Hertog Jan lanceert ageing bier

19 november 2015
Hertog Jan lanceert ageing bier

Na de hoptrend is een nieuwe biertrend vanuit de Verenigde Staten overgewaaid: het agen, oftewel rijpen van bier op vaten. Hertog Jan zag deze
ontwikkeling al jaren geleden aankomen en lanceert nu het bier HJA15/2, waarvan maar 1 ketel is gebrouwen en dat inmiddels ruim een jaar heeft gerijpt. HJA15/2 is het tweede bier binnen de drie eenmalig gebrouwen bieren in de Hertog Jan Ongekend reeks.

*Proces*
Het rijpen van bier op whisky, port en andere houten vaten is een expertise apart. Steeds meer brouwers beginnen eraan en denken hun doel bereikt te hebben door hun bier naar een vat over te hevelen en te laten rijpen. Het rijpingsproces moet echter nauwgezet worden gevolgd en de rijpingscondities zoals temperatuur, licht en vochtigheid, maar ook de duur van het rijpingsproces, zijn heel belangrijk voor het eindresultaat.

*Rijpen*
Johan Kranen, brouwer Hertog Jan: "We hebben slechts één ketel gebrouwen en omdat het binnen de gelimiteerde, bijzondere Hertog Jan Ongekend bierenreeks op de markt komt, wil je er qua smaak echt iets van jezelf inleggen. Gezien de lange rijping op de lagertank kan het bier ook niet zomaar opnieuw worden gebrouwen. Het is dus heel spannend en een proces dat nauwlettend in de gaten moet worden gehouden."

*Kijkje in brouwerij*
De Hertog Jan Brouwerij in Arcen opent op zaterdag 21 november van 11.00 tot 16.00 uur de deuren om bierliefhebbers de gelegenheid te geven het tweede bier in de Ongekend-reeks te kopen en tegelijkertijd de brouwerij te bezoeken, kennis te maken met de brouwer en meer te weten te komen over het agen van bier.

~Mirte Bouman~

Overig nieuws