Beste sherry-cocktail ter wereld komt uit België

Auteur: Redactie
Awards 13 mei 2024
Beste sherry-cocktail ter wereld komt uit België

De Belg Robbe Dupon uit Brugge, België, is 9 mei wereldkampioen geworden in de Tio Pepe Challenge. Deelnemers van deze wedstrijd streden in de bakermat van de sherry, het Spaanse Jerez de la Frontera, voor de beste sherry-cocktail ter wereld. Dat werd de 'El Nogal' van de Belgische deelnemer van Straight Up Drinks. Zilver en brons gingen in het internationale kampioenschap naar respectievelijk Nederland en Slowakije.

Veertien bartenders uit veertien landen wereldwijd deden mee aan de Pepe Challenge. De kandidaten waren de nationale kampioenen uit: Colombia, Noorwegen, Finland, Spanje, Duitsland, Italië, Slovakije, Argentinië, Polen, België, VK, Nederland, Mexico en Zwitserland. Het kampioenschap bestond opnieuw uit drie onderdelen: een blind tasting, de venencia competitie en de presentatie van een sherry-cocktail.

Na een eerste selectie kroonde Robbe Dupon zich in een zinderende finale tot onbetwiste wereldkampioen met zijn 'El Nogal' cocktail. Luke Jackson uit Nederland (Flying Dutchmen Cocktails) werd tweede en Sara Pestora uit Slowakije (Sky Bar Bratislava) derde. "Yes, we did it", klinkt het bij Dupon een paar dagen na het kampioenschap in Spanje. "Nóg veel minder dan in onze nationale finale voelde ik dit aankomen. Wat een eer. En wat een ervaring. Ik ben enorm dankbaar dat ik dit mocht meemaken." ​

De ‘El Nogal’ van Robbe Dupon

  • 40 ml Honey Butter Washed - Nomad Outland Whisky
  • 30 ml La Copa Rojo Vermouth - Gonzàlez Byass
  • 20 ml Coffee infused Gonzàlez Byass Alfonso Oloroso Seco-Decàntalo
  • 5 ml Simple syrup
  • 1 dash Saline Solution
  • 3 druppels walnoot olie

“Deze cocktail is voor mij een samenvatting van het afgelopen jaar. 2023 was een mooi jaar voor mij op het gebied van mijn carrière; ik heb veel fijne dingen mogen doen. Zo kon ik drie maanden werken in de internationaal bekende bar A Bar with Shapes for a Name, een bar uit de World's 50 Best Bars-lijst. Daarnaast heb ik helaas ook afscheid moeten nemen van mijn oma en dat was natuurlijk niet prettig. Al deze ervaringen worden samengevat in mijn cocktail El Nogal.”

Overig nieuws