Bas van der Aa tapt het beste biertje

21 januari 2014 |
Bas van der Aa tapt het beste biertje<

Bas van der Aa van Café De Gouden Leeuw uit Winssen heeft de felbegeerde titel Nederlands Kampioen Biertappen op de Horecava in Amsterdam gewonnen. Hiermee liet hij circa 1.500 biertappers
achter zich, die via de ruim 30 tapwedstrijden in heel Nederland een plek voor de eindstrijd op de horecabeurs probeerden te bemachtigen.

Maastricht in achtervolging
Op de tweede plek eindigde Rick Moenen, Stadscafé Lure, Maastricht en plaats nummer drie was voor Maurice Gilissen, In den Ouden Vogelstruys uit Maastricht. Het NK Biertappen is een initiatief van Stichting Tapwedstrijden.nl en wordt georganiseerd om horecaprofessionals enthousiast en bekend te maken met het juist tappen en schenken van bier.

Wedstrijd
In meerdere taprondes moesten 25 tapprofessionals ten overstaan van publiek en jury hun beste tapkwaliteit laten zien door exact de juiste schuimkraag en hoeveelheid bier in het glas te laten lopen. Daarnaast behoorde het goed inschenken en serveren van speciaalbier ook tot de finale eisen. De nummers één en twee hadden exact hetzelfde puntenaantal waardoor de tap- en schenktijd de doorslag moest geven.

Vijf eindfinalisten
Van de 25 finalisten drongen vandaag Rick Moenen, Stadscafé Lure (Maastricht), Bas van der Aa, Café De Gouden Leeuw (Winssen), Maurice Gilissen, In den Ouden Vogelstruys (Maastricht), Sander van Veenendaal, Grand Café de Lindenhof (Soest 4e plek), Hans Raven, Café ’t Ankertje (Enkhuizen 5e plek) door tot de laatste finaleronde.

Zenuwslopend
De eindstrijd was zenuwslopend. De kwaliteit van de kasteleins lag zo hoog dat ook de tijd doorslaggevend was om de winst binnen te halen. Bas van der Aa wist zijn zenuwen in bedwang te houden en het pils op perfecte wijze te tappen, het speciaalbier juist in te schenken en het vervolgens beiden op de juiste wijze aan de jury te presenteren. “Dit is hoe een bierdrinker zijn bier geserveerd wil krijgen en er absoluut nog één neemt”, aldus Gerrit Verweij, Stichting Tapwedstrijden Nederland.

Beste van beste
Bas van der Aa: “Het is mijn passie en mijn werk om het beste van het beste op tapgebied neer te kunnen zetten. Daar maak je de gast echt blij mee en die heeft dan absoluut geen moeite om daar een goede prijs voor te betalen. Goed biertappen is een kunst en zelfs een topsport. Ik heb er heel wat uren in zitten om alles perfect uit te voeren en ben dolgelukkig dat het er vandaag uitgekomen is! Al een aantal jaar achter elkaar wist ik door te dringen tot de finale en nu heb ik eindelijk gewonnen.”

Jury
De finalisten worden beoordeeld op basis van strenge tapprotocollen door een deskundige jury bestaande uit oud-winnaars, horecahelden, biersommeliers en bierdeskundigen waaronder Remco Glas, Gilbèr Royen, Erwin Storm, Antonio van den Hengel, Nigel Siebelt, Ruud Vismans en Fiona de Lange.

Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Cocktails
Super Lyan beste hotelbar van Amsterdam

Super Lyan is uitgekozen tot beste hotelbar van Amsterdam. De prijs werd zaterdag voor de zevende keer uitgereikt door de Belvedere Best Hotel Bar Awards tijdens de jaarlijkse Hotelnacht. De prijs werd in ontvangst genomen door Bar Manager Dan Garnell, Director of F&B Jos van Hunen en hoteldirec...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Columns
Column Richard Moerkerk: Meer 0.0 van de tap

De gedachte aan een grapefruitsalade met bladspinazie, geroosterde pijnboompitjes en een steak tartaar maakt het me bijzonder lastig om deze column te typen. Helemaal nu ik ook nog aan een begeleidend witbier van Lowlander denk, het water loopt me in de mond! Het bier is gebrouwen met sinaasappel- e...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Amber Ott is de beste biertapper van Nederland

Biertappen is echt een vak en vraagt om vakmanschap. Dat was vandaag duidelijk te zien tijdens de finale van het Nederlands Kampioenschap Biertappen op Horecava 2020. Van alle barmannen en barvrouwen die de afgelopen maanden meededen aan de regionale voorrondes, stonden er vandaag 47 deelnemers in d...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: