Column: Café-eigenaren zijn geen wetshandhavers

4 augustus 2017 | Thijs Jacobs

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) heeft ongetwijfeld goede bedoelingen, maar komt nu met een - mijns inziens - volstrekt belachelijk voorstel. De goedbedoelende bureauridders willen dat bezoekers van evenementen in de toekomst niet meer dan twee drankjes tegelijkertijd kunnen halen bij een bar. Waarom? Omdat jongeren onder de 18 jaar dan geen (of in ieder geval moeilijker) alcoholische dranken kunnen bemachtigen.

Natuurlijk, er zijn meerderjarigen die drankjes doorgeven aan minderjarigen. Maar dan zou een multimiljonair met kinderen wat mij betreft ook niet meer dan twee auto's mogen hebben. Het risico van het hebben van veel auto's is, dat het kroost zonder rijbewijs achter het stuur stapt. Of wat te denken van een 'chipsquotum'? Dat je vanaf 2018 niet meer dan 300 gram chips per persoon mag kopen in de supermarkt. Want je zou met een feestverpakking chips een kind op kunnen zadelen met een levensbedreigend overgewicht. Tja, dan sta je als ouder wel even raar te kijken tijdens de voorbereidingen van een kinderfeestje...

In de praktijk kunnen horecagelegenheden een boete krijgen wanneer ze alcohol verkopen aan een meerderjarige, die dezelfde drankjes vervolgens weer meegeeft aan een minderjarige. Dat is natuurlijk niet te doen. Dan zou je een medewerker van een gevangenis ook geen fileermessen mogen verkopen, want die zouden ze best eens de gevangenis binnen kunnen smokkelen, waarna een 'wannabe-Hannibal Lecter' zijn kannibalistische fantasieën weer ten uitvoer kan brengen.

Zoals je ziet zijn de onzinnige vergelijkingen gemakkelijk gemaakt. Maar daar vraagt een dergelijk voorstel ook om. Handhaving ligt bij de controlerende instanties. Niet bij horecaondernemers. Als aan kroegeigenaren wordt gevraagd om te handhaven, dan zouden ze daarvoor wat mij betreft ook een vergoeding van de overheid moeten krijgen. Er wordt immers een deel van de taken van de overheid overgenomen en daarnaast ook nog (ondernemers)risico gedragen... Als een meerderjarige in jouw kroeg bier koopt, dan ligt vanaf het moment dat de transactie is voltooid wat mij betreft de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de koopwaar. In dit geval de horecagast. Het eigendom van de alcoholische waar is immers overgedragen, waarmee ook de verantwoordelijkheid ten aanzien van het gebruik ervan is overgedragen.

STAP hoopt met de maatregel dat horecapersoneel beter kan controleren op misbruik, wanneer er maar twee drankjes verkocht mogen worden. In de praktijk levert het echter enkel ergernis (lange rijen aan de bar) en inefficiëntie op. Als een makelaarskantoor in je café een borrel organiseert, dan is het duidelijk dat de verkochte drankjes niet worden doorgegeven aan een minderjarige. Laat de (ervaren) horecaondernemer zelf zijn inschatting maken en laat de extra regeldruk achterwege. Uiteindelijk zou de verantwoordelijkheid voor honderd procent moeten liggen bij degene die de drankjes overhandigt aan de minderjarige. En dat zou in geen geval de cafémedewerker moeten zijn...

Auteur: Thijs Jacobs

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Achtergronden
Alles over rum en tiki cocktails

Cocktails pasten lange tijd niet bij de calvinistische Nederlander. De tijden veranderen en het drinkgedrag daarmee ook. De opkomst van de cocktailbar is dan ook niet te stuiten. Ook buiten de Randstad is het fenomeen in opkomst. Tiki cocktails nemen een belangrijke plaats in op de cocktailkaart. ...

Horeca Opening
HMSHost zoekt stadscentrum Utrecht op en opent zaken

Na de luchthavens Amsterdam Airport Schiphol en Rotterdam The Hague Airport en Designer Outlet Roermond, maakt horeca-exploitant HMSHost International een strategische stap naar een stadscentrum. In de Stadskamer in het Utrechtse Hoog Catharijne opende HMSHost drie concepten; LEON, Comptoir Libanai...

Achtergronden Internationaal
De wereld rond met de beste gin tonics

Vandaag vieren we wereldwijd International Gin & Tonic Day. Gelukkig heeft de gin tonic het ver geschopt sinds het Britse leger het in India bedacht als medicijn tegen malaria. De grote buzz is in Amsterdam inmiddels voorbij, maar in de rest van Nederland groeit de populariteit van gin tonic nog...

Chefs Rotterdam
Panenka breidt met nieuwe chef-kok de kaart uit

Horecaondernemers én sportfanaten Wim de Klerk en Sven Beijk misten in de Maasstad een bar-restaurant waar sport werd uitgezonden én goed gegeten kon worden. Met liefde voor eten, drinken én een passie voor sport ontstond Panenka. De bar is in een jaar tijd uitgegroeid tot een p...

Opening Restaurant
Nieuw in Rotterdam: Restaurant Club Le Grand

Le Grand Restaurant & Club opent op donderdag 19 oktober feestelijk haar deuren in het hartje van Rotterdam. Fajah Lourens luister deze opening als dj op. Le Grand is gevestigd in het gelijknamige hotel dat dit jaar haar 100-jarige bestaan viert. De voormalige ontbijtzaal van het hotel is ver...

Wijn
Deze Nederlandse wijn verrast wijnkenners

In het programma 'Nieuwe Feiten' op Radio 1 in België vertelde wijnkenner Frank Van der Auwera dat een van de beste wijnen van minder dan 15 euro van Nederlandse makelij is. En dat terwijl Nederland niet bekend staat als wijnland. De Rieslingwijn van wijngoed Thorn kost zo'n 13...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: