Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

18 september 2019 | Thijs Jacobs

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. Het in tripelstijl gebrouwen bier bevat onder meer amandel en sinaasappelschil als verwijzing naar de Spaanse keuken. Heerlijke Hendrik wordt geschonken in brasserie Catharina van Maurick en à la carte restaurant Hendrik van Maurick van het kasteel en is daar ook te koop.

Prins Frederik Hendrik van Oranje

Het ambachtelijk gebrouwen kasteelbier is vernoemd naar prins Frederik Hendrik van Oranje, die tijdens de 80-jarige oorlog in 1629 vanuit Kasteel Maurick de strijd tegen de Spanjaarden leidde en ’s-Hertogenbosch veroverde. Chef-eigenaar Niek van Lieverloo: “Heerlijke Hendrik is een echt kasteelbier in een tripel-stijl. De kleur is prachtig goudblond en er zit een zoetje en een mooi bittertje in de smaak. De sinaasappelschil en amandelen verwijzen naar de Spaanse keuken en geven het bier een eigen smaak. Op het etiket zijn de wapenschilden van Kasteel Maurick en natuurlijk Frederik Hendrik te zien.”
Op Kasteel Maurick werd eeuwen geleden al bier gebrouwen. Op de plaats van het huidige restaurant Hendrik van Maurick was vroeger een bierbrouwerij, waarvan de ketel in het restaurant nog steeds te zien is.

Heerlijke Hendrik met Volle Hendrik kaas

Heerlijke Hendrik wordt geschonken in Brasserie Catharina van Maurick, in het fine dining restaurant Hendrik van Maurick en wordt op verzoek geschonken bij feesten en bijeenkomsten in Kasteel Maurick. Het bier combineert zeer goed met Volle Hendrik, de ambachtelijk gemaakte kaas van koeien uit het nabijgelegen Land van Heusden en Altena, waarin het Heerlijke Hendrik bier is verwerkt.

Voor het bier is een speciale kelk ontworpen in de vorm van een wijnglas. Het bier en de kelk zijn, desgewenst in cadeauverpakking, te koop bij kasteel Maurick.

Zuiderwaterlinie

Als onderkomen van Frederik Hendrik tijdens het beleg van ’s-Hertogenbosch - dat een van de cruciale schakels was in de Zuiderwaterlinie - is Kasteel Maurick historisch verbonden met de Zuiderwaterlinie. De Zuiderwaterlinie vormt een ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun landelijke omgeving, verbonden door een historie van verdediging door middel van water. Het Heerlijke Hendrik bier is op diverse horecalocaties van de Zuiderwaterlinie te koop.

Kasteel Maurick

Compagnons Klaas van Leengoed en Niek van Lieverloo sloegen in 2015 de handen ineen om het 15e-eeuwse Kasteel Maurick nieuw leven in te blazen. In de prachtige bosrijke omgeving van Vught, op steenworp afstand van ’s-Hertogenbosch, biedt Kasteel Maurick het fine dining restaurant Hendrik van Maurick, brasserie Catharina van Maurick en diverse ruimtes voor feesten, bruiloften en zakelijke ontmoetingen. Restaurant Hendrik van Maurick is opgenomen in toonaangevende restaurantgidsen als Gault&Millau en Lekker en is aangesloten bij Noord-Brabant Culinair.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Café
Dit zijn de finalisten in de verkiezing 'Leukste voetbalkroeg van Nederland'

De provinciewinnaars van de ‘Leukste Voetbalkroeg van Nederland’-verkiezing zijn bekend. De drie provinciewinnaars met de meeste stemmen maken nog kans op de landelijke titel. Er is sinds oktober ruim 13.000 keer gestemd op horeca met een officiële licentie van FOX Sports Zakelijk. ...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Viswinkel of horeca, wie begrijpt het nog?

Een harinkje aan de staart of een lekker bakje kibbeling, wie houdt daar nou niet van? Een Hollandse traditie of niet, niet overal is het toegestaan een vettig visje met uitjes en zuur te kopen en direct op te eten. Dat volgt uit een handhavingstraject dat is gestart tegen The Seafood Shop aan de Le...

Awards
Sijf wint Café Top 100 2019

Het Rotterdamse Café Sijf is verkozen tot winnaar van de Café Top 100. De karakteristieke verborgen parel midden in het centrum van Rotterdam wist de vak- én hoofdjury van Misset Horeca te overtuigen met een onovertroffen indruk. De vakjury was niet alleen te spreken over de mod...

Amsterdam Opening
Opening nieuwe club & restaurant op het Amsterdamse Rembrandtplein

Op de plek waar nachtclub Claire haar deuren afgelopen maand sloot, komt een nieuw restaurant in combinatie met een club. Het geheel is een initiatief dat de oude eigenaren samen met de teams achter feestconcepten Bambu, Terug Naar Toen, Happy Feelings en Rewind hebben opgezet. Op zaterdag 7 decembe...

Sanitair Advertorial
Papieren handdoeken in toiletten om de hoogste hygiënenormen te handhaven

De hoogste normen handhaven op het gebied van hygiëne en netheid is een belangrijk aandachtspunt voor elke horecazaak. De gezondheid en veiligheid van klanten en personeel is van cruciaal belang. Negatieve incidenten kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de zaken en voor de reputatie. Hand...

Economie
Personeel houdt ondernemer uit zijn slaap

Ruim de helft (55%) van alle ondernemers uit het MKB ligt ’s nachts wel eens wakker van zorgen over de eigen onderneming. Met name het vinden en behouden van goed personeel zorgt voor slapeloze nachten. Daarnaast zijn niet betalende klanten en een verstoorde werk-privébalans veel voorko...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: