BBB en Folie Culinaire: 10% meer bezoekers

6 oktober 2014 |
BBB en Folie Culinaire: 10% meer bezoekers<

Dag één van de 60ste editie van Horecavakbeurs BBB en gastronomie vakevent Folie Culinaire is succesvol van start gegaan. Belgische
horecaondernemers ontvingen een speciaal warm welkom door de heer Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. Van Assche verzorgde samen met de heer Lodewijk van der Grinten, Algemeen Directeur Koninklijke Horeca Nederland de officiële opening. Van der Grinten sprak zich onder meer uit over de toekomst van de horecabeurzen. “Vroeger deed je fantastische zaken als je kon concurreren en in de toekomst kun je succesvol zijn als je weet samen te werken.”

Nordic Cuisine
Folie Culinaire: van Nordic Cuisine tot ‘kut met peren’
In de demonstratiekeuken van Folie Culinaire werd het publiek getrakteerd op een optreden van de meesterchocolatier Pierre Marcolini. Het resultaat: pralines van slechts 6 gram met de meest lichte, verfijnde en diepste smaakervaring ooit. De Noorse topchef Even Ramsvik van restaurant Ylajali uit Oslo deelde zijn speciale kooktechnieken uit de Nordic Cuisine. Al zijn gerechten vertellen een verhaal, smaaksensaties zijn als emoties in de filosofie van deze chef. Met pareltjes van peterselie, zee-egel en mierikswortel bereid in stikstof, gefermenteerde bieten en ingrediënten met verschillende vetgehaltes die zorgen voor een hemelse beleving.

Poetin
Achtsterrenchef Michel del Burgo was verhinderd. Hij mocht bij Poetin op audiëntie komen (echt waar). Gelukkig waren daar sterrenchefs die het stokje met plezier wilde overnemen. Om aandacht te vragen voor het probleem van voedselverspilling werden gerechten bereid met spraakmakende namen als ‘kut met peren’, ‘klotezooi’ en ‘lulkoek’. Vroeger ging vleesafval als de geslachtsorganen in de balkenbrij, tegenwoordig in de afvalbak, terwijl dat helemaal niet nodig is. De bezoekers lieten zich de culinaire creaties bereid door de gerenommeerde sterrenkoks in ieder geval goed smaken.

Winnaars kookwedstrijden BBB
Het jubileumprogramma van de BBB kent dit jaar maar liefst 60 special events waaronder kookwedstrijden tussen Belgische en Nederlandse koks. In de wedstrijdkeuken van de 60ste BBB stond als eerste de DEKO topchefcompetitie op het programma. De vier deelnemende koks verrasten de jury met een menu dat was samengesteld met de ingrediënten uit de Mystery Box van Pura Loca. Vooral het geheime ingrediënt, het exclusieve Wagyu vlees van Landgoed Altembrouck, zorgde voor extra inspiratie. De winnaar – Alex Verhoeven van Fleur de Sel – is volgens de jury een ‘artiest met een waanzinnige toekomst’.

Dominique Brouns van ‘t Plenske in Maastricht maakte de drie beste variaties van gehakt van everzwijn in het kader van de ‘Born in Limburg’. Volgens de jury blinkt deze zelfstandig werkende kok uit in creativiteit en performance. Stijn Coenen van de Gerardushoeve, winnaar van vorig jaar, werd tweede. De wedstrijdkeuken staat gedurende de drie dagen van de beurs onder leiding van Percy Timmers en Arie van der Heijden.

Extra activiteiten:
Bezoekers van Folie Culinaire kunnen ook de 60ste editie van Horecavakbeurs BBB bezoeken die gelijktijdig in het MECC plaatsvindt. Bezoekers aan de BBB kunnen tegen korting (20 euro i.p.v. 40 euro) een bezoek brengen aan Folie Culinaire. Na de beurs kan men terecht in het centrum van Maastricht waar – in samenwerking met Chateau Maestricht, la saison culinaire – een bruisend avondprogramma wordt aangeboden.

Folie Culinaire en Horecavakbeurs BBB 2014 zijn nog geopend op dinsdag 7 en woensdag 8 oktober van 11.00 uur tot 18.00 uur.

Meer informatie over de beurzen en het programma: www.folieculinaire.com en www.bbbmaastricht.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Handhaving verbod rookruimtes horeca vanaf 1 april 2020

Vanaf 1 april 2020 zal het verbod op rookruimtes in de horeca worden gehandhaafd. Eind september werden in een uitspraak van de Hoge Raad al deze rookruimtes per direct verboden. De komende tijd kunnen horecaondernemers zich voorbereiden en heeft de NVWA de tijd om het toezicht in te richten. Blo...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Awards
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vr...

Bier Interview Longread
Bierkenner Thomas Wijns over tapverlies en speciaalbieren

Welk bier heb je op de tap? Natuurlijk het ‘gewone’ pils, want dat is de nummer één en lekker doordrinkbaar, maar steeds vaker zien we dat cafés het aantal tapkranen uitbreiden om aan de vraag naar andere bieren te kunnen voldoen en ook restaurants hebben een steeds ...

Video
Video: spoken nemen café over

In dit café in Nottingham, dat ook nog eens op een oud gevangenisterrein staat, waren geesten rond. En dat terwijl Halloween aanstaande is. De eigenaar van de bar besloot de videobeelden eens goed te bekijken toen er op een dag flessen en eten op de vloer werden aangetroffen. De avond ervo...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: