Risico op gehoorschade in horeca: personeel beschermt zich onvoldoende 

Auteur: Thijs Jacobs
3 maart 2020
Risico op gehoorschade in horeca: personeel beschermt zich onvoldoende 

Nederlanders die werkzaam zijn in een café of discotheek lopen verhoogd risico op gehoorschade. Zij worden dagelijks blootgesteld aan geluidsniveaus tot wel 100 decibel, veelal zonder gehoorbescherming te dragen. Dit blijkt uit onderzoek van Alpine Hearing Protection, dat vanwege World Hearing Day data van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO analyseerde. 

Blootstelling al bij een paar minuten per dag schadelijk 

Iemand die één dag per week zonder gehoorbescherming werkt bij een café of discotheek, in een geluidsniveau van 100 decibel, loopt bij 17 minuten per dag al risico op gehoorschade. Voor een fulltime medewerker in deze sector is 3,5 minuut blootstelling per dag al schadelijk.

Volgens de Arbonorm is gehoorschade een reëel risico bij werken in 80 decibel of meer. Werkgevers zijn in dat geval verplicht gehoorbescherming te verschaffen. 93% van het personeel draagt echter géén gehoorbescherming onder werktijd. 

Ook sportles geven gevaarlijk voor het gehoor

Een andere beroepsgroep die risico loopt op gehoorschade bij het uitvoeren van hun vak is sportinstructeurs. In zwembaden, gymzalen en op sportscholen zijn geluidsniveaus tussen de 70 en 100 decibel gebruikelijk, bijvoorbeeld door het afspelen van harde muziek of geluidsecho. De maximale tijd die een werknemer hier door kan brengen zonder risico op gehoorschade is gelijk aan die van horecapersoneel.

Overig nieuws