Mag je als caféondernemer zomaar het EK voetbal uitzenden?

Auteur: Redactie
Wet- en regelgeving 4 juni 2024
Mag je als caféondernemer zomaar het EK voetbal uitzenden?

Zondag 16 juni trapt het Nederlands elftal af in Duitsland. Drie jaar geleden moesten we de EK-wedstrijden nog thuis kijken vanwege de pandemie, nu kan je groots uitpakken. Maar vergeet de licentie niet. 

Voor het vertonen van televisiebeelden, daaronder valt ook het vertonen van één of meerdere wedstrijden van het EK voetbal, heb je een licentie van Videma nodig. Videma en KHN hebben een constructief overleg gevoerd ten aanzien van de ontstane discussie rondom het vertonen van wedstrijden van het EK voetbal op het terras. Videma en KHN hebben daarvoor een oplossing gevonden die niet alleen recht doet aan de belangen van zowel betalingsplichtigen als de rechthebbenden maar ook in lijn is met hoe de afgelopen jaren in vergelijkbare situaties is gehandeld.

In veel gevallen vallen deze vertoningen onder de door jou gesloten doelgroep licentie. Stel je hebt een café en je gaat in je café voetbalwedstrijden vertonen, dan volstaat een cafélicentie. Er zijn ook situaties denkbaar waarbij de afgesloten doelgroep licentie niet volstaat.

Buiten

Veel ondernemers vertonen de wedstrijden ook buiten het café, bijvoorbeeld op het terras van hun zaak. Onder bepaalde voorwaarden vallen deze vertoningen ook onder de gesloten doelgroep licentie:

  • het terras heeft een oppervlakte niet groter dan de oppervlakte waarvoor de cafélicentie is afgegeven;
  • de televisieschermen zijn ‘naar binnen’ gericht waardoor mensen van buitenaf (die zich niet op het terras bevinden) de beelden niet kunnen zien.

Als de oppervlakte van het terras groter is dan oppervlakte van de cafélicentie, dien je een aanvullende licentie af te sluiten voor het meerdere. Stel dat je cafélicentie is afgegeven voor een vertoningsoppervlakte van 50 vierkante meter en het terras 100 vierkante meter groot is, dan heb je een (aanvullende) cafélicentie nodig voor de extra 50 vierkante meter. Ook hierbij geldt de voorwaarde dat de televisieschermen ‘naar binnen’ gericht zijn. In de situatie dat de televisieschermen niet (alleen) naar binnen gericht zijn en ook voorbijgangers/omstanders de beelden kunnen zien, heb je een evenementenlicentie nodig.

Evenementenlicentie 

Ga je een voetbalwedstrijd vertonen in bijvoorbeeld een zaal of tent, op een plein, in een park, in een bioscoop/theater of op een festivalterrein (al dan niet zelf of samen met collega kroegen georganiseerd), dan heb je een evenementenlicentie nodig. Onder een evenement verstaat Videma in dit kader: een (meestal) aangekondigde en georganiseerde gebeurtenis met een vaste begin- of einddatum. De gebeurtenis is gratis of middels entreegeld te bezoeken en soms in besloten vorm. Voor het evenementmatig vertonen van het EK Voetbal zijn aanvullende voorwaarden van toepassing. Bekijk deze aanvullende voorwaarden goed voordat je gaat beginnen met de organisatie van je evenement.

Je zorgt zelf voor de juiste opgave en een correcte registratie. Ondanks dat een wedstrijd inclusief voor- en nabeschouwing langer duurt, wordt het tarief van 2 uur toegepast. Je kunt de televisie dus al ruim voor de aanvang van de wedstrijd aanzetten en ook na de wedstrijd genieten van de nabeschouwing. Videma voert controles uit: "Dat wordt ook van ons verwacht door de rechthebbenden die wij vertegenwoordigen."

Bron: Videma 

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws