Arnhem krijgt eigen bier

10 december 2012
Arnhem krijgt eigen bier

Het eerste echte Arnhemse biertje is een feit. Café Kleyn op het Jansplein presenteert vanaf 15 december Kleyn Bier. Het tripel bier wordt gebrouwen door de ambachtelijke en biologische brouwerij Rodenburg.

*Zelf bier maken*
Bier proeven is een wat uit de hand gelopen hobby van de eigenaren Menno Gieling en Gauthmi Koeldiep (foto boven). Voor Café Kleyn zoeken zij de lekkerste biertjes uit, maar Menno en Gauthmi wilden meer: zelf bier maken. Ze kwamen in contact met Brouwerij Rodenburg in het Gelderse Rha. Deze brouwt ambachtelijk, kleinschalig én biologisch. Er wordt water gebruikt uit een regionale bron en er wordt gebrouwen met alleen maar biologische ingrediënten. In samenwerking met de brouwer ontwikkelden Menno en Gauthmi het recept voor het eerste echte Arnhemse bier.


~Zoek de verschillen... Het standbeeld van de Gele Rijders en het logo van Kleyn Bier~

*Pittig biertje*
Het is niet bepaald een ‘klein bier’ geworden, deze tripel. "Het is een pittig biertje met veel smaak, eentje om rustig van te genieten", zegt Menno. Kleyn Bier heeft zijn eigen Arnhemse mascotte gekregen: de bronzen Gele Rijder. Geen toeval, want Menno's opa zat bij de Gele Rijders, wat een onderdeel was van het Nederlandse leger en de voorloper van de luchtmobiele brigade. Het standbeeld van de Gele Rijders staat op een steenworp afstand van het café.

~Frank Lindner~

Overig nieuws