Restaurant Karakter serveert Griekse wijn

21 oktober 2015 |
Restaurant Karakter serveert Griekse wijn<

Griekse wijn, het is geen voor de hand liggende keus. Onterecht wat betreft Karakter chefs Nathan Vermunt en Pety Breugem, zij
zijn al jaren fan van de wijnen uit het land der goden. Afgelopen zomer bezochten ze met het personeel van Karakter enkele Griekse wijngaarden en sindsdien zijn ze nog meer overtuigd van de kwaliteit van een aantal Griekse wijnhuizen. Een goede reden om Griekse wijnen de hoofdrol te laten spelen in het wijnarrangement bij het herfstverrassingsmenu.

Geen slobberwijnen meer
Ooit werden er in Griekenland voornamelijk slobberwijnen geproduceerd, maar in de jaren tachtig veranderde dat, toen een aantal Griekse wijnpioniers besloot om kwaliteitswijn te gaan maken. Inmiddels telt het land verschillende wijnhuizen die zich volgens de chefs kunnen meten met hun Franse concullega’s. Pety Breugem en Nathan Vermunt verdiepten zich deze zomer samen met sommelier Rinus Dekker en gastheer Raoul Kleij in verschillende Griekse wijnhuizen en keerde enthousiast terug: "Het leuke aan de Griekse wijnhuizen is dat ze relatief nog erg jong zijn en daarom erg bevlogen zijn. Vaak hebben ze ook een bijzondere filosofie als het om wijn maken gaat."

Grieks wijnhuis in Nederlandse handen
Een wijnhuis met zo’n unieke filosofie is Karanika, eigendom van een Nederlands echtpaar dat twaalf jaar geleden naar Griekenland emigreerde om daar samen een wijngaard te beginnen. Nathan: "Alle wijn die ze maken is biologisch-dynamisch geproduceerd, waarbij ze rekening houden met het effect van de maan en andere hemellichamen bij de groei van de druiven. Zij maken bruisende wijnen die zich echt kunnen meten met champagne. Het is een heel kleinschalig bedrijf waar het echtpaar zelf alles doet. Een mooie ervaring om te zien hoe zij met veel passie hun wijnen maken."



Griekse wijnen, geen Griekse keuken
Hoewel de Griekse reis veel indruk heeft gemaakt op het kokende echtpaar, zal de Griekse keuken niet heel duidelijk terugkomen in hun menu. Hun Franse stijl van koken valt lastig te verenigen met de Griekse keuken. Maar bepaalde smaken zullen wel terugkomen, zij het subtiel. Zo hebben ze Griekse saffraan meegenomen die in het dessert verwerkt wordt en wordt kaneel gebruikt in de pompoenpuree van het hoofdgerecht, een specerij die in de Griekse keuken veelvuldig gebruikt wordt. Het zijn dus vooral de wijnen die een Grieks tintje aan de maaltijd geven. Bijzonder is de dessertwijn Mavro Daphne, een wijn met een eigen legende. Mavro betekent in het Grieks zoiets als duister of donker. Volgens de overlevering werd de wijn gecreëerd voor de echtgenoot van Daphne, een vrouw met een nogal duister karakter. De echtgenoot vernoemde een dessertwijn naar haar, omdat hij vond dat vrouwen zoet moeten zijn… Hoewel de wijn zoet is zoals dat hoort bij een dessertwijn, heeft hij toch een wat donker karakter. Kortom, een wijn met een verhaal.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de CaféKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Koffie & thee Utrecht
30ml Coffee & Food maakt een feestje van de heropening op 1 juni

De afgelopen maanden was het rustig in de ‘huiskamers’ van 30ml. Alle vestigingen waren open voor TO GO, maar de gezelligheid die de zaken normaliter zo typeert hebben de medewerkers echt gemist. Gelukkig openen ook zij vanaf 1 juni om 12:00 uur weer de deuren voor het nuttigen ter plaat...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: