Restaurant Karakter serveert Griekse wijn

21 oktober 2015 |
Restaurant Karakter serveert Griekse wijn

Griekse wijn, het is geen voor de hand liggende keus. Onterecht wat betreft Karakter chefs Nathan Vermunt en Pety Breugem, zij
zijn al jaren fan van de wijnen uit het land der goden. Afgelopen zomer bezochten ze met het personeel van Karakter enkele Griekse wijngaarden en sindsdien zijn ze nog meer overtuigd van de kwaliteit van een aantal Griekse wijnhuizen. Een goede reden om Griekse wijnen de hoofdrol te laten spelen in het wijnarrangement bij het herfstverrassingsmenu.

Geen slobberwijnen meer
Ooit werden er in Griekenland voornamelijk slobberwijnen geproduceerd, maar in de jaren tachtig veranderde dat, toen een aantal Griekse wijnpioniers besloot om kwaliteitswijn te gaan maken. Inmiddels telt het land verschillende wijnhuizen die zich volgens de chefs kunnen meten met hun Franse concullega’s. Pety Breugem en Nathan Vermunt verdiepten zich deze zomer samen met sommelier Rinus Dekker en gastheer Raoul Kleij in verschillende Griekse wijnhuizen en keerde enthousiast terug: "Het leuke aan de Griekse wijnhuizen is dat ze relatief nog erg jong zijn en daarom erg bevlogen zijn. Vaak hebben ze ook een bijzondere filosofie als het om wijn maken gaat."

Grieks wijnhuis in Nederlandse handen
Een wijnhuis met zo’n unieke filosofie is Karanika, eigendom van een Nederlands echtpaar dat twaalf jaar geleden naar Griekenland emigreerde om daar samen een wijngaard te beginnen. Nathan: "Alle wijn die ze maken is biologisch-dynamisch geproduceerd, waarbij ze rekening houden met het effect van de maan en andere hemellichamen bij de groei van de druiven. Zij maken bruisende wijnen die zich echt kunnen meten met champagne. Het is een heel kleinschalig bedrijf waar het echtpaar zelf alles doet. Een mooie ervaring om te zien hoe zij met veel passie hun wijnen maken."



Griekse wijnen, geen Griekse keuken
Hoewel de Griekse reis veel indruk heeft gemaakt op het kokende echtpaar, zal de Griekse keuken niet heel duidelijk terugkomen in hun menu. Hun Franse stijl van koken valt lastig te verenigen met de Griekse keuken. Maar bepaalde smaken zullen wel terugkomen, zij het subtiel. Zo hebben ze Griekse saffraan meegenomen die in het dessert verwerkt wordt en wordt kaneel gebruikt in de pompoenpuree van het hoofdgerecht, een specerij die in de Griekse keuken veelvuldig gebruikt wordt. Het zijn dus vooral de wijnen die een Grieks tintje aan de maaltijd geven. Bijzonder is de dessertwijn Mavro Daphne, een wijn met een eigen legende. Mavro betekent in het Grieks zoiets als duister of donker. Volgens de overlevering werd de wijn gecreëerd voor de echtgenoot van Daphne, een vrouw met een nogal duister karakter. De echtgenoot vernoemde een dessertwijn naar haar, omdat hij vond dat vrouwen zoet moeten zijn… Hoewel de wijn zoet is zoals dat hoort bij een dessertwijn, heeft hij toch een wat donker karakter. Kortom, een wijn met een verhaal.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Personeel
Michele van Spilbeeck nieuwe Horecadirecteur Bierbrouwerij AB InBev

Michele van Spilbeeck is per 1 maart 2021 de nieuwe Horecadirecteur van Bierbrouwerij AB InBev. Zij volgt Mark Hanssen op, die na meer dan 20 jaar bij de brouwerij een nieuwe uitdaging aangaat. Michele werkt sinds 2013 bij de brouwer en is een bekend gezicht binnen de Nederlandse horeca. De afge ...

Achtergronden
15 jaar geleden in De CaféKrant: alles over eetcafés

De CaféKrant bestaat dit jaar 15 jaar. Om dit 'porseleinen jubileum' kracht bij te zetten, besteden we iedere week aandacht aan een interview of achtergrondverhaal uit de rijke historie van De CaféKrant. Dit keer reizen we terug naar 2007, het jaar waarin De CaféKrant ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download hier de werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: