Voor jou: 9 feitjes over whisky

16 februari 2016 |
Voor jou: 9 feitjes over whisky<

Whisky. Klassiek, maar ook populair in cocktails en in natuurlijk de Irish coffee. Als horecaprofessional kun je nooit genoeg kennis hebben.
Daarom presenteren we je graag 9 feitjes over deze drank.

1. Technisch gezien kan whisky niet bederven
Zolang je fles ongeopend is en op een donkere plek wordt bewaard, kan whisky niet bederven. Als de fles wel open is, sluit 'm dan wel goed, want dan kan de whisky lang goed blijven. Door zonlicht wordt de smaak trouwens een beetje muffig.

2. Het weer heeft effect op whisky
Canadese whisky heeft bijvoorbeeld last van het klimaat in het hoge noorden. Door de schommelingen van warm naar koud, zetten de vaten uit in de zomer en krimpen ze weer in de winter. Dit heeft tot gevolg dat er lucht in en uit het vat kan en de whisky de smaak van groene appel geeft. Good to know!

3. Whisky kan van elke graansoort gemaakt worden
Traditioneel gezien wordt whisky gemaakt van gerst, rogge en mais, maar men kan er eigenlijk iedere graansoort voor gebruiken. Ondanks het behoudende wereldje zijn er distilleerders die zich gewaagd hebben aan boekweit, spelt en zelfs quinoa whisky's.

4. Water heeft hetzelfde effect op de smaak van whisky als de graansoort
De waterbron van een distilleerder is essentieel als het om de smaak gaat. Jack Daniels gebruik bijvoorbeeld water uit een natuurlijke bron, dat door een klakstenen grot sijpelt. Dat water is zo geschikt voor whisky omdat het weinig ijzer bevat, wat de alcohol anders een donkere en bittere smaak zou geven. Ideaal is koud water, want dat is rijk aan mineralen en vrij van ijzer.

5. Er liggen op dit moment miljoenen vaten whisky over de hele wereld te rijpen
Omdat een goede whisky toch een aantal jaar op het vat moet liggen, liggen er miljoenen vaten te wachten op het moment dat ze gebotteld mogen worden. Jack Daniels heeft er 2,3 miljoen en Jameson een slordige 1,3. Distilleerders hebben flink in deze vaten geïnvesteerd, waardoor Jack Daniels bijvoorbeeld de grootste afnemer van brandwerend schuim in het oosten van de VS is.

6. Voordat whisky het vat op gaat, is het helder
Pas op het vat krijgt whisky de kenmerkende kleur. De donkere kleur krijgt de drank van het eikenhout waar het vat van gemaakt is. Als we sommige meester-distilleerders mogen geloven, krijgt whisky zestig procent van zijn smaak van het vat, maar honderd procent van z'n kleur.

7. Whisky hoeft niet per se op een nieuw vat
Bij de productie van Tennessee whiskey van Jack Daniels is iedere keer een nieuw vat van blank eikenhout nodig. Maar de Ieren van Jameson importeren jaarlijks juist 130.000 sherry- en Amerikaanse bourbonvaten. Voor het zoetje in het hout, om precies te zijn.

8. Je kunt een doctorsgraad verdienen met brouwen en distilleren
Op de Heriot Watt University in het Schotse Edinburgh kun je een doctorsgraad verdienen in Brewing and Distilling. Wereldwijd zijn er maar enkele distilleerders (of master whisky blenders) die deze titel voeren.

9. Het is oké om ijs in de whisky te doen
Met sommigen valt gewoonweg niet over dit onderwerp te praten, maar het merendeel van de distilleerders is het erover eens dat het prima kan.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Nice 'n Easy
Convenience: van café tot 'dark kitchen' en sterrenrestaurant

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Columns
Column: Het kanten randje van gastvrijheid

“Ah! Ge zijt nen nieuwe zeker, van hier verderop?” zei de man met een vrolijk gezicht tegen me. Ik stond me te vergapen aan de enorme hoeveelheid soorten bier, dat had ik nog nooit gezien. Allemaal verschillende flesjes, met kleurrijke etiketten. De ene nog mooier dan de andere. Het had ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: