5 tips om de ideale werknemer te vinden

21 maart 2018 | David Bakker
5 tips om de ideale werknemer te vinden<

Tips & tricks: hoe vindt u het beste personeel?

Met maar liefst een slordige 40.000 vacatures is het op z’n zachtst gezegd lastig om goed personeel te vinden. Het draait hier echter wel om het gezicht, de motor en het hart van uw zaak. In dit artikel geven wij u, de ondernemer, een paar korte tips om het ideale personeelslid te vinden.

  1. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat er iemand het restaurant binnenstapt en vraagt: “Vindt u het goed als ik een paar flyers in de hal leg?” Gebruik deze ruimte zelf! Plaats een oproep en laat potentiële werknemers niet de deur uitlopen. Een plek waar gasten nog meer graag iets te lezen hebben? Juist. Op het toilet. Bij de spiegel of aan de binnenkant van de deur. Het oog zoekt altijd iets om te lezen.
  2. U bent opzoek naar gastvrije, ondernemende en positieve jongeren voor in de bediening. Ga op plekken kijken waar deze mensen te vinden zijn. Dat meisje achter de kassa in de supermarkt? Of die jongen achter de toonbank in de sportschool? Vraag gerust of ze er weleens over na hebben gedacht om in de horeca te komen werken.
  3. Gebruik uw eigen sociaal inschattingsvermogen. Want daar staat de horecaondernemer natuurlijk wel om bekend. Veel dingen zijn aan te leren en klikt het in een gesprek en heeft u het gevoel dat hij of zij wel de basisgastvrijheid en arbeidsethos heeft die u zoekt? Schat dan zelf in of het een ongepolijst talent is, die met uw ervaring een horecatijger kan worden.
  4. Gebruik de juiste (social media)tools. Bent u opzoek naar een assistent-manager, plaats dan een oproep in een van de horecagroepen op LinkedIn. Dit is een plek waar horecaprofessionals elkaar vinden. Bent u opzoek naar een 17-jarige drankloper? Plaats een berichtje op Facebook om deze doelgroep te bereiken.
  5. Vraag om eerlijkheid. Vaak betreft het parttime functies voor een aantal uur in het weekend en in de drukke vakantieperiodes. Niets is vervelender wanneer een werknemer, die net in dienst is, doodleuk verteld dat hij in augustus 4 weken met zijn vrienden door Thailand gaat trekken. Wees ervan bewust dat jongeren tegenwoordig zich minder snel verbonden voelen met een bedrijf en minder verantwoordelijkheid willen dragen. Communiceer tijdens de sollicitatieprocedure duidelijk wat je van hen verwacht en wat zij terug kunnen verwachten.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
Check de HorecaMarketingkalender 2019!

Hij is er weer! Je kunt de HorecaMarketingKalender 2019 nu gratis downloaden via deze link! De HorecaMarketingKalender is hét overzicht van feestdagen, vakanties en evenementen in Nederland en omgeving. Heb je je ooit weleens afgevraagd wat al die Duitsers ineens in je zaak deden? Dat kwam...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Vijf jaar campagne NIX18: normverandering op gang in de horeca

Op 1 januari is het precies vijf jaar geleden dat de leeftijdsgrens voor roken en drinken werd verhoogd naar 18 jaar. In deze periode is er veel veranderd, ook in de horeca. Omdat het rookverbod al ruim 10 jaar geleden werd ingevoerd, zien horecaondernemers vooral een normverandering bij alcohol. De...

Columns Achtergronden
Column: niet zeuren, maar veranderen

We drinken steeds minder alcohol en eten minder vlees. Ook suikerhoudende dranken, zoals frisdranken en vruchtensappen, gaan minder vaak over de toonbank. Dat is geen aanname, maar een harde realiteit: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het voedingspatroon tussen 2007 en ...

Achtergronden Culinair
Kerstmenu: Spoom en foie gras uit de gratie 

In bijna de helft van de Nederlandse restaurants wordt deze Kerst hert als hoofdgerecht gereserveerd. Hiermee is hert het populairste hoofdgerecht op de kerstmenu’s in de Nederlandse horeca. In Nederland betaal je in 2018 gemiddeld € 61,- voor een vijfgangen kerstdiner. Goedkoop eten doe ...

F&B Den Haag
Plek voor ruim 60 F&B-concepten in Haagse binnenstad

De binnenstad van Den Haag is uitgegroeid tot één van de meest aantrekkelijke winkelgebieden van Nederland. Toch is er nog ruimte om verder te verbeteren. Op basis van de horecabenchmark tussen de vijf grootste steden, blijkt dat het aanbod Food & Beverage (F&B) beperkt is. Er ...

Onderwijs Ondernemen
Training horeca-concepting: "Ik geef je de ultieme checklist mee!"

Op 21 januari 2019 vindt de eerstvolgende trainingsdag over 'concepting' plaats in Bunnik. Onderscheidend zijn met je zaak is immers lastig, zeker met de hoeveelheid trends die je om de oren vliegen en al die zaken om je heen die ook vernieuwend (denken te) zijn. Hoe val jij dan juist op? De...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: