Restaurant Karakter serveert Griekse wijn

21 oktober 2015
Restaurant Karakter serveert Griekse wijn

Griekse wijn, het is geen voor de hand liggende keus. Onterecht wat betreft Karakter chefs Nathan Vermunt en Pety Breugem, zij
zijn al jaren fan van de wijnen uit het land der goden. Afgelopen zomer bezochten ze met het personeel van Karakter enkele Griekse wijngaarden en sindsdien zijn ze nog meer overtuigd van de kwaliteit van een aantal Griekse wijnhuizen. Een goede reden om Griekse wijnen de hoofdrol te laten spelen in het wijnarrangement bij het herfstverrassingsmenu.

*Geen slobberwijnen meer*
Ooit werden er in Griekenland voornamelijk slobberwijnen geproduceerd, maar in de jaren tachtig veranderde dat, toen een aantal Griekse wijnpioniers besloot om kwaliteitswijn te gaan maken. Inmiddels telt het land verschillende wijnhuizen die zich volgens de chefs kunnen meten met hun Franse concullega’s. Pety Breugem en Nathan Vermunt verdiepten zich deze zomer samen met sommelier Rinus Dekker en gastheer Raoul Kleij in verschillende Griekse wijnhuizen en keerde enthousiast terug: "Het leuke aan de Griekse wijnhuizen is dat ze relatief nog erg jong zijn en daarom erg bevlogen zijn. Vaak hebben ze ook een bijzondere filosofie als het om wijn maken gaat."

*Grieks wijnhuis in Nederlandse handen*
Een wijnhuis met zo’n unieke filosofie is Karanika, eigendom van een Nederlands echtpaar dat twaalf jaar geleden naar Griekenland emigreerde om daar samen een wijngaard te beginnen. Nathan: "Alle wijn die ze maken is biologisch-dynamisch geproduceerd, waarbij ze rekening houden met het effect van de maan en andere hemellichamen bij de groei van de druiven. Zij maken bruisende wijnen die zich echt kunnen meten met champagne. Het is een heel kleinschalig bedrijf waar het echtpaar zelf alles doet. Een mooie ervaring om te zien hoe zij met veel passie hun wijnen maken."



*Griekse wijnen, geen Griekse keuken*
Hoewel de Griekse reis veel indruk heeft gemaakt op het kokende echtpaar, zal de Griekse keuken niet heel duidelijk terugkomen in hun menu. Hun Franse stijl van koken valt lastig te verenigen met de Griekse keuken. Maar bepaalde smaken zullen wel terugkomen, zij het subtiel. Zo hebben ze Griekse saffraan meegenomen die in het dessert verwerkt wordt en wordt kaneel gebruikt in de pompoenpuree van het hoofdgerecht, een specerij die in de Griekse keuken veelvuldig gebruikt wordt. Het zijn dus vooral de wijnen die een Grieks tintje aan de maaltijd geven. Bijzonder is de dessertwijn Mavro Daphne, een wijn met een eigen legende. Mavro betekent in het Grieks zoiets als duister of donker. Volgens de overlevering werd de wijn gecreëerd voor de echtgenoot van Daphne, een vrouw met een nogal duister karakter. De echtgenoot vernoemde een dessertwijn naar haar, omdat hij vond dat vrouwen zoet moeten zijn… Hoewel de wijn zoet is zoals dat hoort bij een dessertwijn, heeft hij toch een wat donker karakter. Kortom, een wijn met een verhaal.

~Christel Tuin~

Overig nieuws