Column Fiona de Lange: Help, bockbierinnovatie!

13 oktober 2016 | Jorien Slager

Nederland staat bekend om innovatie als het om bierbrouwen gaat. Wij zijn niet gebonden aan brouwtradities uit het verleden. Juist dit zorgt er nu ook voor dat er zoveel verschillende nieuwe biersmaken en -variaties op de markt komen en dat speciaalbier groeit als nooit tevoren. Is het echter niet zo dat een bierstijl die wel bekend is om tradities niet teveel moet veranderen? Zoals pils en nu ook bockbier? We kunnen de bierliefhebber ook verliezen!

Het bockbierseizoen staat weer voor de deur. Lekker genieten van zo’n heerlijk warmend bockbier. Of toch niet? De smaak-innovatiedrift heeft namelijk ook toegeslagen bij het bockbier. Steeds meer bierbrouwers voegen hop toe, waardoor je een fris en hoppig bockbier voorgeschoteld krijgt. Innovatiedrift oké, maar de doorsnee bierliefhebber heeft er in het voor hem of haar bekende bockbier toch wel wat moeite mee.

Belgisch bockbier in Nederland
Bockbier is Nederlandse traditie en die moet je niet teveel veranderen, maar juist in ere houden. De introductie van het bockbier gaat qua timing al op de pepernoten lijken en wordt steeds vroeger. Nu moeten we niet ook nog de receptuur en de kracht waar bockbier om bekend staat als de geest uit de fles halen. Dan zou er met bockbier een kantelpunt kunnen ontstaan en zoeken bierliefhebbers die heerlijke, warmende najaarssmaken gewoon in een Belgische dubbel of in een Belgisch bockbier. Steeds meer Belgen zien onze innovatiedrift met blijde verwachting tegemoet. Zij brouwen voor de Nederlandse markt namelijk gewoon een bockbier zoals veel Nederlandse bierdrinkers hem verwachten. Afgelopen jaar zag ik irritatie ontstaan bij Nederlandse brouwers over de komst van Belgische bockbieren bij ons op de markt.

Geen klap in je gezicht
Er is plaats voor bier zolang het goed is. Het feit dat de Belgen succesvol zijn met hun bockbieren op onze markt geeft te denken. Iedereen roept dat België moet innoveren en vastzit in tradities. Nu is het naar mijn idee niet verstandig om tradities volledig overboord te gooien. Dat is immers waar iedereen je van kent. Je gaat een pils ook niet ineens compleet anders brouwen, maar probeert vast te houden aan een stramien dat bekend is bij de bierliefhebber. Je innoveert zoals Heineken dat doet met H41. Een ander pils, maar geen klap in je gezicht als je een pilsdrinker bent. Innovatiedrift is prima, maar om nu van karamelzoet naar een hopbitter bockbier te gaan? Natuurlijk: er is markt voor. Echter zolang 70 à 80 procent van de Nederlandse bierdrinkers nog altijd pilsdrinker is en af en toe een speciaalbier drinkt, is het belangrijk om tradities te behouden en niet ineens teveel te veranderen.

Traditie én innovatie
Afgelopen jaar vernam ik in diverse horecazaken dat het bockbier niet zo hard meer liep. Op de tap stonden alleen maar uitgesproken, innovatieve bockbieren. Daar heeft de doorsnee bierdrinker echt nog moeite mee. Breng dus als horecazaak naast innovatie ook een stuk traditie! Dan maken we alle bierliefhebbers blij en zorgen we samen dat ze ons bockbier niet de rug toekeren.

Proef, beleef en geniet!

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Een blikje cola drinken op het eigen terras, direct een boete

Café-eigenaresse Tessa Hassing werd afgelopen zaterdag geconfronteerd met een ijverige boa. Nietsvermoedend trok zij op haar eigen terras van Café Tess in het centrum van Heerlen een blikje cola open, waarna ze door een opsporingsambtenaar werd aangesproken. “Het wordt een heel v ...

Interview Longread
Een nieuw grand café openen in coronatijd, waarom niet?

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Video Corona
Video: café-eigenaresse zingt gevoelig lockdownlied

Café Ons Dorp in Nuenen doet haar naam eer aan. Sharon Hems zong een nieuwe tekst op de muziek van het befaamde lied 'Ons Dorp'. De caféonderneemster dreigde het contact met haar vaste gasten te verliezen en wilde op deze weg iedereen bereiken en een hart onder de riem steken. ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: