Column: Dry January

14 januari 2019 | Thijs Jacobs

'Huichelachtig', zo omschrijft een Schiedamse mevrouw de Dry January actie tegenover RTV Rijnmond. Zelf kende ik de actie nog niet echt, maar het idee om in januari te matigen bestaat natuurlijk al langer. Wanneer je meedoet aan de Dry January actie, drink je gedurende de hele maand januari geen druppel alcohol. Schijnbaar doen er heel veel Nederlanders mee aan de actie, het is een heuse trend op social media. Slecht nieuws voor cafés? Niet per se!

Volgens onderzoekers slaap je beter, voel je je fitter en verlies je zelfs gewicht wanneer je geen alcohol drinkt. Het fenomeen ontstond in 2013 in Groot-Brittannië, waar gemiddeld 12 liter pure alcohol per jaar wordt gedronken, tegenover 9,6 liter in Nederland (cijfers van WHO, 2017). Omgerekend kunnen wij in ons land dus gewoon door blijven drinken in januari en blijven we nog steeds onder het alcoholconsumptieniveau van de gemiddelde Brit. 

In Nederland kennen we de IkPas-actie, die de gehele maand januari duurt. Overigens is het alcoholgebruik de afgelopen decennia behoorlijk toegenomen. We dronken in 1960 slechts 2,6 liter pure alcohol per persoon per jaar, tegenover die 9,6 liter die ik terugvond in een statistiek over het jaar 2017. In dat perspectief bezien is de toename best schrikbarend, want alcohol is in feite een harddrug, alhoewel met name oudere alcoholdrinkers dat niet inzien. De cafébranche is niet heel blij met de maand januari; traditioneel gezien is het al een lastige maand. De portemonnee is bij veel mensen leeg na de dure decembermaand en als dan ook nog een alcoholvrije maand wordt ingelast, wordt het al helemaal een drama.

Maar je kent mij, we kunnen het verhaal ook nu weer een positieve twist geven! De toename van de consumptie van alcoholvrij bier en wijn neemt toe en de vraag naar alcoholvrije cocktails kent ook een opwaartse trend. Met name jongvolwassenen (25-34 jaar) zijn gecharmeerd van alcoholvrij bier. Sinds 2010 steeg de consumptie van alcoholvrij bier al met 285 procent! Misschien leuk om eens een bord buiten te zetten met daarop een promotie voor je alcoholvrije producten? Of misschien eens een proeverij van alcoholvrije of alcoholarme bieren organiseren?

Eén ding is zeker: alcohol schenken is al lang niet meer vanzelfsprekend, wil je over - pak hem beet - twintig jaar nog steeds achter de toog staan, dan moet je op een gegeven moment wel omschakelen naar een gevarieerder alcoholvrij aanbod. De populariteit van alcoholvrij bier onder jongvolwassenen laat al zien dat dit de toekomst is... Ik wens je een inspirerende zoektocht naar smakelijke alcoholvrije dranken toe! 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Coronacrisis
"Flinke huurverlaging is voor horecaondernemers nu zeker mogelijk"

Hotelier Bart Reints Bok, directeur/eigenaar van Charme Hotels, houdt voor hotelvakblad Hospitality Management een 'coronadagboek' bij. Hij vertelde daarin over de niet zo heel nette handelswijze van Emesa, bekend van Vakantievelingen.nl en onderdeel van Talpa, en de annuleringspraktijken bi...

Achtergronden
Gratis download: De CaféKrant, maart 2020

Coronavirus of niet, De CaféKrant blijft je op de hoogte houden van het laatste nieuws - voornamelijk online - maar biedt je prachtige interviews en achtergrondverhalen in de krant zelf. Voor degenen die vanwege de gedwongen sluiting even niets om handen hebben, is dit een uitgave om naar uit...

Coronacrisis
Kabinet beslist 31 maart over maatregelen die gelden tot en met 6 april

Het kabinet besluit volgende week dinsdag 31 maart hoe het land verdergaat in de strijd tegen het coronavirus. De maatrgelen die tot en met 6 april gelden, waaronder het sluiten van eet- en drinkgelegenheden, musea en thuiswerken, worden dan verder besproken. Er is nog geen duidelijkheid over wannee...

Personeel Coronacrisis
FNV Horeca heeft grote zorgen over tijdelijke en flexibele contracten

Met het pakket aan maatregelen dat het kabinet vorige week aankondigde zijn er bij veel werkenden in de horeca zorgen over werk en inkomen weggenomen. Echter blijft de toekomst onzeker, zeker voor medewerkers met een flexibel of tijdelijk contract. Ondanks het pakket aan maatregelen die ervoor mo...

Coronacrisis
Verscherpte maatregelen. Wat betekent dit voor de horeca?

Het kabinet kondigde gisteravond verscherpte maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voorlopig blijven de eerder verkondigde maatregelen, waaronder sluiting van de horeca tot en met 6 april 2020, staan. Wanneer de horeca weer open mag is vooralsnog niet duidelijk. De...

Coronacrisis
Al ruim 3600 horecazaken nemen deel aan 'Help de Horeca' initiatief

Meer dan 3600 ondernemers hebben zich de afgelopen dagen aangemeld bij het initiatief ‘Help de Horeca’. Koninklijke Horeca Nederland startte het platform samen met vele (horeca)partners om horecaondernemers te ondersteunen in deze moeilijke periode. Vanaf vandaag kunnen gasten een waarde...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: