Voor jou: 9 feitjes over whisky

16 februari 2016
Voor jou: 9 feitjes over whisky

Whisky. Klassiek, maar ook populair in cocktails en in natuurlijk de Irish coffee. Als horecaprofessional kun je nooit genoeg kennis hebben.
Daarom presenteren we je graag 9 feitjes over deze drank.

*1. Technisch gezien kan whisky niet bederven*
Zolang je fles ongeopend is en op een donkere plek wordt bewaard, kan whisky niet bederven. Als de fles wel open is, sluit 'm dan wel goed, want dan kan de whisky lang goed blijven. Door zonlicht wordt de smaak trouwens een beetje muffig.

*2. Het weer heeft effect op whisky*
Canadese whisky heeft bijvoorbeeld last van het klimaat in het hoge noorden. Door de schommelingen van warm naar koud, zetten de vaten uit in de zomer en krimpen ze weer in de winter. Dit heeft tot gevolg dat er lucht in en uit het vat kan en de whisky de smaak van groene appel geeft. Good to know!

*3. Whisky kan van elke graansoort gemaakt worden*
Traditioneel gezien wordt whisky gemaakt van gerst, rogge en mais, maar men kan er eigenlijk iedere graansoort voor gebruiken. Ondanks het behoudende wereldje zijn er distilleerders die zich gewaagd hebben aan boekweit, spelt en zelfs quinoa whisky's.

*4. Water heeft hetzelfde effect op de smaak van whisky als de graansoort*
De waterbron van een distilleerder is essentieel als het om de smaak gaat. Jack Daniels gebruik bijvoorbeeld water uit een natuurlijke bron, dat door een klakstenen grot sijpelt. Dat water is zo geschikt voor whisky omdat het weinig ijzer bevat, wat de alcohol anders een donkere en bittere smaak zou geven. Ideaal is koud water, want dat is rijk aan mineralen en vrij van ijzer.

*5. Er liggen op dit moment miljoenen vaten whisky over de hele wereld te rijpen*
Omdat een goede whisky toch een aantal jaar op het vat moet liggen, liggen er miljoenen vaten te wachten op het moment dat ze gebotteld mogen worden. Jack Daniels heeft er 2,3 miljoen en Jameson een slordige 1,3. Distilleerders hebben flink in deze vaten geïnvesteerd, waardoor Jack Daniels bijvoorbeeld de grootste afnemer van brandwerend schuim in het oosten van de VS is.

*6. Voordat whisky het vat op gaat, is het helder*
Pas op het vat krijgt whisky de kenmerkende kleur. De donkere kleur krijgt de drank van het eikenhout waar het vat van gemaakt is. Als we sommige meester-distilleerders mogen geloven, krijgt whisky zestig procent van zijn smaak van het vat, maar honderd procent van z'n kleur.

*7. Whisky hoeft niet per se op een nieuw vat*
Bij de productie van Tennessee whiskey van Jack Daniels is iedere keer een nieuw vat van blank eikenhout nodig. Maar de Ieren van Jameson importeren jaarlijks juist 130.000 sherry- en Amerikaanse bourbonvaten. Voor het zoetje in het hout, om precies te zijn.

*8. Je kunt een doctorsgraad verdienen met brouwen en distilleren*
Op de Heriot Watt University in het Schotse Edinburgh kun je een doctorsgraad verdienen in Brewing and Distilling. Wereldwijd zijn er maar enkele distilleerders (of master whisky blenders) die deze titel voeren.

*9. Het is oké om ijs in de whisky te doen*
Met sommigen valt gewoonweg niet over dit onderwerp te praten, maar het merendeel van de distilleerders is het erover eens dat het prima kan.

~Christel Tuin~

Overig nieuws