U heeft gezocht op : economie

24 november 2020 Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

20 november 2020 Economie Achtergronden
ING is positiever over economisch herstel

Het komende jaar groeit de Nederlandse economie naar verwachting van het ING Economisch Bureau met 2,6%, na krimp van 4,3% in 2020. Daarmee is het bbp in het vierde kwartaal van 2021 terug op 99% van het niveau van voor de coronacrisis. Het voorziene herstel is in 2021 dus nog niet volledig, maar we ...

5 november 2020 Economie Coronacrisis
Horecaondernemers verliezen 18% van inkomsten sinds begin coronacrisis

Vanaf het begin van de lockdown in maart tot aan de sluiting in oktober kregen restaurant- en café-eigenaren gemiddeld € 12.182 minder op hun rekening bijgeschreven dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dit komt neer op een inkomstendaling van 18%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab, o ...

5 november 2020 Economie Bier
Brouwerij AB Inbev: geen kwijtschelding meer voor horeca

Bierbrouwer AB Inbev scheldt de huur voor panden van cafés en restaurants niet langer kwijt. Tijdens de eerste lockdown werd de huur voor de maand april nog kwijtgescholden, terwijl uitstel van betaling werd verleend voor mei. De vaste lasten van de horecaondernemers blijven doorlopen, ter ...

27 oktober 2020 Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

14 oktober 2020 KHN Coronacrisis
Kabinet negeert advies OMT: KHN pleit opnieuw voor slimme maatregelen.

Gisteren maakten premier Rutte en minister De Jonge bekend dat alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland vanaf woensdagavond 14 oktober 22:00 uur opnieuw voor vier weken moeten sluiten. Vanmorgen heeft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het OMT-advies gelezen waarin staat dat volgens de experts va ...

13 oktober 2020 KHN Coronacrisis
KHN: "Sluiting voor veel ondernemers de genadeklap"

Gisterenavond maakten premier Rutte en minister De Jonge tijdens een persconferentie bekend dat alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland vanaf woensdagavond 14 oktober 22:00 uur opnieuw voor vier weken moeten sluiten. Na twee weken volgt er een eerste evaluatiemoment. Het is begrijpelijk dat de ...

5 oktober 2020 Economie Coronacrisis
43 procent van de horecaondernemers verwacht nog een jaar te bestaan

Het aantal ondernemers dat vertrouwt op minstens nog een jaar voortbestaan is tussen juni en september in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven gestaag toegenomen. Daarnaast heeft de coronacrisis tot september nog bij relatief weinig bedrijven geleid tot het ontslaan van ...

29 september 2020 Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

29 september 2020 Economie KHN
KHN pleit voor extra steunmaatregelen

De snelle toename in het aantal besmettingen was de aanleiding voor een extra persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge vanavond. Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Opnieuw krijgt de horeca harde klappen. Aanvullend op de maa ...

29 september 2020 Achtergronden Tech
Horeca gebruikt relatief vaak online platformen

Circa 8 procent van de Nederlandse bedrijven met twee of meer werkzame personen gaf aan in 2018 online platformen te hebben gebruikt om hun goederen en diensten af te zetten. De belangrijkste redenen waren de toegang tot een grotere afzetmarkt (83 procent) en gemak (75 procent). Dit blijkt uit het o ...

28 september 2020 Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D ...

14 september 2020 Economie Coronacrisis
Aantal werkenden in horeca weer terug op pre-corona niveau

Het aantal werkenden in de horeca is weer terug op het niveau van voor de lockdown. De zomergroei blijft in de meeste horecasectoren echter steken. Dat blijkt uit onderzoek van het aantal ingeroosterde medewerkers van roosterplanning- en flexwerkbureau voor horecawerknemers L1NDA. Aan de hand van ee ...

14 september 2020 Economie Coronacrisis
Rabobank: Horeca krijgt grote klap, maar toont veerkracht

Door de dreiging van coronabesmettingen en vanwege beperkende maatregelen kan de Nederlandse economie nog niet op volle kracht opereren. De aanhoudende onzekerheid door de coronacrisis leidt bovendien tot voorzichtigheid bij bedrijven en consumenten. Hierdoor zullen veel sectoren dit jaar moeizaam h ...

3 september 2020 Nice 'n Easy
Footprint: ''Bij ons komt vrijwel alles uit de buurt''

Er zijn restaurants die verder gaan dan het gebruiken van eerlijke gemaksproducten. Zij koken enkel en alleen met lokale producten en verbouwen veel van de gebruikte producten zelf, wat een positieve invloed heeft op de ecologische footprint. Een dergelijk restaurant vinden we in De Heurne, een dorp ...

