Column: Café-eigenaren zijn geen wetshandhavers

4 augustus 2017 | Thijs Jacobs

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) heeft ongetwijfeld goede bedoelingen, maar komt nu met een - mijns inziens - volstrekt belachelijk voorstel. De goedbedoelende bureauridders willen dat bezoekers van evenementen in de toekomst niet meer dan twee drankjes tegelijkertijd kunnen halen bij een bar. Waarom? Omdat jongeren onder de 18 jaar dan geen (of in ieder geval moeilijker) alcoholische dranken kunnen bemachtigen.

Natuurlijk, er zijn meerderjarigen die drankjes doorgeven aan minderjarigen. Maar dan zou een multimiljonair met kinderen wat mij betreft ook niet meer dan twee auto's mogen hebben. Het risico van het hebben van veel auto's is, dat het kroost zonder rijbewijs achter het stuur stapt. Of wat te denken van een 'chipsquotum'? Dat je vanaf 2018 niet meer dan 300 gram chips per persoon mag kopen in de supermarkt. Want je zou met een feestverpakking chips een kind op kunnen zadelen met een levensbedreigend overgewicht. Tja, dan sta je als ouder wel even raar te kijken tijdens de voorbereidingen van een kinderfeestje...

In de praktijk kunnen horecagelegenheden een boete krijgen wanneer ze alcohol verkopen aan een meerderjarige, die dezelfde drankjes vervolgens weer meegeeft aan een minderjarige. Dat is natuurlijk niet te doen. Dan zou je een medewerker van een gevangenis ook geen fileermessen mogen verkopen, want die zouden ze best eens de gevangenis binnen kunnen smokkelen, waarna een 'wannabe-Hannibal Lecter' zijn kannibalistische fantasieën weer ten uitvoer kan brengen.

Zoals je ziet zijn de onzinnige vergelijkingen gemakkelijk gemaakt. Maar daar vraagt een dergelijk voorstel ook om. Handhaving ligt bij de controlerende instanties. Niet bij horecaondernemers. Als aan kroegeigenaren wordt gevraagd om te handhaven, dan zouden ze daarvoor wat mij betreft ook een vergoeding van de overheid moeten krijgen. Er wordt immers een deel van de taken van de overheid overgenomen en daarnaast ook nog (ondernemers)risico gedragen... Als een meerderjarige in jouw kroeg bier koopt, dan ligt vanaf het moment dat de transactie is voltooid wat mij betreft de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de koopwaar. In dit geval de horecagast. Het eigendom van de alcoholische waar is immers overgedragen, waarmee ook de verantwoordelijkheid ten aanzien van het gebruik ervan is overgedragen.

STAP hoopt met de maatregel dat horecapersoneel beter kan controleren op misbruik, wanneer er maar twee drankjes verkocht mogen worden. In de praktijk levert het echter enkel ergernis (lange rijen aan de bar) en inefficiëntie op. Als een makelaarskantoor in je café een borrel organiseert, dan is het duidelijk dat de verkochte drankjes niet worden doorgegeven aan een minderjarige. Laat de (ervaren) horecaondernemer zelf zijn inschatting maken en laat de extra regeldruk achterwege. Uiteindelijk zou de verantwoordelijkheid voor honderd procent moeten liggen bij degene die de drankjes overhandigt aan de minderjarige. En dat zou in geen geval de cafémedewerker moeten zijn...

Auteur: Thijs Jacobs

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Starten in de horeca Ondernemen
Hoe ga je om met drugs op de werkvloer?

Alcohol en inmiddels ook drugs komen frequent voor binnen de horeca. Niet alleen gasten nuttigen het een en ander, personeelsleden soms net zo. Een aantal jaren geleden was er een serveerster, werkzaam in een hotel op Aruba, die in haar vrije tijd cocaïne had genuttigd. De dag erop moest zij ee...

Columns Starten in de horeca Ondernemen
Juridisch: BV en toch persoonlijk aansprakelijk?

Als horecaondernemer gaat u risico’s niet uit de weg. Maar het is natuurlijk wel fijn als u ze kunt beperken. Een mogelijkheid om te zorgen dat zakelijke schulden niet verhaald worden op uw privévermogen is het ondernemen via een BV. U richt een BV op en daar bent u dan aandeelhouder...

Café Bier Restaurant
Grand Prestige Vatgerijpt zoekt de grens op

Grand Prestige Vatgerijpt 2018, het vlaggenschip van Hertog Jan werd vanmiddag gelanceerd. Tijdens een lange expeditie naar smaak creëerde de brouwers van Hertog Jan in samenwerking met Michelin chef-kok Luc Kusters, wijnsommelier Harold Hamersma en bourbonkenner Anne Stokvis de varianten Bourb...

Amsterdam Interieur
Interieur: Café Vrijdag in een nieuw jasje

Op het fijnste hoekje van de Amsterdamse Rivierenbuurt heeft Café Vrijdag het al ruim vier jaar enorm naar zijn zin. In die vier jaar is er in de buurt veel veranderd. En nu was het voor dit café óók tijd om iets te veranderen. Vrijdaggevoel Sinds dag é&eacu...

Bier Achtergronden
Wie brouwt de beste Gose?

Na zes mooie edities organiseren de Brand Bierbrouwerij en Bier Consumenten Vereniging PINT weer een spannende Brand Bierbrouwwedstrijd voor enthousiaste thuisbrouwers uit Nederland. Dit jaar draait het om het brouwen van de perfecte Gose. De winnaar krijgt de unieke kans om met de meesterbrouwers v...

Dick Koerselman nieuwe voorzitter FNV Horecabond

De leden van FNV Horecabond hebben vandaag tijdens het Ledencongres Dick Koerselman verkozen tot voorzitter. Per 1 april 2018 zal Dick Koerselman het voorzitterschap overnemen van Ben Francooy die 1 mei 2018 met pensioen gaat. Dick Koerselman over zijn rol als voorzitter: “Ik zie het als mi...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: