Risico op gehoorschade in horeca: personeel beschermt zich onvoldoende 

3 maart 2020 | Thijs Jacobs

Nederlanders die werkzaam zijn in een café of discotheek lopen verhoogd risico op gehoorschade. Zij worden dagelijks blootgesteld aan geluidsniveaus tot wel 100 decibel, veelal zonder gehoorbescherming te dragen. Dit blijkt uit onderzoek van Alpine Hearing Protection, dat vanwege World Hearing Day data van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO analyseerde. 

Blootstelling al bij een paar minuten per dag schadelijk 

Iemand die één dag per week zonder gehoorbescherming werkt bij een café of discotheek, in een geluidsniveau van 100 decibel, loopt bij 17 minuten per dag al risico op gehoorschade. Voor een fulltime medewerker in deze sector is 3,5 minuut blootstelling per dag al schadelijk.

Volgens de Arbonorm is gehoorschade een reëel risico bij werken in 80 decibel of meer. Werkgevers zijn in dat geval verplicht gehoorbescherming te verschaffen. 93% van het personeel draagt echter géén gehoorbescherming onder werktijd. 

Ook sportles geven gevaarlijk voor het gehoor

Een andere beroepsgroep die risico loopt op gehoorschade bij het uitvoeren van hun vak is sportinstructeurs. In zwembaden, gymzalen en op sportscholen zijn geluidsniveaus tussen de 70 en 100 decibel gebruikelijk, bijvoorbeeld door het afspelen van harde muziek of geluidsecho. De maximale tijd die een werknemer hier door kan brengen zonder risico op gehoorschade is gelijk aan die van horecapersoneel.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Rechter oordeelt: horeca blijft dicht

De horeca blijft voorlopig dicht. Zo oordeelde de rechter vanmiddag in de rechtbank in Den Haag. Een aantal horecaondernemers had een kort geding tegen de Staat aangespannen met als inzet dat de horeca weer de deuren mocht openen. De rechter ging daar niet in mee. Over twee weken volgt de motivering ...

Financieel Ondernemen
3 vragen over loon van horecapersoneel

Werken in de horeca is in vele opzichten niet te vergelijken met een standaard '9-tot-5-baan’. Daarom spelen er ook vragen over de loonbelasting die in andere sectoren niet of minder aan bod komen. Te denken valt aan de volgende vragen: Moet een werkgever fooien van zijn personeel aange ...

Columns
Alles heeft een einde en een worst wel twee

De avondschemering is ingevallen. De sfeer in het café is als een glas bockbier. Verwarmend en rijk, maar tegelijkertijd ook fris en monter. Er ligt niets zwaar op de maag. Hoewel dat makkelijk ook anders zou kunnen, maar dat past niet bij ons team. We zijn types van handen uit de mouwen, bli ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: