Bierbeleving met vintage bockbier

20 september 2017 | Thijs Jacobs

Gasten willen tegenwoordig meer dan alleen een goed glas bier. Ze willen beleving. Het verhaal achter een bier. Al eens aan een vintage bockbier kaart gedacht dit najaar? Maak de bockbierbeleving bovendien compleet met heerlijke bijpassende hapjes. Wat maakt vintage bockbier dan zo bijzonder? Het is een ware smaaksensatie!

Aging van bockbier

Al een aantal jaar brengen diverse brouwers oudere vintage bockbieren op de markt. Niet voor niets, omdat de smaak fantastisch kan evolueren. Zo vermindert de hopbitterheid en moutbitterheid in het eerste jaar en maken zij plaats voor aroma’s en smaak van zwart fruit zoals bramen en bosbes, maar ook de smaak van pruimen. De karamel komt verder naar voren en verandert bovendien in port-, cognac- en sherrytonen. De bockbieren worden intenser van smaak, mede ook door de afname van koolzuur en het ontstaan van een zachte, ronde nasmaak.

Wel of geen hergisting

Bewaar als horecazaak daarom eens de bockbieren van meerdere jaren. Leg ze in een kelder of op een donkere plek met een stabiele temperatuur, het liefste rond de 15 graden. Belangrijk om bij de bewaring mee te nemen is dat de rijping van bockbieren bij hergistend bockbier vooral in het eerste jaar plaatsvindt en bij niet hergistende bockbieren pas na het eerste jaar. De bockbiertijd komt er weer aan. Serveer je gast daarom in oktober een mooi vintage bockbier proefplankje met bijpassende hapjes voor de optimale bockbierbeleving. Heel wat brouwerijen en zelfs groothandels, zoals de Kweker, verkopen van diverse bockbiermerken vintage bier.

Vintage bockbier inspiratie opdoen?

Bezoek op maandag 16 oktober 2017 een inspirerende en bovenal bijzondere vintage bockbier bier&food masterclass in Fort Everdingen. Nederlands bekende zytholoog en biersommelier Fiona de Lange inspireert je met tientallen jaren oude bockbieren en veel inhoudelijke informatie over bier&food en vintage bockbier. Wil je als zaak dit najaar of deze winter meer doen met bier&food? Neem dan zeker de kaart mee! Voor meer informatie en aanmelding, de plaatsen zijn beperkt dus wees er snel bij, kijk op www.fionadelange.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Amsterdam Café
Nedstede koopt vastgoed en exploitatie café De Vergulde Gaper in de Jordaan

Nedstede heeft het vastgoed en de exploitatie van café De Vergulde Gaper gekocht. Het beroemde café ligt middenin de Jordaan, aan de Prinsenstraat 30, op de hoek van de Prinsengracht. De Vergulde Gaper is geliefd onder zowel Amsterdamse locals als toeristen, niet alleen vanwege zijn...

Tech Coronacrisis
Horecaplatform Nocto biedt oplossing voor de anderhalvemetersamenleving

De horeca behoort tot één van de industrieën die zwaar getroffen is door COVID-19. Na 81 dagen gesloten te zijn geweest, mocht de horeca 1 juni weer open. Verschillende regels moeten dan wel worden nageleefd. Terwijl ongeduldig wordt gewacht op versoepelingen, komt Rotterdamse sta...

KHN Coronacrisis
Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag word...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Bezorgen van drankpakketten door horeca mag niet meer

Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen drankpakketten, met daarin licht alcoholische dranken, meer bezorgen, zo lezen we op de website van De Gelderlander. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werd er voor de horeca een uitzondering gemaakt, m...

Drinks Achtergronden
Nederlanders drinken steeds vaker caloriearme frisdranken

Uit de jaarlijkse monitoringscijfers van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) blijkt dat frisdrankproducenten voorlopen op de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Paul Blokhuis meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat de industrie al in...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: