Juridisch: BV en toch persoonlijk aansprakelijk?

22 februari 2018 | Sander Goldman

Als horecaondernemer gaat u risico’s niet uit de weg. Maar het is natuurlijk wel fijn als u ze kunt beperken. Een mogelijkheid om te zorgen dat zakelijke schulden niet verhaald worden op uw privévermogen is het ondernemen via een BV.

U richt een BV op en daar bent u dan aandeelhouder/bestuurder van: ‘uw’ BV. Het is vervolgens de BV die onderneemt en het is ook de BV die als een eigen persoon deelneemt aan het juridisch verkeer (een rechtspersoon). Dat wil zeggen dat de BV en niet uzelf de verplichtingen aangaat met anderen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de eenmanszaak waarin u als ondernemer alle verplichtingen van de onderneming eigenlijk gewoon privé aangaat.

Tot dusver een duidelijke scheiding tussen enerzijds de BV en anderzijds u als privépersoon. De ondernemingsschulden horen in deze setting in beginsel thuis bij de BV Ik schrijf hier uitdrukkelijk ‘in beginsel’.

Ook bij BV persoonlijk aansprakelijk


Er zijn diverse situaties waarin er ondanks het bestaan van een BV toch aangeklopt wordt bij de bestuurder om de schulden van de BV te voldoen.

Twee bekende situaties zijn:

1. Garanties/hoofdelijk aansprakelijk bij kredietovereenkomst
Als u een krediet wilt voor uw BV zal een bank op zoek gaan naar zekerheden. Met name bij een startende BV zal een bank de aandeelhouder/bestuurder vragen om de kredietovereenkomst mee te tekenen. Daarbij zal de bank dan willen vastleggen dat als de BV niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen, zij zich rechtstreeks mag verhalen op de bestuurden/aandeelhouder.

2. Faillissement:
Als de BV failliet gaat, betreft dat in beginsel alleen de BV (en dus niet u privé). MAAR: de wetgever heeft willen voorkomen dat ondernemers er binnen hun BV een rotzooi van maken. Daarom staat in de wet dat de bestuurder persoonlijk aansprakelijk is als het faillissement te wijten is aan een onbehoorlijke taakvervulling.  En daar is in ieder geval sprake van als een bestuurder geen goede boekhouding gevoerd of bijvoorbeeld de jaarstukken niet op tijd opgemaakt en gedeponeerd heeft. In die gevallen is de bestuurder persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van BV.

Er zijn nog meer situaties waarin een bestuurder persoonlijk aangesproken kan worden (bijvoorbeeld niet tijdig melden van betalingsonmacht aan fiscus). Het gaat te ver om alle mogelijke situaties te bespreken. Maar het is wel goed dat bestuurders zich realiseren dat de schulden van de BV soms toch verhaald kunnen worden op het privévermogen van de bestuurder

Dus…


Een BV is een goede manier om een scheiding aan te brengen tussen uw privé vermogen en het ondernemingsvermogen.  Schulden van de BV zijn niet uw privéschulden en raken u als aandeelhouder of bestuurder in beginsel niet persoonlijk. Realiseer u wel dat er toch omstandigheden denkbaar zijn die met zich mee brengen dat uw privévermogen aangesproken wordt voor schulden van de BV.  Onderneem dan ook zorgvuldig.

Sander Goldman
Immix advocaten
www.immix.nl

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Check de HorecaMarketingkalender 2019!

Hij is er weer! Je kunt de HorecaMarketingKalender 2019 nu gratis downloaden via deze link! De HorecaMarketingKalender is hét overzicht van feestdagen, vakanties en evenementen in Nederland en omgeving. Heb je je ooit weleens afgevraagd wat al die Duitsers ineens in je zaak deden? Dat kwam...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Vijf jaar campagne NIX18: normverandering op gang in de horeca

Op 1 januari is het precies vijf jaar geleden dat de leeftijdsgrens voor roken en drinken werd verhoogd naar 18 jaar. In deze periode is er veel veranderd, ook in de horeca. Omdat het rookverbod al ruim 10 jaar geleden werd ingevoerd, zien horecaondernemers vooral een normverandering bij alcohol. De...

Columns Achtergronden
Column: niet zeuren, maar veranderen

We drinken steeds minder alcohol en eten minder vlees. Ook suikerhoudende dranken, zoals frisdranken en vruchtensappen, gaan minder vaak over de toonbank. Dat is geen aanname, maar een harde realiteit: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het voedingspatroon tussen 2007 en ...

Achtergronden Culinair
Kerstmenu: Spoom en foie gras uit de gratie 

In bijna de helft van de Nederlandse restaurants wordt deze Kerst hert als hoofdgerecht gereserveerd. Hiermee is hert het populairste hoofdgerecht op de kerstmenu’s in de Nederlandse horeca. In Nederland betaal je in 2018 gemiddeld € 61,- voor een vijfgangen kerstdiner. Goedkoop eten doe ...

F&B Den Haag
Plek voor ruim 60 F&B-concepten in Haagse binnenstad

De binnenstad van Den Haag is uitgegroeid tot één van de meest aantrekkelijke winkelgebieden van Nederland. Toch is er nog ruimte om verder te verbeteren. Op basis van de horecabenchmark tussen de vijf grootste steden, blijkt dat het aanbod Food & Beverage (F&B) beperkt is. Er ...

Onderwijs Ondernemen
Training horeca-concepting: "Ik geef je de ultieme checklist mee!"

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: