Aandacht voor ‘De Nieuwe Nederlandse Keuken’

1 november 2016 | Thijs Jacobs

SVH Meesterkok Albert Kooy is initiator van de kookfilosofie ‘De Nieuwe Nederlandse Keuken’ (Dutch Cuisine). Tijdens de horecavakbeurs Beleef – Food, drinks & more in Evenementenhal Hardenberg geeft hij op dinsdag 8 november van 14.00 tot 15.00 uur een (kook)presentatie over de vijf principes van deze kookfilosofie. Maar de beursvloer in Hardenberg bruist van meer activiteiten: een kook- en tapwedstrijd, koffiedemonstraties en bier-spijs proeverijen.

De Nieuwe Nederlandse Keuken staat bekend als duurzaam, diervriendelijk, gezond en eigentijds. Verse groenten spelen de hoofdrol. Vlees wordt vaak als garnituur gebruikt. Samen met internationale ingrediënten en kooktechnieken levert het rijke, smaakvolle en zeer gevarieerde gerechten op. De Nieuwe Nederlandse Keuken gebruikt producten van de koude grond, of uit het water en de lucht, uit onze eigen omgeving en in het seizoen. SVH Meesterkok Albert Kooy geeft midden op de beursvloer een presentatie over de vijf principes van De Nieuwe Nederlandse Keuken. Aansluitend vindt er een kookdemonstratie van een gerecht plaats.   

Sweets & Zo: suiker (kunst)werken

Een opvallende exposant tijdens Beleef – Food, drinks & more is Bjorn Smink van Sweets & Zo. Hij zal vanuit zijn stand voortdurend demonstraties geven van het maken, modelleren, airbushen en opbouwen van suikerwerkstukken en beelden. Suikertrekken is een specialisatie in het koksvak. Smink heeft het vak onder de knie gekregen door opleidingen te volgen bij Nederlands beste suikertrekker Koos Gijzenij. Daarna heeft Smink zich verder gespecialiseerd in andere stijlen en is opgeleid bij de Europees toonaangevende suikertrekker Stephane Klein uit Frankrijk. Smink maakt stukjes en boeketten van isomaltose (suiker). De stukken variëren van garnering voor desserts of taarten tot grote beelden van suiker.

Volop activiteiten tijdens Beleef – Food, drinks & more

De beursvloer van Beleef – Food, drinks & more bruist van de activiteiten. Zo vinden er twee wedstrijden plaats: ‘Beste biertapper van Noordoost-Nederland’ en op woensdag een kookwedstrijd ‘Klassieke gerechten in een nieuw jasje’. Deelnemende BBL-leerlingen van onder andere het Alfa College gaan samen met hun leermeester een driegangendiner bereiden, waarbij het accent ligt op klassieke gerechten die in een hedendaags jasje zijn gestoken.

Demonstraties op Koffie Experience

Op de beursvloer richt de organisatie een Koffie Experience in. Hier worden gedurende de drie beursdagen barista demonstraties gegeven over koffiebereidingen: espresso’s, cappuccino’s en filterkoffie. Ook wordt er voorlichting gegeven over koffiebeleving en waarom dit belangrijk is. Wat wil de gast, wat verwacht de gast en waarom verkoop je koffie? Om antwoord te krijgen op deze vragen nodigt Mocca d’Or, samen met SVH, bezoekers uit voor een kopje koffie. Hierbij zullen gastsprekers aanwezig zijn, waaronder Gerben Engelkes van Espressobar Black & Bloom uit Groningen. In 2016 won  zijn bedrijf de prijs Misset Horeca Koffie Top 100 voor het serveren van de beste koffie van Nederland.

Bier-spijs proeverijen

Bezoekers krijgen tijdens Beleef – Food, drinks & more verder de mogelijkheid om kennis te maken met de bieren van Brouwerij Anker en Wilderen, gecombineerd met een heerlijke spijs. Deze proeverij bewijst dat bier en spijs voor elkaar geboren zijn en dat een goede combinatie mogelijk is met eenvoudige gerechten die iedereen kan maken en serveren. Uiteraard kunnen belangstellenden na de proeverij kennismaken met de diverse bieren van de vertegenwoordigde brouwerijen.

Online e-ticket registratie

Belangstellenden kunnen gratis e-ticket(s) registreren via www.evenementenhal.nl/beleef-hb. De beursvloer is op maandag 7 en dinsdag 8 november te bezoeken van 13.00 tot 21.00 uur. Op woensdag 9 november zijn de deuren geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.evenementenhal.nl/beleef.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Horeca stemt deel 3; PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De CaféKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaonderne ...

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Interview Longread
Een blikje cola drinken op het eigen terras, direct een boete

Café-eigenaresse Tessa Hassing werd afgelopen zaterdag geconfronteerd met een ijverige boa. Nietsvermoedend trok zij op haar eigen terras van Café Tess in het centrum van Heerlen een blikje cola open, waarna ze door een opsporingsambtenaar werd aangesproken. “Het wordt een heel v ...

Themamaand energie
Alles over energielabels en keurmerken

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

Achtergronden
4 jaar geleden in De CaféKrant: Khalid Oubaha

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2017. We bezochten Khalid Oubaha, de su ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: