisch een lekkere borrelhap klaarzetten? Het kan! Onze recepten bieden u mogelijkheden om een snack aan te bieden bij een drankje. Want u weet: hoe
zouter en pittiger de hap, hoe hoger de drankomzet.

*Aan de slag!*
Bier-spijscombinaties zijn populair. Henri Reuchlin, voorzitter van de Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON): “Laat de keukenbrigade aan de slag gaan met aangeklede toastjes. Een weizenbier met geitenkaas, een donker abdijbier met blauwe kaas of een kersenbier met een brownie. Dan zorgt u voor net iets meer beleving.”

*Stimuleren*
De borrelkaart biedt u de kans om het bezoek van uw gasten te verlengen. De hapjes hoeven niet ingewikkeld te zijn. Presentatie doet vaak een veel. Een schaaltje olijfjes of een toastje met chorizo. Weinig werk en het stimuleert de smaakpapillen.


*Hete balletjes met pittige tomatensaus*


Ingrediënten
200 gram rundergehakt
1 ui
zout en peper
1 grote vleestomaat
5 eetlepels chilisaus (zoetzure rode pepersaus)
3 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
1 eetlepel gehaktkruiden
2 eetlepels koffieroom
2 eetlepels paneermeel

Bereiding
Bak de fijngesneden ui en stukjes tomaat tien minuten op een matig vuur. Voeg 3 eetlepels chilisaus, 1 eetlepel peterselie, een snufje zout en wat peper toe. Laat de saus afkoelen. Meng het gehakt met de gehaktkruiden, paneermeel, koffieroom en de rest van de chilisaus en peterselie. Draai kleine balletjes en bak ze gaar. Serveer ze koud of warm met de pittige tomatensaus.

*Gegrild Turks brood met drie dips*


Ingrediënten
1 groot of 2 kleine Turkse broden (pide)
2 aubergines
3 rode paprika’s
1 kleine rode ui, in dunne ringen
sap van 2 citroenen
3 tenen knoflook, geperst
4 eetlepels Griekse yoghurt
150 ml olijfolie
1 eetlepel pikante paprikapoeder
1 blik kikkererwten, uitgelekt
2-3 eetlepels tahin
3 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
2-3 eetlepels kleine zwarte olijven

Bereiding
Rooster de aubergines en paprika’s en marineer de uiringen 30 minuten in het sap van een halve citroen. Halveer de aubergines in de lengte, schep het gare vruchtvlees eruit en meng dit met 1 teen knoflook, 2 eetlepels citroensap, yoghurt, 4 eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak tot een gladde dip. Verwijder het vel en de zaadjes van de paprika’s en pureer het vruchtvlees met 1 teen knoflook, 1 eetlepel paprikapoeder en 3 eetlepels olijfolie tot een gladde dip. Pureer tot slot de kikkererwten met de tahin, 1 teen knoflook, 2-3 eetlepels citroensap en 2 eetlepels olijfolie tot een gladde dip. Snijd het brood in punten en halveer deze in de lengte. Schep de dips in wijde schaaltjes en schenk er nog wat olijfolie over.


*Pittige broodspiesjes met chorizo en augurk*


Ingrediënten
1 donker meergranenvloerbrood met pitten
3 eetlepels olijfolie
2 theelepels pittige paprikapoeder
2 theelepels versgemalen zwarte peper
1 theelepel kaneel
1 eetlepel tijm
18 cocktailaugurkjes
18 plakjes chorizo
1 bakje tapenade

Bereiding
Snijd van het brood 3 dikke sneden en snijd deze elk in 6 blokjes van 3 cm. Roer in een kom de olijfolie om met paprikapoeder, peper, kaneel en tijm. Schep de blokjes brood erdoor en laat ze heel even staan. Bak de blokjes in een koekenpan met antiaanbaklaag knapperig bruin. Prik vervolgens 1 blokje brood, 1 cocktailaugurkje en 1 dubbelgevouwen plakje chorizo aan een tapasspiesje. Leg de broodspiesjes op een schaal en serveer met tapenade.

Foto's en recepturen: www.vlees.nl en voorlichtingsbureau brood/brood.net

Overig nieuws