Column: Café-eigenaren zijn geen wetshandhavers

4 augustus 2017 | Thijs Jacobs

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) heeft ongetwijfeld goede bedoelingen, maar komt nu met een - mijns inziens - volstrekt belachelijk voorstel. De goedbedoelende bureauridders willen dat bezoekers van evenementen in de toekomst niet meer dan twee drankjes tegelijkertijd kunnen halen bij een bar. Waarom? Omdat jongeren onder de 18 jaar dan geen (of in ieder geval moeilijker) alcoholische dranken kunnen bemachtigen.

Natuurlijk, er zijn meerderjarigen die drankjes doorgeven aan minderjarigen. Maar dan zou een multimiljonair met kinderen wat mij betreft ook niet meer dan twee auto's mogen hebben. Het risico van het hebben van veel auto's is, dat het kroost zonder rijbewijs achter het stuur stapt. Of wat te denken van een 'chipsquotum'? Dat je vanaf 2018 niet meer dan 300 gram chips per persoon mag kopen in de supermarkt. Want je zou met een feestverpakking chips een kind op kunnen zadelen met een levensbedreigend overgewicht. Tja, dan sta je als ouder wel even raar te kijken tijdens de voorbereidingen van een kinderfeestje...

In de praktijk kunnen horecagelegenheden een boete krijgen wanneer ze alcohol verkopen aan een meerderjarige, die dezelfde drankjes vervolgens weer meegeeft aan een minderjarige. Dat is natuurlijk niet te doen. Dan zou je een medewerker van een gevangenis ook geen fileermessen mogen verkopen, want die zouden ze best eens de gevangenis binnen kunnen smokkelen, waarna een 'wannabe-Hannibal Lecter' zijn kannibalistische fantasieën weer ten uitvoer kan brengen.

Zoals je ziet zijn de onzinnige vergelijkingen gemakkelijk gemaakt. Maar daar vraagt een dergelijk voorstel ook om. Handhaving ligt bij de controlerende instanties. Niet bij horecaondernemers. Als aan kroegeigenaren wordt gevraagd om te handhaven, dan zouden ze daarvoor wat mij betreft ook een vergoeding van de overheid moeten krijgen. Er wordt immers een deel van de taken van de overheid overgenomen en daarnaast ook nog (ondernemers)risico gedragen... Als een meerderjarige in jouw kroeg bier koopt, dan ligt vanaf het moment dat de transactie is voltooid wat mij betreft de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de koopwaar. In dit geval de horecagast. Het eigendom van de alcoholische waar is immers overgedragen, waarmee ook de verantwoordelijkheid ten aanzien van het gebruik ervan is overgedragen.

STAP hoopt met de maatregel dat horecapersoneel beter kan controleren op misbruik, wanneer er maar twee drankjes verkocht mogen worden. In de praktijk levert het echter enkel ergernis (lange rijen aan de bar) en inefficiëntie op. Als een makelaarskantoor in je café een borrel organiseert, dan is het duidelijk dat de verkochte drankjes niet worden doorgegeven aan een minderjarige. Laat de (ervaren) horecaondernemer zelf zijn inschatting maken en laat de extra regeldruk achterwege. Uiteindelijk zou de verantwoordelijkheid voor honderd procent moeten liggen bij degene die de drankjes overhandigt aan de minderjarige. En dat zou in geen geval de cafémedewerker moeten zijn...

Auteur: Thijs Jacobs

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Horeca
De Dag van de Horecamedewerker op 25 september in Utrecht

FNV Horeca organiseert maandag 25 september De Dag van de Horecamedewerker in de Winkel van Sinkel in Utrecht. FNV Horeca vindt goed gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers in de horeca belangrijk. Tijdens De Dag van de Horecamedewerker staan de horecamedewerkers en het horecavak centraal. Wo...

Horeca Achtergronden
NVWA publiceert resultaten inspecties

Voedselveiligheid is van groot belang voor de consument. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakt de resultaten van inspecties van steeds meer steden inzichtelijk. Maandag wordt Den Haag aan de inspectiekaart toegevoegd, terwijl de resultaten van Utrecht al zichtbaar waren. De resulta...

Bier
'Hoppy Hour' om nieuw speciaalbier te promoten

AB InBev onthult een van zijn best bewaarde geheimen: Goose Island. Na een soft launch in 2016 lanceert AB InBev het Amerikaanse speciaalbiermerk dit jaar groots met een activatiecampagne in Nederland. Vanaf vandaag maken bierliefhebbers kennis met het ambachtelijke craft beer van de brouwerij uit C...

Economie Toerisme
CBS: Toerismesector blijft groeien

De toeristische bestedingen stegen in 2016 bijna 4 procent en lagen ruim 27 procent hoger dan in 2010. De waarde van deze bestedingen bedraagt inmiddels 75,7 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Buitenlandse toerist drijfveer...

Bier Events
Gratis toegankelijk speciaalbierfestival in Grave

De Maaspoort organiseert voor de derde keer het Speciaal Bier Festival in het land van Maas en Waal en Cuijk. George en Hilde van Kuppeveld, de gastheer en gastvrouw, zorgen altijd voor een gezellig en hartelijk welkom. Zij bieden, voor de derde keer, een mooie gelegenheid om van een biertje te ge...

Achtergronden Blog
Actie borstvoeding geven in het openbaar: is dat nog nodig?

In de Wereld Borstvoeding Week is het Voedingscentrum de uitdaging aangegaan om Den Haag borstvoedings-vriendelijk(er) te maken. Is dat nodig? Wij denken van wel. Bijna een derde van de vrouwen (30,5%) voelt zich namelijk niet prettig bij het geven van borstvoeding in een openbare gelegenheid, zoals...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: