Tweede Kamer wil zachtere muziek in horeca; KHN blijft tegen

Auteur: Redactie
Overheid 17 maart 2023
Tweede Kamer wil zachtere muziek in horeca; KHN blijft tegen

De Tweede Kamer nam deze week een motie aan waarin staat dat het maximale geluidsniveau op evenementen en in de horeca naar beneden moet. Dit is bedoeld om gehoorschade onder jongeren tegen te gaan. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt tegen het AD dat het bestaansrecht van horecaondernemers in gevaar komt als de muziek in discotheken en kroegen verplicht zachter moet.

De horecabranche is bezorgd dat het zachter zetten van de muziek ten koste gaat van de beleving en dat bezoekers naar niet-gereguleerde plekken gaan, zoals privéfeesten, hokken en ketens, waar geen toezicht is. De Gezondheidsraad adviseert om muziek nog maar tot maximaal 100 decibel te versterken, 3 decibel minder dan nu is afgesproken. KHN is geen voorstander van wet- en regelgeving op dit vlak en geeft aan dat de horeca al veel doet om gehoorschade te voorkomen.

De evenementenbranche vindt dat het grote geheel bekeken moet worden, zoals het gebruik van smartphone en oortjes. De horeca is nog geen partner in een convenant, dat onder andere door evenementenmakers en sportscholen is opgezet om verschillende maatregelen te nemen tegen te harde muziek. In de motie verzoeken de partijen de staatssecretaris om in te zetten op het versterken van het convenant, met de horeca als nieuwe partner.

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws