Risico op gehoorschade in horeca: personeel beschermt zich onvoldoende 

3 maart 2020 | Thijs Jacobs

Nederlanders die werkzaam zijn in een café of discotheek lopen verhoogd risico op gehoorschade. Zij worden dagelijks blootgesteld aan geluidsniveaus tot wel 100 decibel, veelal zonder gehoorbescherming te dragen. Dit blijkt uit onderzoek van Alpine Hearing Protection, dat vanwege World Hearing Day data van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO analyseerde. 

Blootstelling al bij een paar minuten per dag schadelijk 

Iemand die één dag per week zonder gehoorbescherming werkt bij een café of discotheek, in een geluidsniveau van 100 decibel, loopt bij 17 minuten per dag al risico op gehoorschade. Voor een fulltime medewerker in deze sector is 3,5 minuut blootstelling per dag al schadelijk.

Volgens de Arbonorm is gehoorschade een reëel risico bij werken in 80 decibel of meer. Werkgevers zijn in dat geval verplicht gehoorbescherming te verschaffen. 93% van het personeel draagt echter géén gehoorbescherming onder werktijd. 

Ook sportles geven gevaarlijk voor het gehoor

Een andere beroepsgroep die risico loopt op gehoorschade bij het uitvoeren van hun vak is sportinstructeurs. In zwembaden, gymzalen en op sportscholen zijn geluidsniveaus tussen de 70 en 100 decibel gebruikelijk, bijvoorbeeld door het afspelen van harde muziek of geluidsecho. De maximale tijd die een werknemer hier door kan brengen zonder risico op gehoorschade is gelijk aan die van horecapersoneel.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Amsterdam Café
Nedstede koopt vastgoed en exploitatie café De Vergulde Gaper in de Jordaan

Nedstede heeft het vastgoed en de exploitatie van café De Vergulde Gaper gekocht. Het beroemde café ligt middenin de Jordaan, aan de Prinsenstraat 30, op de hoek van de Prinsengracht. De Vergulde Gaper is geliefd onder zowel Amsterdamse locals als toeristen, niet alleen vanwege zijn...

Tech Coronacrisis
Horecaplatform Nocto biedt oplossing voor de anderhalvemetersamenleving

De horeca behoort tot één van de industrieën die zwaar getroffen is door COVID-19. Na 81 dagen gesloten te zijn geweest, mocht de horeca 1 juni weer open. Verschillende regels moeten dan wel worden nageleefd. Terwijl ongeduldig wordt gewacht op versoepelingen, komt Rotterdamse sta...

KHN Coronacrisis
Clubs & Nightlife bedrijven pleiten voor heropening per 1 augustus

De versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, bieden voor veel sectoren weer enige ruimte om te ondernemen, maar voor de Clubs & Nightlife bedrijven is er nog steeds geen perspectief; zij moeten tot tenminste 1 september de deuren gesloten houden. Dit is niet langer uit te leggen. In Den Haag word...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Bezorgen van drankpakketten door horeca mag niet meer

Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen drankpakketten, met daarin licht alcoholische dranken, meer bezorgen, zo lezen we op de website van De Gelderlander. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werd er voor de horeca een uitzondering gemaakt, m...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: