Risico op gehoorschade in horeca: personeel beschermt zich onvoldoende 

3 maart 2020 | Thijs Jacobs

Nederlanders die werkzaam zijn in een café of discotheek lopen verhoogd risico op gehoorschade. Zij worden dagelijks blootgesteld aan geluidsniveaus tot wel 100 decibel, veelal zonder gehoorbescherming te dragen. Dit blijkt uit onderzoek van Alpine Hearing Protection, dat vanwege World Hearing Day data van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO analyseerde. 

Blootstelling al bij een paar minuten per dag schadelijk 

Iemand die één dag per week zonder gehoorbescherming werkt bij een café of discotheek, in een geluidsniveau van 100 decibel, loopt bij 17 minuten per dag al risico op gehoorschade. Voor een fulltime medewerker in deze sector is 3,5 minuut blootstelling per dag al schadelijk.

Volgens de Arbonorm is gehoorschade een reëel risico bij werken in 80 decibel of meer. Werkgevers zijn in dat geval verplicht gehoorbescherming te verschaffen. 93% van het personeel draagt echter géén gehoorbescherming onder werktijd. 

Ook sportles geven gevaarlijk voor het gehoor

Een andere beroepsgroep die risico loopt op gehoorschade bij het uitvoeren van hun vak is sportinstructeurs. In zwembaden, gymzalen en op sportscholen zijn geluidsniveaus tussen de 70 en 100 decibel gebruikelijk, bijvoorbeeld door het afspelen van harde muziek of geluidsecho. De maximale tijd die een werknemer hier door kan brengen zonder risico op gehoorschade is gelijk aan die van horecapersoneel.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
''Het terras openen heeft eigenlijk geen zin voor ons''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Ronald Bakker (Bagels & Beans)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De CaféKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ge ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: