373 nieuwe restaurants in derde kwartaal 2014

3 oktober 2014
373 nieuwe restaurants in derde kwartaal 2014

In het derde kwartaal van 2014 gingen er 373 nieuwe restaurants open in Nederland. Dit blijkt uit een analyse van KvK-gegevens
door gerechten- en restaurantgids "Piatto.nl.":http://piatto.nl/ Het derde kwartaalcijfer ligt lager dan het tweede (425), maar hoger dan het eerste kwartaal (363). Op stadsniveau is Den Haag koploper af. Tot nu toe komen er in 2014 gemiddeld 129 restaurants per maand bij. Dit aantal ligt lager dan in 2013, toen er maandelijks gemiddeld 140 eetgelegenheden openden.

*Meeste openingen in Amsterdam*
De stad waar in het derde kwartaal de meeste eetgelegenheden openden is Amsterdam: 38. Hiermee lost de hoofdstad Den Haag af, dat in het tweede kwartaal 33 nieuwe restaurants verwelkomde, tegenover 29 in Amsterdam. Het laatste kwartaal kwamen er in Den Haag 26 eetgelegenheden bij, net als in Rotterdam. Het aantal nieuwe restaurants in Utrecht kwam uit op 12.

*Zuid-Holland opnieuw op 1*
Op provincieniveau spant Zuid-Holland nog altijd de kroon als het om nieuwe eetgelegenheden gaat. In kwartaal 3 werden in deze provincie ruim 100 nieuwe restaurants ingeschreven bij de Kamer. Ongeveer evenveel als in de eerste twee kwartalen van dit jaar. Op nummer 2 eindigde net als eerder dit jaar Noord-Holland met een kleine 70 restaurants. Zeeland verwelkomde de minste nieuwe restaurants afgelopen drie maanden: 7. Vorig kwartaal was Drenthe laatste met hetzelfde aantal.

*September gemiddeld, april uitschieter*
In april kreeg de KvK tot dusverre de meeste inschrijvingen te verwerken. Waar in februari nog slechts 61 nieuwe restaurants openden in Nederland, waren dat er twee maanden later maar liefst 174. September is met 130 nieuwe eetgelegenheden een doorsnee maand gebleken.

~Christel Tuin~

Overig nieuws