Column: Café-eigenaren zijn geen wetshandhavers

4 augustus 2017 | Thijs Jacobs

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) heeft ongetwijfeld goede bedoelingen, maar komt nu met een - mijns inziens - volstrekt belachelijk voorstel. De goedbedoelende bureauridders willen dat bezoekers van evenementen in de toekomst niet meer dan twee drankjes tegelijkertijd kunnen halen bij een bar. Waarom? Omdat jongeren onder de 18 jaar dan geen (of in ieder geval moeilijker) alcoholische dranken kunnen bemachtigen.

Natuurlijk, er zijn meerderjarigen die drankjes doorgeven aan minderjarigen. Maar dan zou een multimiljonair met kinderen wat mij betreft ook niet meer dan twee auto's mogen hebben. Het risico van het hebben van veel auto's is, dat het kroost zonder rijbewijs achter het stuur stapt. Of wat te denken van een 'chipsquotum'? Dat je vanaf 2018 niet meer dan 300 gram chips per persoon mag kopen in de supermarkt. Want je zou met een feestverpakking chips een kind op kunnen zadelen met een levensbedreigend overgewicht. Tja, dan sta je als ouder wel even raar te kijken tijdens de voorbereidingen van een kinderfeestje...

In de praktijk kunnen horecagelegenheden een boete krijgen wanneer ze alcohol verkopen aan een meerderjarige, die dezelfde drankjes vervolgens weer meegeeft aan een minderjarige. Dat is natuurlijk niet te doen. Dan zou je een medewerker van een gevangenis ook geen fileermessen mogen verkopen, want die zouden ze best eens de gevangenis binnen kunnen smokkelen, waarna een 'wannabe-Hannibal Lecter' zijn kannibalistische fantasieën weer ten uitvoer kan brengen.

Zoals je ziet zijn de onzinnige vergelijkingen gemakkelijk gemaakt. Maar daar vraagt een dergelijk voorstel ook om. Handhaving ligt bij de controlerende instanties. Niet bij horecaondernemers. Als aan kroegeigenaren wordt gevraagd om te handhaven, dan zouden ze daarvoor wat mij betreft ook een vergoeding van de overheid moeten krijgen. Er wordt immers een deel van de taken van de overheid overgenomen en daarnaast ook nog (ondernemers)risico gedragen... Als een meerderjarige in jouw kroeg bier koopt, dan ligt vanaf het moment dat de transactie is voltooid wat mij betreft de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de koopwaar. In dit geval de horecagast. Het eigendom van de alcoholische waar is immers overgedragen, waarmee ook de verantwoordelijkheid ten aanzien van het gebruik ervan is overgedragen.

STAP hoopt met de maatregel dat horecapersoneel beter kan controleren op misbruik, wanneer er maar twee drankjes verkocht mogen worden. In de praktijk levert het echter enkel ergernis (lange rijen aan de bar) en inefficiëntie op. Als een makelaarskantoor in je café een borrel organiseert, dan is het duidelijk dat de verkochte drankjes niet worden doorgegeven aan een minderjarige. Laat de (ervaren) horecaondernemer zelf zijn inschatting maken en laat de extra regeldruk achterwege. Uiteindelijk zou de verantwoordelijkheid voor honderd procent moeten liggen bij degene die de drankjes overhandigt aan de minderjarige. En dat zou in geen geval de cafémedewerker moeten zijn...

Auteur: Thijs Jacobs

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Internationaal
Achtergrond: het rookverbod in een internationale context geplaatst

In Nederland is onder horecaondernemers onrust ontstaan over het voornemen van staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis, om roken op terrassen te verbieden. Is die ophef wel terecht? In andere landen gaat men namelijk nog een stapje verder om roken te ontmoedigen. We zetten een aantal praktijkvoorbee...

Koffie & thee Mensen
Barista Moniek Smit naar Doppio

Koffiemarktspecialist, adviseur en barista van het eerste uur Moniek Smit (41) zet haar carrière voort bij franchise-onderneming Doppio Espresso. Smit zal per 1 juli 2018 de functie van Regio Regisseur op zich nemen en hiermee de franchisenemers van Doppio Espresso ondersteunen en versterken....

Wet- en regelgeving Ondernemen
Regels btw-aangifte en btw-tarieven in de horeca

Boekhouden. Ook vaak het noodzakelijk kwaad genoemd, maar essentieel voor een goede bedrijfsvoering. Niet alleen voor de Belastingdienst, ook voor de ondernemer zelf. Het geeft rust, duidelijkheid en een goed inzicht van zaken, mits goed ingericht. Dit artikel geeft antwoord op de vragen die bij de ...

Wet- en regelgeving Columns
Fooien: dit zijn de regels

In de horeca zijn fooien een gebruikelijk fenomeen. Stond er voorheen een fooienpot zichtbaar op een centrale plek, bijvoorbeeld receptie of bar, tegenwoordig worden fooien vaak via de bankpas/creditcard gedaan. De geschiedenis van fooien gaat ver terug. Niettemin is de term 'fooi' in de ...

Wet- en regelgeving Ondernemen Longread
(On)gerechtvaardigd vertrouwen in de overheid

Eric de Vries ziet het helemaal zitten. Er staat een leuk pandje te huur aan een sfeervol plein met mooie oude bomen. Ideaal voor een café met een leuk terras erbij op het plein. Eric heeft kort daarvoor alle benodigde horecapapieren gehaald. Hij is verstandig en gaat eerst bij de gemeente in...

Amsterdam Koffie & thee
Komt de beste barista ter wereld uit Nederland?

Dit jaar wordt de World Barista Championship in Nederland gehouden, in Amsterdam om precies te zijn. Lex Wenneker, zelf een Amsterdammer, is kanshebber voor de titel. Wordt hij straks daadwerkelijk de beste barista ter wereld? Vanaf 20 juni De kansen zijn er, in 2016 (in Dublin) werd hij zesde...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: