Jenevermuseum enige Nederlandse locatie voor distillateursopleiding

30 augustus 2018 | David Bakker
Jenevermuseum enige Nederlandse locatie voor distillateursopleiding<

Als enige locatie in Nederland zet het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam vanaf zaterdag 6 oktober de deuren open voor de opleiding tot distillateur. Na het grote succes van vorig jaar, waarbij alle plaatsen waren vergeven, wordt ook dit jaar de uitgebreide cursus in het museum gegeven.

De ‘studenten’ krijgen tijdens deze complete, professionele basisopleiding tot distillateur theorie- en praktijkles over alles wat met distilleren te maken heeft: van grondstof tot eindproduct. De deeltijdopleiding duurt negen maanden en wordt ook dit keer weer georganiseerd door het Belgische opleidingsinstituut SYNTRA.

Het professionele werk

“We willen ook mensen in Nederland de mogelijkheid geven om professioneel met distilleren aan de slag te gaan. Waar ze voorheen naar Hasselt in België moesten, kunnen ze nu naar Schiedam komen,” vertelt Marjolein Beumer, directeur van het Jenevermuseum. Zij stelt Schiedams trots aan de Lange Haven ter beschikking met de achterliggende gedachte dat het museum een jeneverexpertisecentrum is. “Het is ons doel om zo veel mogelijk mensen kennis van jenever bij te brengen. Zo’n opleiding past er perfect bij. En we willen mensen de kans geven om een klein distilleerbedrijf op te zetten.”

De bezoekers van het Jenevermuseum zullen – op een paar praktijkdagen na waarbij de stookruimte gebruikt wordt – geen hinder ondervinden van de lessen. Succesvolle start-ups Na de opleiding van vorig jaar zijn er een aantal succesvolle distillateurs voor zichzelf begonnen. Zo zette Benno Klopman Stokerij Klopman op en stookt Duivelskral Gin, ontwikkelt Paul den Dulk een Nederlandse whisky en is Merel Ligtelijn begonnen met Tulpenlikeur en eigenaar geworden van het (bijna opgerichte) Likeur Museum.

Over het Jenevermuseum

Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is gevestigd in een voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij in Schiedam. Vanwege de rijke jeneverhistorie is deze stad geheel terecht benoemd als jeneverhoofdstad van de wereld en wordt tegenwoordig ook steeds vaker ‘GinCity’ genoemd. Dat heeft te maken met de initiatieven die vanuit de traditionele branche worden genomen om nieuwe, smaakvolle gins (en jenevers) te ontwikkelen. In het museum zijn regelmatig jeneverstokers actief die museumbezoekers alle ins en outs bijbrengen van
het jeneverstoken.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving Amsterdam
Ministerie sluit horecazaken vanwege arbeidsmarktfraude

Vervalsing van loonstroken, het tewerkstellen van vreemdelingen zonder vergunning, sjoemelen met arbeidstijden en onderbetaling. De Inspectie SZW constateerde deze overtredingen bij diverse horecaondernemingen in de Amsterdamse binnenstad. Ook bij hercontroles bleek er geen verbetering te zijn. In s...

Bier
Nick Driehuis tapt mooiste biertjes van Noord-Holland

De best getapte biertjes van de regio Noord Holland worden getapt in Aalsmeer. Barman Nick Driehuis van The Beach won maandag 12 november de regionale tapwedstrijd in de Brafoer in Beverwijk. Van de 66 deelnemers was Nick Driehuis met een score van 178 punten de absolute winnaar. Hij tapte goed, ...

Columns
Column: Hoe zorg je dat je ambitie geen droom blijft?

Tuurlijk heb jij ambities. Elke ondernemer heeft die toch? Want je wilt groeien en je bedrijf continu verbeteren. Meer omzetten en meer overhouden. Meer vrije tijd en toch goed bezig zijn met je bedrijf. 'Ah’s en Oh’s' krijgen als mensen bij je binnenstappen en komen genieten. ...

Achtergronden
Feestdagen in de horeca, wees voorbereid!

De welbekende feestmaand is aanstaande. December is de maand waarin we Sinterklaas en Kerst vieren, maar wist je dat midwinter op 21 december valt, dat het WK Hockey wordt gespeeld en ook het EK handbal voor vrouwen op het programma staat? Goed om te weten. Al deze data vind je in de HorecaMarket...

Awards Onderwijs
Top 10 Beste Leerbedrijf Horeca bekend

Op woensdag 7 november heeft SVH de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekendgemaakt. Nadat de nominatieronde op vrijdag 12 oktober werd gesloten, hebben leerlingen, docenten en leermeesters hun leerbedrijven kunnen beoordelen tijdens de beoordelingsronde. De tien hoogst geëindigd...

Amsterdam Overheid
Amsterdam gaat strijd aan tegen crimineel geld in de horeca

De gemeente Amsterdam heeft samen met andere overheidsinstanties een manier gevonden om crimineel geld te weren uit de horeca. De rechter heeft ingestemd met 'omkering van de bewijslast', waardoor ondernemers aan moeten tonen dat hun kapitaal legitiem is. Dit was eerder niet het geval, ee...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: