Sligro mag geen drank verkopen

29 januari 2015
Sligro mag geen drank verkopen

De gemeente Deventer wil op korte termijn een last onder dwangsom opleggen aan Sligro. De groothandel oefent volgens gemeente Deventer het
slijtersbedrijf uit zonder een daartoe vereiste vergunning. Op verzoek van een plaatselijke slijter, gesteund door de de Koninklijke SlijtersUnie te Eindhoven, heeft de burgemeester van Deventer hiertoe besloten.

*Slijtersunie*
De Slijtersunie wil de verkoop van drank in zelfbedieningsgroothandels aan de kaak stellen. Zo werd de Makro in Best verplicht om een slijterij te openen. De verkoop van drank aan particulieren in de groothandels is de slijters een doorn in het oog.

*Particulieren*
De verkoop aan particulieren heeft geleid tot deze procedures; zouden alle klanten van de zelfbedieningsgroothandels professionele gebruikers zijn, dan zou de zaak anders liggen.

*Onderzoek*
In 2010 is een consumentenonderzoek uitgevoerd onder 1221 wijnshoppers uit een brede doelgroep: jong en oud, wijnliefhebbers en minder frequente drinkers, waaruit bleek dat 48% van de mannen de groothandel noemde als een van de kanalen waar men wijn kocht. Dit was 34% bij de vrouwen. De groothandel vormde onder mannen een aandeel van 11% in de aankoopkanalen van wijn. Dit was 9% onder vrouwen. Slechts 8% van de respondenten kocht wijn voor zakelijke doeleinden; 7% daarvan werd gevormd door de respondenten die wijn kochten voor een formeel etentje thuis en 1% door de respondenten die wijn kochten als cadeau voor een formele aangelegenheid. Alle andere respondenten (92%) kochten wijn voor eigen gebruik.
~Bron: De Slijtersunie~

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws