Amsterdammer woont dichtstbij restaurants

6 mei 2016
Amsterdammer woont dichtstbij restaurants

Een Amsterdammer heeft binnen een straal van 3 kilometer keuze uit maar liefst 438 restaurants. Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus
op basis van cijfers van het CBS. In 2010 vond je in de stad binnen drie kilometer reizen nog 385 restaurants, maar dat aantal is vorig jaar toegenomen tot 438.

*Koploper*
Amsterdam gaat daarmee ruim aan kop: Den Haag (210 restaurants) en Utrecht (157) volgen op gepaste afstand. De gemiddelde Nederlander heeft 'slechts' de keuze uit 62 restaurants.

*300 meter lopen*
Een Amsterdammer hoeft bovendien maar een paar minuten te lopen om bij een restaurant te komen. Gemiddeld moet een Nederlander 800 meter afleggen naar het dichtsbijzijnde eettentje, in Amsterdam is dat maar 300 meter. Zo'n 4 minuten lopen. Heel anders is dat in de gemeentes Neerijnen (Gelderland) en Korendijk (Zuid-Holland), waar hongerige bewoners respectievelijk 3,5 en 3 kilometer moeten reizen.

*Ook cafés en hotels vlakbij*
Andere voorzieningen zijn in Amsterdam ook veel dichterbij dan in de rest van Nederland. Wie een biertje wil drinken, kan in Amsterdam al binnen 600 meter in een café terecht. In Nederland is dat gemiddeld 1,1 kilometer. Ook hotels zijn een stuk dichterbij dan het Nederlandse gemiddelde.

~Christel Tuin~

Overig nieuws