Arrangementen: voorkom problemen met de btw

21 april 2017 | Mr. Carola van Vilsteren

"Geniet van een 3-gangenmenu inclusief uitgebreid dessertbuffet en consumpties voor slechts € 34,50. U heeft keuze uit wijn, bier of frisdrank." Een mooie aanbieding, maar wat doet u met de btw?

DOWNLOAD GRATIS DE LAATSTE EDITIE VAN DE RESTAURANTKRANT

Wanneer u als restaurantondernemer all-in arrangementen verkoopt, zijn alle btw-tarieven van toepassing. Het aanbieden van eten en drinken in een restaurant valt onder het 6%-tarief. De verkoop van alcoholhoudende dranken is belast met het hoge btw-tarief van 21%. Steeds vaker bieden restaurants ook vergaderarrangementen aan: vergaderruimte, koffie, thee, lunchbuffet, driegangendiner en consumpties voor één vaste prijs.

Arrangementen in het restaurant

Bij arrangementen is het eten normaal gesproken belast met 6% btw, maar bier en wijn zijn belast met 21% btw. Uw gast betaalt bijvoorbeeld een vaste prijs van € 25, waarvoor hij/ zij mag eten én frisdrank, bier en wijn bestellen. 

De gast is daarmee ontzorgd, maar de horecaondernemer niet. Die moet namelijk zorgvuldig bijhouden hoeveel alcoholische dranken daarbij worden geschonken. Over de alcoholische dranken moet u vervolgens 21% btw afdragen, en over de rest 6%.

Voorbeeld:
Drinkt uw gast – die € 25 heeft betaald – voor het arrangement twee wijntjes die normaal verkocht worden voor € 2,50, dan moet u daarover (21/121 x € 5 =) € 0,86 btw afdragen. Over de overige € 20 is (6/106 x € 20) = € 1,13 btw verschuldigd.

Voor de restaurantondernemer vergt dit een nauwkeurige administratie. Vooraf kan met de Belastingdienst een mengtarief worden overeengekomen die standaard op de arrangementen wordt toegepast. Uw SRA-accountant kan u daarmee helpen.

Vergaderarrangementen

Bij het aanbieden van vergaderarrangementen geldt als uitgangspunt dat koffie, thee, etenswaar en de zaalhuur apart belast zijn. De verhuur van de zaal is vrijgesteld van btw, dranken en eten zijn belast met 6% btw en alcoholische dranken met 21% btw. Als ondernemer kunt u op die manier te maken krijgen met verschillende btw-tarieven.  Als de verhuur van de zalen plaatsvindt met de verrichting van aanvullende diensten, dan is er mogelijk sprake van een onsplitsbare prestatie voor de btw die niet als verhuur kwalificeert, maar als een volledige btw-belaste prestatie omdat een multifunctionele ruimte wordt verhuurd. Zeker als het gaat om nieuwbouw is het prettig belaste prestaties te verrichten in verband met het recht op aftrek van voorbelasting.

Voorbeeld:
Ondernemer A verhuurt een ingerichte ruimte. Afhankelijk van de wensen van de klant wordt de ruimte met meubilair en andere voorwerpen ingericht. De ruimte bevat een beamer en geluidsapparatuur voor het houden van presentaties. Daarnaast wordt de ruimte schoongemaakt door A en verzorgt A de catering. De huur van de ruimte wordt niet apart op de factuur vermeld. 20% van de vergoeding is toe te rekenen aan de huur van de ruimte, en 80% aan de overige prestaties van A.  Er is sprake van de verhuur van een multifunctionele ruimte, die volledig belast is met btw. 

Tot slot

U wilt een restaurant runnen en elke dag het beste voor uw klanten. Dat is uw passie. Daarnaast bent u verplicht om ervoor te zorgen dat uw btw-administratie op orde is en dat u tijdig aangifte doet. En wilt u niet teveel belasting betalen. Belastingadvies, waaronder btw-advies, is de passie van SRA-accountants. We zijn thuis in uw branche. Komt u er niet uit, neem dan gerust contact op. Klik hier om een SRA-accountantskantoor bij u in de buurt te vinden.

Tip: Maak bezwaar

Momenteel lopen er meerdere proefprocedures waarin wordt gesteld dat er bij de verkoop van een arrangement sprake is van één onsplitsbare prestatie waarop het 6% btw-tarief van toepassing is. In eerste instantie heeft de Rechtbank geoordeeld dat het 21% btw-tarief op alcoholische dranken terecht is toegepast. Er is hoger beroep ingesteld, zodat nu het Hof zal oordelen. Door ieder tijdvak bezwaar te maken tegen de eigen btw-aangifte, behoudt u uw rechten ingeval inderdaad blijkt dat 6% op het gehele arrangement van toepassing is. Neem contact op met een SRA-adviseur om u hierbij te adviseren. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread Coronacrisis
Utrechtse horecaondernemers: "De run op de horeca blijft uit"

We zijn nu drie dagen onderweg sinds de 'heropening' van de horeca. Tijd om horecaondernemers te bezoeken en te vragen naar de ervaringen met het ondernemen met coronabeperkingen en de verwachting voor de toekomst. In Utrecht bezochten we daarom verschillende horecaondernemers en voelden vooral het ...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: