Jenevermuseum enige Nederlandse locatie voor distillateursopleiding

30 augustus 2018 | David Bakker
Jenevermuseum enige Nederlandse locatie voor distillateursopleiding<

Als enige locatie in Nederland zet het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam vanaf zaterdag 6 oktober de deuren open voor de opleiding tot distillateur. Na het grote succes van vorig jaar, waarbij alle plaatsen waren vergeven, wordt ook dit jaar de uitgebreide cursus in het museum gegeven.

De ‘studenten’ krijgen tijdens deze complete, professionele basisopleiding tot distillateur theorie- en praktijkles over alles wat met distilleren te maken heeft: van grondstof tot eindproduct. De deeltijdopleiding duurt negen maanden en wordt ook dit keer weer georganiseerd door het Belgische opleidingsinstituut SYNTRA.

Het professionele werk

“We willen ook mensen in Nederland de mogelijkheid geven om professioneel met distilleren aan de slag te gaan. Waar ze voorheen naar Hasselt in België moesten, kunnen ze nu naar Schiedam komen,” vertelt Marjolein Beumer, directeur van het Jenevermuseum. Zij stelt Schiedams trots aan de Lange Haven ter beschikking met de achterliggende gedachte dat het museum een jeneverexpertisecentrum is. “Het is ons doel om zo veel mogelijk mensen kennis van jenever bij te brengen. Zo’n opleiding past er perfect bij. En we willen mensen de kans geven om een klein distilleerbedrijf op te zetten.”

De bezoekers van het Jenevermuseum zullen – op een paar praktijkdagen na waarbij de stookruimte gebruikt wordt – geen hinder ondervinden van de lessen. Succesvolle start-ups Na de opleiding van vorig jaar zijn er een aantal succesvolle distillateurs voor zichzelf begonnen. Zo zette Benno Klopman Stokerij Klopman op en stookt Duivelskral Gin, ontwikkelt Paul den Dulk een Nederlandse whisky en is Merel Ligtelijn begonnen met Tulpenlikeur en eigenaar geworden van het (bijna opgerichte) Likeur Museum.

Over het Jenevermuseum

Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is gevestigd in een voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij in Schiedam. Vanwege de rijke jeneverhistorie is deze stad geheel terecht benoemd als jeneverhoofdstad van de wereld en wordt tegenwoordig ook steeds vaker ‘GinCity’ genoemd. Dat heeft te maken met de initiatieven die vanuit de traditionele branche worden genomen om nieuwe, smaakvolle gins (en jenevers) te ontwikkelen. In het museum zijn regelmatig jeneverstokers actief die museumbezoekers alle ins en outs bijbrengen van
het jeneverstoken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bier Events
Week van het Nederlandse Bier van start met bierproeffestival

6500 bezoekers hebben afgelopen weekend de achtste editie van het Nederlands Bierproeffestival bezocht, dat van 16 tot en met 18 mei plaatsvond in de Grote Kerk in Den Haag. Het Nederlands Bierproeffestival is jaarlijks hét startsein van de Week van het Nederlandse Bier en stond dit jaar nog ...

Bier Events
Achtste editie Week van het Nederlandse Bier laat groei en diversiteit biersector zien

De biersector groeit en bloeit en consumenten kunnen dat ervaren tijdens de 8e editie van de Week van het Nederlandse Bier. In de Grote Kerk in Den Haag is vandaag met het Nederlands Bierproeffestival deze 8e editie van start gegaan. Onder toeziend oog van de kersverse voorzitter van de Week van ...

Achtergronden Sluiting
Bekend muziekcafé in Zwolle verkocht vanwege klagende buurman

Café The Livingroom is in Zwolle een begrip onder liefhebbers van livemuziek. Het tijdperk van dit mooie café is echter abrupt tot een einde gekomen, aangezien een buurman keer op keer klaagde over het geluidsniveau en de eigenaren daardoor hebben moeten besluiten om de muziekactivitei...

Opening
Rooftopbar en kunstdoolhof Doloris opent in Tilburg

Op vrijdag 17 mei opent Doloris na vier jaar ontwikkelen eindelijk haar deuren in Tilburg. Het voormalige postkantoor is omgebouwd tot één van de meest ambitieuze nieuwe hotspots van de stad: een immense rooftopbar met een bijpassend surrealistisch kunstdoolhof genaamd Doloris’ M...

Bier Brouwerijen
Nederlands eerste witbier Witte Raaf komt terug

Aanstaande donderdag 16 mei gaat de week van het Nederlandse bier van start. Ter gelegenheid daarvan brengen bierbrouwers Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company het eerste witbier van eigen bodem weer terug op de markt. Witte Raaf was van 1982 tot halverwege de jaren negentig een populair witbi...

Columns Starten in de horeca
De ideale locatie voor jouw nieuwe horecazaak

Waar sta je over 1 jaar, 3 jaar of 10 jaar met jouw horecabedrijf? En wat heb jij voor ogen met jouw toekomst? Iedereen droomt, wenst of verlangt wel naar iets. Ook op zakelijk gebied. Ambities die je graag werkelijkheid ziet worden. Het bepalen van de toekomst en koers daarnaartoe gaat de ene on...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: