Actie borstvoeding geven in het openbaar: is dat nog nodig?

18 augustus 2017 | Thijs Jacobs

In de Wereld Borstvoeding Week is het Voedingscentrum de uitdaging aangegaan om Den Haag borstvoedings-vriendelijk(er) te maken. Is dat nodig? Wij denken van wel. Bijna een derde van de vrouwen (30,5%) voelt zich namelijk niet prettig bij het geven van borstvoeding in een openbare gelegenheid, zoals een restaurant of café. Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum, vertelt in deze blog over haar ervaringen in de Haagse horeca.

Het Voedingscentrum wil de drempel graag verlagen voor vrouwen die in het openbaar willen voeden. Dat doen we door ‘Voeden kan hier’-stickers aan te bieden aan de horeca, zodat zij deze op hun deur of raam kunnen plakken. En door een handige Google-kaart uit te brengen met een overzicht van borstvoedingsvriendelijke locaties.

Haagse horeca

Natuurlijk vragen we wel eerst toestemming. In de Wereld Borstvoeding Week ga ik mee langs de deuren van de Haagse horeca. Mijn collega vertelt me dat sommige medewerkers je aankijken alsof je een Jehova’s getuige bent. Dus het voelt nog wel als een uitdaging als ik binnenloop bij mijn eerste adres.

Gelukkig word ik enthousiast onthaald. De eigenaar van de koffiebar laat zien wat de zaak allemaal in huis heeft om moeders te ontvangen en hij leidt me naar het verschoonkleed. In zijn enthousiasme stelt hij voor om mij in contact te brengen met het hoofdkantoor van een grote koffieketen, zodat we in één keer 60 filialen kunnen toevoegen aan de lijst met borstvoedingsvriendelijke locaties. Zo’n start is bemoedigend. De eigenaar vindt het ook leuk om op de foto te gaan, die we via social media verspreiden om aandacht te vragen voor het onderwerp. 

Bij de volgende gelegenheid krijg ik te horen dat moeders welkom zijn om te voeden. Maar ze willen er verder geen ruchtbaarheid aan geven. Op weer een andere locatie zijn de moeders welkom zolang ze ‘niet in beeld’ en discreet voeden. 

Verbazing bij horecaondernemers
 

Gelukkig zijn de meeste horecagelegenheden verbaasd dat vrouwen die borstvoeding geven op sommige plekken niet welkom zijn. Zij vinden het vanzelfsprekend dat moeders overal terecht kunnen. De eigenaar van een Italiaans restaurant stelt de vraag ‘Waarom zijn sommige eigenaren tegen voeden in het openbaar?’. En dat is natuurlijk een hele logische vraag. Wat is er verkeerd aan een moeder die haar baby aan de borst legt? Dat is immers de functie van vrouwenborsten. We worden ook blootgesteld aan vrouwelijk naakt in reclame voor kaas, bepaalde muziek en zelfs mannenkleding! Dat vinden we normaal terwijl een kind aan de borst normaler is.

We mogen baby’s die door de borst worden gevoed geen drempels opwerpen. Zij hebben net als baby’s die flesvoeding krijgen het recht om op elke plek gevoed te worden als ze met hun moeder op pad gaan. En net als alle baby’s hebben ze regelmatig honger. Daarom zetten wij ons in om Den Haag borstvoedingsvriendelijk te maken; voor al die lieve Haagse baby’s en hun mama’s.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Awards
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vr...

Bier Interview Longread
Bierkenner Thomas Wijns over tapverlies en speciaalbieren

Welk bier heb je op de tap? Natuurlijk het ‘gewone’ pils, want dat is de nummer één en lekker doordrinkbaar, maar steeds vaker zien we dat cafés het aantal tapkranen uitbreiden om aan de vraag naar andere bieren te kunnen voldoen en ook restaurants hebben een steeds ...

Video
Video: spoken nemen café over

In dit café in Nottingham, dat ook nog eens op een oud gevangenisterrein staat, waren geesten rond. En dat terwijl Halloween aanstaande is. De eigenaar van de bar besloot de videobeelden eens goed te bekijken toen er op een dag flessen en eten op de vloer werden aangetroffen. De avond ervo...

Columns Blog
Grijp eerst dat laaghangend fruit

Horecamensen houden van knallen. Een mooie avond draaien met je team waarbij alles klopt. Waar de service soepel loopt, de gasten happy zijn en een goede omzet wordt gedraaid. Horecamensen vinden stille momenten in de zaak echter een gruwel. Wachten op klandizie en ‘wortelschieten’ is...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: