Waarom zou je niet tegen de stroom in zwemmen?

14 september 2020 | Monique van Gevelt

Ik ben geen luistervink, maar in de trein is het vaak onmogelijk om een gesprek niet op te vangen. Zo ook het gesprek van twee meiden aan de andere kant van de coupé.

"Ik rook 4 pakjes sigaretten per week. Soms baal ik zo van mezelf. Ik ga gewoon geen sigaretten meer kopen en niet meer bietsen van anderen. Ik moet gewoon stoppen. Maar ik ben gaan roken toen ik 15 was en mensen zijn zo gewend dat ik rook. Dus laatst was ik al drie weken gestopt en zeiden mensen ‘ah joh, kom even een peukje roken’. En dat is lastig. Want als ik zeg dat ik ben gestopt, dan zeggen de mensen 'dat lukt je toch niet'."

Nu ben ik geen roker, maar mij moeder was dat wel. Ze rookte vroeger als een ketter, bijna twee pakjes caballero per dag. Maar ze stopte van de een op de andere dag. Ze had een slof sigaretten in de kast liggen, maar die heeft ze nooit meer aangeraakt, behalve om het weg te gooien. Ze was onvermurwbaar hierin. Het moest en zou lukken.

Dat had ze ook toen het begin jaren ’80 slecht ging met de zaak. Er werd doorgezet, want het bedrijf laten klappen was geen optie. Wat zouden de mensen wel niet zeggen? Uiteindelijk hebben mijn ouders een rigoureuze draai gemaakt, waarna het restaurant weer ging lopen als een tierelier. Ze beten zich vast in hun idee, ongeacht wat anderen ervan vonden. Maar het duurde nog een hele tijd voordat ze hun financiële buffer weer op peil hadden.

Wat de anderen vinden is zelden relevant

De meesten van ons zijn gevoelig voor wat andere mensen zeggen. Zij zoeken naar bijval, instemming en waardering. En leunen zwaar op de meningen van derden omdat ze erbij willen horen. Geaccepteerd worden door anderen is een verlangen dat in de mens zit ingebakken. Het geeft ons een goed gevoel.

Dat is vaak de reden waarom we tegen wil en dank iets volhouden. Want we voelen de sociale druk. Terwijl je diep van binnen weet dat het niet goed gaat, niet bij je past of je zelfs tegenstaat. Ondanks dat je een andere weg zou moeten inslaan, beargumenteer je voor jezelf waarom je dat niet doet. Zoals doorsukkelen met je bedrijf en doen alsof, terwijl je ook onorthodoxe maatregelen kan nemen. Dat is blijven hopen, wachten en wensen. En jezelf voor de gek houden.

Nu helpt de praat van mensen om je heen ook niet. Ze kunnen sceptisch en terughoudend zijn als het om verandering gaat. Ze geloven er niet in, vinden dat je er niet klaar voor bent of vragen zich af waarom je het risico zou nemen. Een enkeling hoopt zelfs stiekem dat het je niet lukt en gunnen je geen succes.

Ben je bereid om tegen de stroom in te zwemmen?

Als je altijd rekening houdt met wat anderen vinden, kom je nooit vooruit. Dat betekent niet dat je gevoelloos moet zijn en geen rekening houdt met anderen. Je moet de informatie die je krijgt duiden. Als de input van iemand je sterker maakt, dan neem je die ter harte. Zo niet, dan leg je die naast je neer.

Je moet mentaal sterk zijn om je niet te laten beïnvloeden en zaken objectief te kunnen beoordelen. Elk mens heeft zijn zwakke momenten, dus iedereen laat zich wel eens in de put praten of de hemel in prijzen. We hebben allemaal wel een overtuiging of opvatting die ons niet helpt, maar juist tegenhoudt.

Niet veel mensen zullen je adviseren om juist de moeilijke keuzes te omarmen. Keuzes die niet ‘mainstream’ zijn. Keuzes waar anderen zich voor zouden schamen omdat het ze kwetsbaar maakt. Een risicovolle keuze die fout kan uitpakken, maar ook voor een ommezwaai van je bedrijf kan zorgen.

Het zijn dit soort tegendraadse beslissingen die je goed moet overwegen. Maar goed ‘gewogen’ kan het voor persoonlijke groei en voorspoed zorgen.

Over Monique:

Monique is geboren en getogen in de horeca, in het restaurant van haar ouders. Daarna heeft zij meer dan 25 jaar gewerkt in de Internationale hotellerie en de meeting & events markt, in zo’n beetje alle disciplines, van medewerker tot commercieel directeur van een hotelgroep. Nu is ze eigenaar van Strategisch Horeca Advies en founding partner bij HorecaMonitor. Verder is columnist en geeft ze trainingen aan de HM Academy op gebied van conceptontwikkeling en marketing.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: