Wijngrens verschuift naar het noorden

15 april 2013
Wijngrens verschuift naar het noorden

De traditionele wijnregio’s lopen gevaar. Door de klimaatverandering verplaatst de wijngrens zich steeds verder naar het noorden. Dit hebben onderzoekers van verschillende
Amerikaanse instituten aangetoond. Wetenschappers onderzochten negen wijnregio’s in ondermeer Californië, Chili, Frankrijk, Zuid-Afrika en Australië.

*Lagere oogsten*
Vanaf 2050 zullen er in de huidige wijnregio’s lagere oogsten zijn, blijkt uit het onderzoek. Het vochtgehalte in de grond is lager en door de opwarming van de aarde en minder neerslag, raakt de grond minder geschikt voor de wijnteelt.

*Afname*
In Bordeaux, Rhône en Toscane zal de wijnproductie met 85 procent afnemen. De onderzoekers voorspellen dat de grens verschuift naar het noorden van Amerika, Centraal-China, maar ook naar het noorden van Europa.

*Nederland*
Als het in Nederland warmer wordt, worden de druiven rijper en krijgen ze een hoger suikergehalte. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat over een paar jaar in Nederland niet alleen rosé- en witte wijn, maar ook rode wijn wordt geproduceerd.

~Maud Vissers~

Overig nieuws