"Alsof er een engeltje over je tong fietst"

16 november 2010
"Alsof er een engeltje over je tong fietst"

De eerste vereiste voor een goed getapt biertje is een mooi, schoon glas. Daarna in een keer tappen, het bier levend afschuimen en wachten op een mooi bolletje totdat het manchet staat. "Als je dan een slok neemt, is het net alsof een engeltje over je tong fietst." Henk Jan de Raat van de Ducdalf in Espel tapt zelf geregeld een biertje, hij wilde de Flevolandse tapwedstrijden in zijn eigen etablissement aan zich voorbij laten gaan, maar schreef zich op het laatste nippertje toch nog in. Ruim dertig keer deed hij al mee.

*Biertapwedstrijden*
Dat de oude meester het vak nog niet is verleerd, bleek uit de uitslag. Tweede werd De Raat, achter Yvet Bosman, barkeeper van het Achterhuis op Urk, ook van De Raat. Ze leerde het vak van haar baas. De biertapwedstrijden van de horeca zijn terug van weggeweest. Jarenlang was er elk jaar wel zo'n wedstrijd onder de vlag van het Centraal Brouwerij Kantoor, maar daar kwam de klad in. De Raat probeerde het nog een keer met een paar sympathisanten in 2006, maar pas dit jaar staat de wedstrijd weer echt op de kalender van Flevoland. Koninklijke Horeca Nederland heeft het nu opgepakt, met provinciale voorrondes en een landelijke finale, eind januari tijdens een grote horecabeurs in Maastricht.

*Voor professionals*
De wedstrijd is alleen voor professionals, voor mannen en vrouwen die voor een kroeg of ander horecabedrijf geregeld een biertje tappen. Voor de Flevolandse voorronde regelde de Ducdalf het bier en de taps, Jan de Rooy praatte de wedstrijd aan elkaar terwijl een deskundige jury de getapte biertjes onderwierp aan een kritische blik. Een goed biertje is niet zo maar goed getapt, aldus De Raat. "Dat is nog best lastig. Het is belangrijk dat het goed gebeurt, er gaat niets boven een goed getapt biertje. Net te vroeg of iets te laat afgestreken maakt een groot verschil."

*Goede sfeer*
De wedstrijdbiertjes waren voor het publiek, de sfeer zat er volgens wedstrijdcoördinator Dik Wildeman goed in. "De betrokkenheid van de mensen, de locatie, de sfeer. Geweldig, echt een feest van herkenning voor de horeca." Bosman was de beste van de 45 deelnemers in Espel, bij de duo's was ze met Achterhuis-collega Stefan Hoen ook al niet te verslaan. Bosman mag met haar baas De Raat naar de landelijke finale. Volgens Wildeman kunnen ze beiden 'heel goed tappen'. Die finale is niet voor duo's. "Een duowedstrijd is alleen voor de fun."

Overig nieuws