31 augustus 2020 Economie Coronacrisis
Omzetdaling horeca is ongekend, vooral hotels zwaar getroffen

De horeca is een van de zwaarst door de coronacrisis getroffen sectoren van Nederland. De omzet in de horeca nam in het tweede kwartaal van 2020 met iets meer dan de helft af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. In het eerste kwartaal daalde de omzet al met bijna 14 procent. Voor ...

27 augustus 2020 Economie Coronacrisis
Derde steunpakket aanstaande, maar wel in afgeslankte vorm

Het is nog te vroeg om te juichen, maar volgens Haagse ingewijden komt er een derde steunpakket, dat tot 1 juli 2021 van kracht zal zijn. Voor de horeca betekent dit concreet dat de NOW-regeling (overigens wel in afgeslankte vorm) blijft bestaan. De regeling wordt tussentijds getoetst, dus kan dan g ...

14 augustus 2020 Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h ...

12 augustus 2020 Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers ...

6 augustus 2020 Economie Tech
Met Tikkie Check supersnel en eenvoudig afrekenen in horeca

Voor iedereen die op het terras of in een restaurant na een drankje of maaltijd snel en zonder tussenkomst van personeel de rekening wil betalen, biedt Tikkie Check vanaf nu de mogelijkheid in een handomdraai contactloos af te rekenen. Het enige dat je hoeft te doen, is de camera van je smartphon ...

4 augustus 2020 Opening
Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gaat uitbreiden in Nederland

Sinds december 2018 is de Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers gevestigd in Nederland. Na ruim een jaar succesvol te hebben gedraaid, is Stefan Boers – Master Franchisehouder Nederland – klaar om de volgende stap te nemen in het realiseren van zijn ambitie; 10 nieuwe full service ...

29 juli 2020 Economie
UWV: vooral jongeren in de horeca doen beroep op TOFA

De afgelopen 5 weken konden flexwerkers, oproep- en uitzendkrachten met inkomstenverlies door corona een beroep doen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Ruim zeventig procent van de goedgekeurde aanvragen gaat naar werknemers tussen de 18 en 27 jaar. Veel va ...

24 juli 2020 Economie Longread
Horecarapport ABN AMRO: relatief weinig faillissementen, ondernemersvertrouwen historisch laag

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO de impact van het virus en de bedreigingen en de kansen die eruit voortvloeien. Onderaan dit bericht vindt u grafieken en tabellen van het rapport ...

23 juli 2020 Economie
Loetje en Debuut samen verder als Restaurant Company Europe

Restaurantgroepen Loetje en Debuut gaan verder onder de naam Restaurant Company Europe. Daarmee bereiken zij de status van één van de grootste horecagroepen van Nederland met meer dan 50 veelzijdige restaurant- en cafélocaties. Restaurant Company Europe (RCE) is het overkoep ...

21 juli 2020 Economie
Oud Reuchlin & Boelen nu onderdeel van marktleider in wijnproductie

Oud Reuchlin & Boelen (ORB) wordt door een voorgenomen fusie tussen het Franse moederbedrijf InVivo Wine en het eveneens Franse Vinadeis onderdeel van de marktleider op het gebied van wijnproductie. Hierdoor ontwikkelt ORB zich van wijnimporteur tot wijnproducent en -distributeur. ORB neemt h ...

13 juli 2020 Economie Coronacrisis
Overheid presenteert randvoorwaarden overwinteren strandpaviljoens

Veel strandpaviljoens langs de Nederlandse kust zijn hard geraakt door het coronavirus. Terwijl de meeste strandpaviljoens begin maart net klaar waren met de opbouw voor het nieuwe seizoen, moesten ze vanaf 15 maart voor ruim tweeëneenhalve maand noodgedwongen hun deuren sluiten. Om de gemiste ...

13 juli 2020 Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl ...

8 juli 2020 Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

29 juni 2020 Economie Coronacrisis
Horeca positief over omzetverwachting, vooral logiesverstrekkers positief gestemd

In juni waren er voor de tweede maand op rij minder ondernemers in de op consumenten gerichte branches pessimistisch over de verwachte omzet, personeelssterkte en het economisch klimaat dan een maand eerder. Na het afkondigen van ingrijpende maatregelen tegen het coronavirus, werd in april per saldo ...

19 juni 2020 Economie
Strandpaviljoens zenden SOS-signaal uit: Stop Ondergang Strandtenten

Ondanks de gedeeltelijke heropening van de horeca, blijven de zorgen van strandpaviljoens langs de gehele Nederlandse kust groot. Met een maximale bezetting van 30 gasten in het binnenpaviljoen en het wegvallen van evenementen als bruiloften, zakelijke bijeenkomsten en privé- ...

15 juni 2020 Economie Coronacrisis
Economische impact van corona kleiner in stedelijke regio's

In elke Nederlandse regio zal de economie dit jaar krimpen, maar de mate waarin verschilt flink per gebied. Waarschijnlijk zullen de grootstedelijke regio’s in het westen de crisis beter doorstaan dan de regio’s aan de randen van het land. Zo blijft de krimp relatief beperkt in en rondom ...

8 juni 2020 Economie Coronacrisis
Rabobank: beperkt herstel Nederlandse economie 

De Nederlandse economie stevent af op een historische terugval. Zij krimpt dit jaar naar verwachting met bijna zes procent. Weliswaar verlichten de grote steunpakketten de pijn voor velen, maar zij kunnen een diepe recessie niet voorkomen. De schade in sommige sectoren is enorm en de werkloosheid st ...

2 juni 2020 KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m ...

29 mei 2020 Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre ...

29 mei 2020 Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor ...

25 mei 2020 Achtergronden Coronacrisis
Onderzoek: consument heeft begrip voor coronamaatregelen horeca

Namens de Nederlandse horecaondernemers en Bureau Fris, heeft House of Watt onderzoek gedaan naar de behoeftes van de horecagast in de nieuwe 'anderhalvemetereconomie'. Wat is de mening over het werken in shifts, een minimale besteding en het gebruiik van schermen in de horeca. Welke hore ...

20 mei 2020 Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr ...

19 mei 2020 Economie Coronacrisis
Horecaondernemers verliezen 39% van de inkomsten tijdens lockdown

Kleine ondernemers in de horeca zagen hun inkomsten flink teruglopen sinds de eerste coronamaatregelen. Horecaondernemers moesten genoegen nemen met 39% minder inkomsten. Dit en meer blijkt uit een onderzoek door Knab, op basis van geanonimiseerde transactiedata van ruim 150.000 eenmanszaken en bv&r ...

18 mei 2020 Economie KHN Coronacrisis
KHN: horecaondernemers redden het alleen met extra steun

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de horecabranche in hoog tempo toenemen. Veel horecaondernemers zijn in acute liquiditeitsproblemen gekomen. De loonkosten minus de NOW-subsidie lopen door als eigen risico, de vaste kosten lopen op en aa ...

11 mei 2020 Economie Coronacrisis
Tweede pakket steunmaatregelen: ontslagboete verdwijnt

De nu nog geldende 'ontslagboete' die werkgevers moeten betalen als ze gebruik maken van het eerste steunpakket, verdwijnt in het tweede steunpakket. Dat zei Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken, afgelopen vrijdag tijdens de uitzending van Op1. Bedrijven die in financiële ...

8 mei 2020 Economie Coronacrisis
CBS: horecaondernemers meest pessimistisch over voortbestaan onderneming

Veel niet-financiële bedrijven vrezen voor hun voortbestaan als de coronacrisis lang aanhoudt. Bijna de helft van de ondernemers in het Nederlandse niet-financiële bedrijfsleven verwacht dat het voortbestaan van hun bedrijf in gevaar komt als de coronacrisis langer dan een halfjaar aanhoud ...

8 mei 2020 Coronacrisis
Het horeca coronawoordenboek

Het coronavirus waart al enige tijd rond in ons land en de genomen maatregelen hebben in economische, maatschappelijke en medische zin hun sporen nagelaten. Gelukkig levert de situatie ons wel iets op: een uitbreiding van ons vocabulaire. Na de kreditecrisis en de klimaatcrisis hebben we nu de coron ...

8 mei 2020 Columns
Column Monique van Gevelt: De klok tikt onverbiddelijk door

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, voortglijdend op het donkere water en in de dikke mist. Waarnaartoe de reis gaat weet niemand helemaal zeker. ‘We varen op zicht’ blijft onze premier herhalen, ‘en kijken vooruit zover we kunnen zien’. Want de spreekwoordelijke pun ...

30 april 2020 KHN Coronacrisis
Verdere uitbreiding en versoepeling regelingen voor horecaondernemers

De ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Financiën vullen ondersteuning aan en vereenvoudigen de voorwaarden. KHN zet alle nieuwe steunmaatregelen voor je op een rij. De overheidsmaatregelen om de pandemie van het Covid-19 virus in te dammen hakken er zeker in de horeca ...

24 april 2020 Economie Coronacrisis
Dit is de invloed van de coronacrisis op leisure

ABN AMRO publiceerde zojuist 'Ondernemen in tijden van Corona’, sector Leisure. Hierin wordt een beeld geschetst van de economische impact op de horeca- en leisurebranche, veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus en de daarbij behorende restricties. De sector leisure wordt geraa ...

23 april 2020 Economie Coronacrisis
Klaas Dijkhoff pleit voor extra steun aan horecasector

De VVD wil ook bepaalde voorwaarden verbinden aan een tweede noodpakket aan bedrijven. Dit houdt in dat bedrijven die zich 'ongepast' gedragen niet in aanmerking komen voor overheidssteun, zo vertelt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Bedrijven die bonussen uitkeren aan de top of aandelen ...

16 april 2020 Economie Coronacrisis
Rabobank: binnenlands toerisme is lichtpuntje

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen leiden tot sterk lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland. Rabobank verwacht de grootste daling in de sierteelt met 70 procent voor het tweede kwartaal en 40 procent voor het derde kwartaal van 2020 ten opzichte van ...

15 april 2020 KHN
KHN: anderhalvemetereconomie onwerkbaar voor horeca

De uitbraak van het coronavirus heeft een gigantische maatschappelijke impact. Voor de horecabranche heeft de coronacrisis geresulteerd in de sluiting van eet- en drinkgelegenheden vanaf 15 maart en ook de vraag naar overnachtingen is bijna compleet weggevallen. De coronamaatregelen zijn in ieder ...

14 april 2020 Economie Coronacrisis
Grootste deel caféondernemers denkt crisis te overleven

De coronacrisis duurt voort. Het grootste deel van de bevolking heeft begrip voor de maatregelen, zo ook bij de horecaondernemers. Het is even doorbijten, maar uit ons onderzoek onder café-eigenaren blijkt, dat ruim tachtig procent van (81,6 %) van hen verwacht de crisis te overleven. Uit de ...

10 april 2020 Columns Coronacrisis
De horeca is geen cruciale bedrijfstak in crisistijd, en toch wacht ons straks een belangrijke taak

Nu alles zo’n beetje is stilgevallen is het verschil tussen week- en weekenddagen vervaagd. Alle dagen lijken op elkaar. Werk en privé zijn met elkaar vervlochten geraakt in luttele weken. De drukte in het weekend waar mensen lekker op pad gingen is verdwenen en de files door de week zi ...

9 april 2020 Economie Coronacrisis
Rabobank: Nederlandse economie krimpt dit jaar harder dan in 2009 

Aangenomen dat de coronabeperkende maatregelen pas vanaf 1 juni worden versoepeld, krimpt de Nederlandse economie dit jaar naar verwachting met 5 procent. Daarbij raakt de coronacrisis veel sectoren bijzonder hard, zoals de horeca, de landbouw, de industrie en delen van de zakelijke dienstverlening. ...

3 april 2020 Economie Coronacrisis
HorecaMonitor doet voorstel om horeca te behoeden voor faillissementen

HorecaMonitor roept KHN op om 'Den Haag' een serieus voorstel te doen. Een voorstel dat, wanneer het geaccepteerd wordt, horecaondernemers mogelijk behoedt voor faillissementen. Hieronder de brief: Beste heer, mevrouw, Ons bureau is sterk betrokken bij de begeleiding van vele horecakla ...

2 april 2020 Economie Coronacrisis
Poll: overleeft jouw café de coronacrisis?

We willen graag het sentiment onder de Nederlandse caféondernemers meten. Werk je mee door de poll in te vullen? De resulaten zullen we later met je delen. Hartelijk dank! ...

17 maart 2020 Economie Wet- en regelgeving Coronacrisis
Kabinet presenteert noodpakket voor banen en economie

Het kabinet gaat alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat bedrijven omvallen tijdens de coronacrisis. Er worden tientallen miljarden vrijgemaakt om onder andere de horeca te voorzien van steun. Dat maakte minister Wiebes van Economische Zaken zojuist bekend op een persconferentie. Er komt een n ...

17 maart 2020 Achtergronden Coronacrisis
Tips voor caféondernemers: zo ga je de coronacrisis te lijf [liveblog]

Alle drink- en eetgelegenheden in Nederland zijn vanwege de coronacrisis gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'. In dit l ...

16 maart 2020 Economie Financieel Coronacrisis
Kabinet stelt 300 miljoen euro beschikbaar voor MKB

MKB-bedrijven die in financieel zwaar weer verkeren vanwege de coronacrisis kunnen vanaf vandaag een overbruggingskrediet aanvragen waarbij de overheid grotendeels garant staat. Zo staat te lezen op de website van Business insider. Op deze manier hoopt de overheid horecazaken die in acute geldproble ...

15 maart 2020 Economie Achtergronden Coronacrisis
FNV Horeca: overheid neem je verantwoordelijkheid en steun de horeca

De gevolgen van het Coronavirus zijn op dit moment overal in het land merkbaar. FNV Horeca wil dat de overheid snel en adequaat handelt richting de horecasector. In de horeca ondervinden veel bedrijven, die afhankelijk zijn van toerisme, direct de gevolgen. Nu ook gasten uit eigen land steeds min ...

28 februari 2020 Economie Achtergronden
Omzet horeca stijgt 1,6 procent in vierde kwartaal

De omzet van de horeca steeg in het vierde kwartaal van 2019 met 1,6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam met 1,4 procent toe. De omzet van logiesverstrekking steeg met 1,2 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 1,7 procent. Al bijna zeven jaar nee ...

27 januari 2020 Economie
Horecaondernemers zijn positiever dan een jaar geleden

De horeca kijkt met vertrouwen naar 2020, zo blijkt uit het nieuwe SRA-BiZ-visierapport ‘2020 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. De consumentenbestedingen zullen waarschijnlijk op peil blijven en buitenlandse toeristen weten ons land nog steeds goed te vinden. Er ...

22 januari 2020 Bier Rotterdam
Stadshaven Brouwerij Rotterdam opent eind 2020

Stedelijke herontwikkeling in Merwe-Vierhavens (M4H Rotterdam) maakt de komst van Stadshaven Brouwerij Rotterdam met restaurant mogelijk. De brouwerij wordt gerealiseerd in een voormalige havenloods aan de Merwehaven. De horeca op locatie wordt geëxploiteerd door de Bierfabriek. Gemeente Rot ...

13 januari 2020 Economie KHN
Groei horeca vlakt af in 2019, Wet Arbeidsmarkt in Balans grootste bedreiging

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) presenteerde vandaag de economische analyse van horecajaar 2019. Ook maakte KHN de resultaten van een onderzoek bekend onder ruim 2.100 horecaondernemers naar hun toekomstverwachtingen voor 2020. In 2019 was er met 3,5% nog steeds sprake van een stijging van de omz ...

9 januari 2020 Wet- en regelgeving Hotel & Recht
Horecaondernemers liggen wakker van WAB

Uit onderzoek van payrollorganisatie Persoonality blijkt dat ondanks dat meer dan 80% van de horecaondernemers weet dat de ‘Wet Arbeidsmarkt in Balans’ 1 januari 2020 van kracht gaat, meer dan de helft niet weet wat de impact gaat zijn op de bedrijfsvoering en bedrijfskosten. Geschat wor ...

2 januari 2020 Financieel Longread
Je horecazaak financieren zonder banken en beleggers

Decennialang was de vertrouwde bank de eerste instantie waar je aan dacht wanneer je om financiering verlegen zat. Tijdens de crisis kwam daar de klad in, niet alleen vanwege het verslechterde imago van de banken, maar ook omdat zij hun vingers niet wilden branden aan het MKB en de horeca in het bij ...

17 december 2019 Economie Achtergronden
Leden FNV Horeca akkoord met cao horeca

De leden van FNV Horeca hebben aangegeven dat zij akkoord gaan met het onderhandelingsakkoord voor een nieuwe cao horeca. 75% van de uitgebrachte stemmen was positief. De leden van FNV Horeca konden tot en met 15 december hun stem uitbrengen. Doordat ook CNV Vakmensen en Koninklijke Horeca Nederland ...

5 december 2019 Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord: ...

2 december 2019 Economie Achtergronden
Horeca ziet personeelstekort oplopen: 23.000 openstaande vacatures

De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal van 2019 met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam echter met 0,3 procent af. De omzet van logiesverstrekking steeg met 0,1 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 0,2 procent. Omzet logiesver ...

20 november 2019 Economie
Personeel houdt ondernemer uit zijn slaap

Ruim de helft (55%) van alle ondernemers uit het MKB ligt ’s nachts wel eens wakker van zorgen over de eigen onderneming. Met name het vinden en behouden van goed personeel zorgt voor slapeloze nachten. Daarnaast zijn niet betalende klanten en een verstoorde werk-privébalans veel voorko ...

4 november 2019 Economie KHN
Mark Rutte bespreekt pijnpunten met horecatop; OTA's, WAB en toerisme

De Nederlandse horecatop verzamelde zich gisteren in Den Haag. Niet op het Malieveld om te demonstreren, maar in het Mauritshuis om te discussiëren over de toekomst van de branche. Samen met premier Mark Rutte werden de uitdagingen besproken tijdens het allereerste Meesterwerkevent van de Konin ...

28 oktober 2019 Economie Bier
AB InBev weet minder bier te verkopen

De grootste bierbrouwer ter wereld, Anheuser-Busch InBev, heeft in het derde kwartaal minder bier weten te verkopen. Met name in de Verenigde Staten en China zijn bierverkopen verminder ten opzichte van een jaar geleden. In de VS zijn koolzuurhoudende alcoholdrankjes met een fruitsmaak in opkomst. D ...

25 september 2019 trends
UMAMI by Han introduceert Health Pairing

Met een constante focus op het overbrengen van de Chinese cultuur, vernieuwing én gezondheid brengt chef en ondernemer Han Ji dé foodtrend van 2019, drink pairing, naar een nieuw level. Samen met zijn team creëerde hij voor UMAMI by Han een menu waarin de ingrediënten van de ...

10 september 2019 Economie Personeel
Verloop personeel kost horeca 1,4 miljard euro per jaar

De horecasector kent, mede door het grote aandeel jonge arbeidskrachten, traditioneel een grote arbeidsdynamiek. De branche wordt door het grote personeelsverloop geconfronteerd met torenhoge kosten. Zo kost het vervangen van een fulltime werkende kok bijna 30.000 euro en het vervangen van een fullt ...

30 augustus 2019 Economie
CBS: Omzet horeca stijgt 1,5 procent

De omzet van de horeca steeg in het tweede kwartaal van 2019 met 1,5 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam met 0,1 procent toe. De omzet van logiesverstrekking steeg met 4,3 procent en de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 0,3 procent. De omzet van l ...

28 augustus 2019 Economie
Toeristische bestedingen 87,5 miljard euro in 2018

De toeristische bestedingen in Nederland bedroegen 87,5 miljard euro in 2018 en waren daarmee 6,4 procent hoger dan in 2017. Gecorrigeerd voor prijsveranderingen groeiden deze bestedingen met 4,1 procent. Het aantal banen in de toeristische sector nam met 27 duizend toe tot 791 duizend. Dit blijkt u ...

27 augustus 2019 Economie
Amsterdam een van de duurste 'eetsteden' ter wereld

Ten opzichte van andere hoofdsteden is uit eten gaan in Amsterdam geen goedkope aangelegenheid. Met een gemiddelde prijs van € 58,28 voor twee hoofdgerechten staat Amsterdam wereldwijd in de top-4 hoofdsteden met duurste restaurants. Dit blijkt uit een analyse van Taxi2Airport, dat kosten van p ...

9 augustus 2019 trends Koffie & thee
Dit zijn de actuele koffietrends en -ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen van koffiemachines Koffiemachines worden steeds geavanceerder. Door de automatisering en technologische ontwikkelingen wordt koffie alsmaar naar een hoger niveau getild zowel thuis, in de horeca als op de werkvloer. Aan de hand van recente voorbeelden laten we zien w ...

8 augustus 2019 Economie
Horeca telt veel snelgroeiende bedrijven

In 2018 waren er voor het eerst meer dan 10 duizend snelgroeiende bedrijven. Dit is 20 procent meer dan het vorige record uit 2017 toen er bijna 8 500 snelle groeiers waren. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over snelgroeiende bedrijven. Een bedrijf is een snelle groeier als het aanta ...

7 augustus 2019 Economie
Prijzen in de horeca harder gestegen dan consumentenprijzen

De prijs van een dagje uit is in de afgelopen vijf jaar gemiddeld sterker gestegen dan de consumentenprijzen, maar ook voor een bezoekje aan de horeca moet de portemonnee beter gevuld zijn dan voorheen. Vooral de toegangsprijs voor musea en dierentuinen is gestegen; deze was in juli 2019 17 procent ...

29 juli 2019 Economie Bier
We gieten minder Heineken naar binnen

Heineken heeft gedurende het afgelopen half jaar meer bier verkocht, maar de verkopen in Europa vielen tegen. De bierbrouwer verkocht 3 procent meer bier en zag de netto omzet stijgen naar 11,5 miljard euro, dat is een toename van 5,6 procent. De nettowinst bedroeg 1,1 miljard euro, wat lager is dan ...

24 juli 2019 Economie
Zwolle wederom goedkoopste terrasstad, Amsterdam de duurste

Zwolle is wederom de goedkoopste terrasstad in Nederland en Amsterdam de duurste, mede doordat hier de grootste prijsstijging was. De verhoging van 7,8% betekent dat de consument voor een rondje drank op het terras in de hoofdstad € 27,05 kwijt is (gemiddeld € 3,40 per drankje). Ter ver ...

