Voor jou: 9 feitjes over whisky

16 februari 2016 |
Voor jou: 9 feitjes over whisky<

Whisky. Klassiek, maar ook populair in cocktails en in natuurlijk de Irish coffee. Als horecaprofessional kun je nooit genoeg kennis hebben.
Daarom presenteren we je graag 9 feitjes over deze drank.

1. Technisch gezien kan whisky niet bederven
Zolang je fles ongeopend is en op een donkere plek wordt bewaard, kan whisky niet bederven. Als de fles wel open is, sluit 'm dan wel goed, want dan kan de whisky lang goed blijven. Door zonlicht wordt de smaak trouwens een beetje muffig.

2. Het weer heeft effect op whisky
Canadese whisky heeft bijvoorbeeld last van het klimaat in het hoge noorden. Door de schommelingen van warm naar koud, zetten de vaten uit in de zomer en krimpen ze weer in de winter. Dit heeft tot gevolg dat er lucht in en uit het vat kan en de whisky de smaak van groene appel geeft. Good to know!

3. Whisky kan van elke graansoort gemaakt worden
Traditioneel gezien wordt whisky gemaakt van gerst, rogge en mais, maar men kan er eigenlijk iedere graansoort voor gebruiken. Ondanks het behoudende wereldje zijn er distilleerders die zich gewaagd hebben aan boekweit, spelt en zelfs quinoa whisky's.

4. Water heeft hetzelfde effect op de smaak van whisky als de graansoort
De waterbron van een distilleerder is essentieel als het om de smaak gaat. Jack Daniels gebruik bijvoorbeeld water uit een natuurlijke bron, dat door een klakstenen grot sijpelt. Dat water is zo geschikt voor whisky omdat het weinig ijzer bevat, wat de alcohol anders een donkere en bittere smaak zou geven. Ideaal is koud water, want dat is rijk aan mineralen en vrij van ijzer.

5. Er liggen op dit moment miljoenen vaten whisky over de hele wereld te rijpen
Omdat een goede whisky toch een aantal jaar op het vat moet liggen, liggen er miljoenen vaten te wachten op het moment dat ze gebotteld mogen worden. Jack Daniels heeft er 2,3 miljoen en Jameson een slordige 1,3. Distilleerders hebben flink in deze vaten geïnvesteerd, waardoor Jack Daniels bijvoorbeeld de grootste afnemer van brandwerend schuim in het oosten van de VS is.

6. Voordat whisky het vat op gaat, is het helder
Pas op het vat krijgt whisky de kenmerkende kleur. De donkere kleur krijgt de drank van het eikenhout waar het vat van gemaakt is. Als we sommige meester-distilleerders mogen geloven, krijgt whisky zestig procent van zijn smaak van het vat, maar honderd procent van z'n kleur.

7. Whisky hoeft niet per se op een nieuw vat
Bij de productie van Tennessee whiskey van Jack Daniels is iedere keer een nieuw vat van blank eikenhout nodig. Maar de Ieren van Jameson importeren jaarlijks juist 130.000 sherry- en Amerikaanse bourbonvaten. Voor het zoetje in het hout, om precies te zijn.

8. Je kunt een doctorsgraad verdienen met brouwen en distilleren
Op de Heriot Watt University in het Schotse Edinburgh kun je een doctorsgraad verdienen in Brewing and Distilling. Wereldwijd zijn er maar enkele distilleerders (of master whisky blenders) die deze titel voeren.

9. Het is oké om ijs in de whisky te doen
Met sommigen valt gewoonweg niet over dit onderwerp te praten, maar het merendeel van de distilleerders is het erover eens dat het prima kan.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

PUZO bar opent haar deuren in Amsterdam

PUZO maakt uitsluitend gebruik van duurzame producten van hoogstaande kwaliteit. Geen junkfood, maar fusion recepten bereid met natuurlijke ingrediënten. Zo puur mogelijk, zonder onnodige extra’s. Goed voor jou en de wereld om je heen. PUZO’s zijn driehoekige rijstpakketjes met daa...

Columns Bier
Column Richard Moerkerk: Vader Jacob ...

Het mooie aan bier is dat het verweven zit in veel van ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld in (straat)namen, kinderliedjes of uitdrukkingen in de Nederlandse taal. Metten zijn ochtendgebeden van monniken. Het woord stamt af van het Latijnse matutinus, dat ‘ochtend’ betekend. De metten z...

Opening Rotterdam
Maritiem museum gooit het roer om met eigen horeca

Het Maritiem Museum Rotterdam opent een gloednieuw café op zaterdag 22 februari. Vanaf dat moment baat het museum zijn horeca zelf uit om de bezoekerservaring nog beter te maken, nadat eind vorig jaar ook de museumwinkel in eigen beheer is genomen. Het café draagt de naam ‘Het La...

Events Brouwerijen
Heineken terug als hoofdsponsor van SAIL

Heineken verbindt zich als hoofdsponsor aan de jubileumeditie van SAIL, van 12 tot en met 16 augustus voor de 10e keer in Amsterdam. De brouwer was in 1975 al betrokken bij de start van SAIL, toen vanwege het 700-jarig bestaan van Amsterdam. Als Nederlands icoon met de wortels in Amsterdam wil Heine...

Columns Blog
Kan het uit?

Vandaag werd ik benaderd door een landelijke nieuwswebsite. De dame in kwestie had een vraag gerelateerd aan horeca-advies. Of ik in een video mijn mening wilde geven over ‘All you can eat’ restaurants. Hoe ze financieel uitkomen met zo’n concept waar mensen ongelimiteerd eten en d...

Opening Internationaal
Foodhall Scheveningen opent haar deuren [Foto's]

Op de Noordboulevard vind je vanaf dit voorjaar de gloednieuwe Foodhall Scheveningen: een prachtige hal met de look en feel van een levendig en werelds marktplein, waar je kunt genieten van gerechten uit zestien verschillende wereldkeukens. Foodhall Scheveningen is dé locatie voor een hapje e...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: