Gast geen euroboom om van te plukken

24 oktober 2013
Gast geen euroboom om van te plukken

Hij runde 37 jaar lang Café Biljartzaal Het Centrum in Streefkerk. Nu geniet eigenaar Piet Meerkerk van zijn pensioen. De uitbater zag de branche veranderen, kreeg wrange gevoelens voor brouwerij Heineken
en zag het contact met de gast anders worden. "Ik zag de cafégast niet als een 'euroboom' waar je van kunt plukken."

*Geboren achter de bar*
In 1975 nam Piet Meerkerk Café Biljartzaal Het Centrum in Streefkerk over van zijn ouders. "Ik ben opgegroeid in de horeca en zelfs letterlijk achter de bar geboren. De kamer waar ik ter wereld kwam, lag achter de bar van het café", vertelt Meerkerk. De horecazaak ontving veel gasten die biljarten, bridgen of andere kaartspellen kwamen spelen. Vanwege het terras bezochten ook fietsers en motorrijders de kroeg.

*Zeuren om zakgeld*
Meerkerk heeft de branche in 37 jaar tijd zien veranderen. "Als ik nu met mijn bedrijfsplan uit 1975 naar de bank en gemeente ging, kreeg ik geen kroeg. De regels en wetgeving zijn allemaal veel scherper. Ook de jeugd is veranderd. In 1975 was het uitzonderlijk als je ging studeren. Toen werkte de jeugd vanaf hun vijftiende of zestiende en hadden ze geld te besteden om bij wijze van 300 glazen bier in de maand te kopen. Nu werkt de jeugd minder veel, zijn ze 20 jaar en zeuren nog bij hun ouders om zakgeld."

*De hond*
Samen met zijn vrouw (67) runde Meerkerk de zaak in Streefkerk. "Een mooie herinnering die ik heb, gaat over twee vaste gasten, waarvan ik niet wist dat het vaste gasten waren. Ik had een hond in de zaak rondlopen. Om de twee jaar kwamen deze gasten speciaal langs om een koekje te geven aan de hond. Op een gegevens moment overleed de hond maar de gasten kwamen weer langs en vroegen waar de hond was. Ik vond het een mooi gebaar dat mensen één keer in de twee jaar langskomen speciaal voor mijn café."

*Wrange gevoelens*
Op dit moment staat het pand van Café Biljartzaal Het Centrum leeg. "Ik had graag een opvolger gezien, maar die was er niet. Het doet me wel pijn dat het leegstaat." De uitbater geeft aan teleurgesteld te zijn in brouwerij Heineken. "Ik heb 37 jaar samengewerkt en op mijn afscheidsfeest kwam niemand terwijl ik drie uitnodigingen had gestuurd. In een mondelinge overeenkomst werd mij beloofd om alle spullen en installaties te mogen houden. Per toeval reed ik laatst langs het pand en zag ik iemand, in opdracht van de brouwerij, de verlichting van de muur halen. Dat vind ik behoorlijk onbeschoft. Zo ga je niet met mensen om na een samenwerking van 37 jaar."

*Startende ondernemers*
De uitbater geeft aan dat hij het contact met de gast heeft zien veranderen. "Het contact is verhard. Ik zag een gast niet als een euroboom waar je vanaf kon plukken. Ik zag mijn gast als een vriend." Een tip heeft de kroegeigenaar nog wel voor andere caféondernemers: "Als je goed je best doet, altijd blijft werken, dan red je het. Startende ondernemers moeten zich ervan bewust zijn dat verhuizen van voor de bar naar achter de bar, een grote stap is. Men verkijkt zicht daar op. Het komt niet aanwaaien, het is hard werken.

*Jehovah getuigen*
Meerkerk gaat met zijn vrouw genieten van het pensioen en zijn sociaal leven uitbreiden. "Het is rustig en stil. Ik ben verhuisd naar Papendrecht en woon nu in een appartement. Vroeger liep iedereen binnen maar nu niet meer. De eerste drie mensen die op de intercom hebben gedrukt, waren jehovah getuigen", grapt de gepensioneerde kroegbaas.

~Door~ "~Myrtille Vromans~":mailto:myrtille.vromans@uitgeverijps.nl

Overig nieuws