11 juli 2019 Economie Achtergronden
Prijzen hotels, restaurants en voedingsmiddelen in Nederland hoger dan Europees gemiddelde

Van de vijf meestbezochte vakantielanden is Spanje het voordeligst voor vakantiegangers die zelf de boodschappen doen. In Spanje zijn de prijzen voor voeding 4 procent lager dan gemiddeld in de Europese Unie. In Nederland liggen deze prijzen 1,1 procent boven dit gemiddelde. Dat meldt het CBS op bas ...

21 juni 2019 Economie Achtergronden
CBS: consumptie huishoudens bijna 2 procent hoger

Consumenten hebben in april 1,8 procent meer besteed dan in april 2018, meldt het CBS. De groei is hoger dan in de voorgaande drie maanden. Consumenten hebben in april 2019 vooral meer aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten besteed. Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden ...

29 mei 2019 Economie Achtergronden
Omzet horeca daalt voor het eerst in zes jaar tijd weer

De omzet van de horeca nam in het eerste kwartaal van 2019 met 0,3 procent af ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Dit is de eerste omzetdaling in zes jaar. Het volume, het aantal consumpties en/of overnachtingen, nam met 2,0 procent af. De omzet van eet- en drinkgelegenheden steeg m ...

28 mei 2019 Events
Horecabeurs BBB Maastricht presenteert non-food trendsetters

Horecavakbeurs BBB Maastricht introduceert Folie à Deux, een nieuw beursonderdeel, dat ontwikkelingen op non-food gebied presenteert. Uitvindingen die binnen nu en tien jaar een belangrijke rol zullen spelen in de horecabranche worden belicht. Daarbij gaat het om de allernieuwste toepassingen ...

17 mei 2019 Bier Events
Achtste editie Week van het Nederlandse Bier laat groei en diversiteit biersector zien

De biersector groeit en bloeit en consumenten kunnen dat ervaren tijdens de 8e editie van de Week van het Nederlandse Bier. In de Grote Kerk in Den Haag is vandaag met het Nederlands Bierproeffestival deze 8e editie van start gegaan. Onder toeziend oog van de kersverse voorzitter van de Week van ...

10 april 2019 Economie Bezorgen
Takeaway.com noteert 51 procent groei in aantal bestellingen

Takeaway.com N.V. publiceerde vandaag een orderupdate voor het eerste kwartaal van 2019. Jitse Groen, CEO van Takeaway.com: "De voortdurende groei van Takeaway.com komt op een transformerend moment voor ons bedrijf. De overname van Delivery Hero Germany zal onze schaalgrootte verder vergroten e ...

18 maart 2019 Economie KHN
Oproep KHN voor Provinciale Staten-verkiezingen: voorkom overaanbod horeca

De afgelopen tien jaar nam het aantal horecazaken in Nederland explosief toe. Het aantal groeide met 13 procent naar ruim 43000 zaken. KHN is blij met deze ontwikkeling en ziet ook voor de toekomst nog ruimte voor extra horeca. Maar in steeds meer binnensteden ontstaat overaanbod van horeca, vooral ...

13 maart 2019 Economie Bezorgen
Takeaway.com: Nederland bestelt op mobile en gemiddeld 11,4 keer per jaar

In het jaarverslag van 2018 van Takeaway.com spreekt CEO Jitse Groen over een 'memorabel jaar' voor zijn bedrijf. Hij typeert het jaar 2017 als het 'jaar van de beursgang', terwijl 2018 in het teken stond van het nemen van enkele zeer belangrijke beslissingen. Deze beslissingen zu ...

12 maart 2019 Economie Personeel KHN
Horeca groeit tot 2025 met 100.000 medewerkers

De horeca groeit, er zijn meer horecabedrijven en dus zijn er ook meer medewerkers nodig. Het aantal horecamedewerkers groeit de komende jaren met 100.000: van 443.900 begin 2018 naar 540.800 in 2025. Dat blijkt uit de nieuwe arbeidsmarktmonitor die SVH en KHN hebben laten uitvoeren. Om deze groei t ...

28 februari 2019 Economie
Horecaondernemers doen aangifte inkomstenbelasting

Vanaf vrijdag 1 maart kunnen ongeveer 1,3 miljoen ondernemers, waaronder zeer veel ZZP’ers, hun aangifte inkomstenbelasting over 2018 doen. Zo ook ondernemers werkzaam in de horeca. Ongeveer een derde van hen dient de aangifte zelf in. Het merendeel (92,2 procent) doet dit met het vertrouwen d ...

28 februari 2019 Achtergronden Interview Longread
Achtergrond: het imagoprobleem van de Videma

De Videma staat bij veel horecaondernemers slecht te boek. En dat is niet verwonderlijk, aangezien de private licentiewaakhond - op papier een stichting – in het recente verleden een spoor van falende bewindsvoering heeft achtergelaten. Belangenverstrengeling en ‘bad governance’. H ...

18 februari 2019 Economie Wijn
2018 uitzonderlijk wijnjaar

Wijnmakers hadden niets te klagen in 2018, het was een prachtjaar. De wijnprijs zal hierdoor omlaag gaan in Spanje en Italië, zo lezen we op NU.nl. Maar geldt dit ook voor Nederlandse wijn? De zomer van 2018 was de warmste zomer sinds minimaal 1706, dit kwam goed uit voor wijnbouwers, temper ...

14 februari 2019 Economie Bier
Alcoholvrije bier boost Heineken-verkopen

In 2018 heeft met name het eigen merk van bierbrouwer Heineken het goed gedaan. De groei van bijna 8 procent betekent volgens topman Jean-François van Boxmeer de beste prestatie van het merk Heineken in het afgelopen decennium. De inmiddels in 38 landen beschikbare 0.0-variant heeft hierbij f ...

13 februari 2019 Economie Duurzaamheid Ondernemen
Overheid biedt circulaire ondernemers hulp

Ondernemers die werk maken van een economie zonder afval en vol goede ideeën zitten, krijgen extra hulp bij de uitvoering van hun plannen. Deze hulp moet ervoor zorgen dat circulaire ondernemers sneller doorbreken. Hiervoor slaan de ov ...

1 februari 2019 Economie
Swinkels neemt craftbrouwerij De Molen over

Swinkels Family Brewers en Brouwerij de Molen kondigen vandaag met trots aan hun bestaande samenwerking uit te breiden. Het minderheidsbelang van Swinkels Family Brewers in Brouwerij de Molen wordt uitgebreid naar 100%. Hiermee wordt de brouwerij uit Bodegraven volledig opgenomen in onze famili ...

17 januari 2019 Economie
Horecaondernemers verwachten voorzichtige groei in 2019

De horeca groeit dankzij een ‘gouden mix’ van economische expansie en een grotere toestroom van toeristen, plus het goede weer in een groot deel van 2018. De omzet in de branche neemt al ruim vijf jaar elk kwartaal toe. De verwachting is dat in 2019 het oplopende personeelstekort echt ...

8 januari 2019 Economie Ondernemen
Horecaketens winnen terrein in straatbeeld

ABN AMRO verwacht dat de schaalvergroting in de horeca zich de komende jaren voortzet via de uitbreiding van ketens én overnames. Na een recordjaar in 2018 verwacht ABN AMRO dat het aantal overnames van eetzaken in 2019 boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar ligt. Verder breiden kete ...

3 januari 2019 Economie
Deliveroo rapporteert sterke groei in 2017

Deliveroo publiceert haar financiële resultaten over 2017. Een jaar waarin het food-techbedrijf in Nederland sterke groei en uitbreiding van haar diensten kende. Een groeiend aantal bezorgers kiest ervoor om met Deliveroo te werken, steeds meer restaurants melden zich aan op het platform. Be ...

2 januari 2019 Economie
Groei voor leisure markt ondanks personeelstekort

De Leisure-sector liet in 2018 groei zien, geholpen door de positieve economische omstandigheden en de toename van het toerisme. Bijvoorbeeld de fastfood-branche, restaurants en hotels laten groei zien. Zo meldt ABN AMRO. Dat biedt reden tot optimisme. Toch is waakzaamheid geboden voor ondernemers i ...

27 december 2018 Economie Achtergronden
Verhoging btw-tarief: doorberekenen of niet?

De btw-verhoging van het lage tarief (van 6 naar 9 procent) komt akelig dichtbij. Op 1 januari 2019 moet de horeca daarom bij vrijwel de gehele inkoop, met uitzondering van alcoholhoudende dranken, rekening houden met een prijsverhoging. Goed om te weten: bier tot 0,5% en wijn tot 1,2% vallen onder ...

12 december 2018 Economie Achtergronden
Wordt Albert Heijn een horeca- en bezorgketen?

Albert Heijn zal 'een plek worden om iets te eten'. Dat zei Wouter Kolk, sinds 1 november de baas van Ahold Delhaize Europa en Indonesië, woensdag in Het Financieele Dagblad (FD). De winkels worden omgebouwd, zodat klassieke kruidenierswaren minder ruimte zullen krijgen. Het FD beroe ...

Laad meer resultaten

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: