U heeft gezocht op : groningen

22 september 2020 Awards Cocktails
Alex Danger wint Bobby’s National Cocktail Competition

Op 21 september organiseerde Bobby’s Dry Gin de tweede editie van Bobby’s National Cocktail Competition. Tien van Nederlands beste bartenders verzamelden zich in Schiedam om de jury hun meest bijzondere cocktail te presenteren. Alex Danger van cocktailbar Mavis ging er met zijn Bobby&rsq...

14 september 2020 Economie Coronacrisis
Aantal werkenden in horeca weer terug op pre-corona niveau

Het aantal werkenden in de horeca is weer terug op het niveau van voor de lockdown. De zomergroei blijft in de meeste horecasectoren echter steken. Dat blijkt uit onderzoek van het aantal ingeroosterde medewerkers van roosterplanning- en flexwerkbureau voor horecawerknemers L1NDA. Aan de hand van ee...

14 september 2020 Economie Coronacrisis
Rabobank: Horeca krijgt grote klap, maar toont veerkracht

Door de dreiging van coronabesmettingen en vanwege beperkende maatregelen kan de Nederlandse economie nog niet op volle kracht opereren. De aanhoudende onzekerheid door de coronacrisis leidt bovendien tot voorzichtigheid bij bedrijven en consumenten. Hierdoor zullen veel sectoren dit jaar moeizaam h...

3 september 2020 Coronacrisis
Terrassen langer open vanwege corona? Groningse horeca hoopt van wel

De Groningse horeca hoopt ook na 1 november de terrassen open te kunnen houden. De horecaondernemers hebben bij de gemeente Groningen hiervoor een verzoek ingediend. Na 1 november moeten de terrassen normaalgesproken opgeruimd zijn. Een rij stoelen en tafels die tegen de gevel aangeschoven zijn, is ...

24 juli 2020 Economie Longread
Horecarapport ABN AMRO: relatief weinig faillissementen, ondernemersvertrouwen historisch laag

Restaurants, hotels, vakantieparken, bioscopen en reisondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. In deze Stand van de Leisure duidt ABN AMRO de impact van het virus en de bedreigingen en de kansen die eruit voortvloeien. Onderaan dit bericht vindt u grafieken en tabellen van het rapport ...

17 juni 2020 Interview Coronacrisis
Ton Heerts: ''De mensen durven nog niet naar de horeca''

“Het is nog niet voorbij, voor mij is het geen dag voorbij”, vertelt Ton Heerts, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland mij. “Het is nog niet lang geleden dat ik overleg had met uitvaartverzorger Monuta. ‘We hebben meer koelcellen nodig, in het geval van...

16 juni 2020 Columns
Column Richard Moerkerk: Vaderdag

Vandaag heb ik bij hotel restaurant Merlet in Schoorl filmpjes opgenomen. In de filmpjes vertel ik over een viertal bieren die de Wagyu burger van chefkok Mattijs Kaptein begeleiden. Elk bier geeft een andere dimensie aan de pairing. Bij de combinatie met een weizenbier wordt de vleessmaak van de bu...

15 juni 2020 Economie Coronacrisis
Economische impact van corona kleiner in stedelijke regio's

In elke Nederlandse regio zal de economie dit jaar krimpen, maar de mate waarin verschilt flink per gebied. Waarschijnlijk zullen de grootstedelijke regio’s in het westen de crisis beter doorstaan dan de regio’s aan de randen van het land. Zo blijft de krimp relatief beperkt in en rondom...

18 mei 2020 Toerisme Coronacrisis
65+'er niet bang en boekt erop los voor mei en juni

De 65+'er is niet bang om erop uit te trekken, blijkt uit de recente boekingscijfers van Voordeeluitjes.nl. Ondanks corona boeken 65+'ers in groten getale een uitje binnen Nederland met een aankomstdatum in mei of juni. Een derde van het totale aantal boekingen is afkomstig vanuit 65-plusser...

8 mei 2020 Coronacrisis
Overzicht veiligheidsregio's Nederland

Een veiligheidsregio is een gebied waarin wordt samenwerkt door verschillende besturen en diensten ten aanzien van taken op het terrein van brandweerzorg, rampenbeheersing, crisisbeheersing, geneeskundige hulpverlening en handhaving van de openbare orde en veiligheid. De coronamaatregelen die gel...

31 maart 2020 Coronacrisis
Young Creators Group start HorecaTegoed

Om de horeca een hart onder de riem te steken, is Young Creators Group, een community voor jonge ondernemers en makers onder leiding van ondernemer Edwin de Jong, op eigen initiatief gestart met HorecaTegoed. HorecaTegoed is een initiatief waar je een gift aan jouw favoriete horecagelegenheid kunt g...

3 maart 2020 Drinks Events
Eerste editie Gin & Rum Festival op zeven locaties

Van de Piña Colada tot de inmiddels niet meer weg te denken Gin & Tonic. Op de eerste editie van het Gin & Rum Festival draait werkelijk alles om deze twee distillaten. Zeven Nederlandse steden nemen dit jaar deel aan het nieuwe festival en elke locatie wordt omgetoverd tot waar gin &...

25 februari 2020 Amsterdam Opening
Coffeecompany opent nieuw filiaal aan Bos en Lommerplein

Coffeecompany opent in mei zijn deuren aan het Amsterdamse Bos en Lommerplein. Het is de eerste nieuwe huurder sinds het plein in handen is van Propertize. De koffieketen betrekt het pand van 133 vierkante meter aan de rechterkant van de trap die vanaf de Bos en Lommerweg naar het plein toe leidt. ...

20 december 2019 Interview Longread
Op bezoek bij het Sportstad Café in Heerenveen: "Doe mij maar echt contact"

Abe Lenstra is een van de bekendste en beste Nederlandse voetballers aller tijden en is - niet geheel onbelangrijk voor de context van deze inleiding - een Fries. Hij maakte 700 doelpunten in 730 wedstrijden en het bekende voetbalstadion van Sportclub Heerenveen is naar hem vernoemd. We trotseerden ...

16 december 2019 Opening
Bar 1672 is de nieuwe aanwinst van Martini Hotel Group

Op 12/12 is om 16.72 uur (oftewel 17.12 uur) in Groningen een nieuw restaurant, wine- en cocktailbar geopend: Bar 1672. De bijzondere horecagelegenheid in het karakteristieke pand aan het Gedempte Zuiderdiep op nummer 15 is de recente aanwinst van Martini Hotel Group. Over Bar 1672 Bar 1672 is...

12 december 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een groter terras op een warme dag? Soms mag het!

De herfst is inmiddels in volle gang, de winter is in zicht en zelfs de jaarwisseling laat niet lang meer op zich wachten. De zomer lijkt alweer lang geleden. Dat betekent niet dat we niet kunnen terugblikken. Graag zelfs! De afgelopen zomer kende de warmste dagen ooit gemeten. Ook de terrassen prof...

25 november 2019
Entree Awards voor de dertiende keer uitgereikt

Gisteravond zijn in Theater Amsterdam de Entree Awards uitgereikt. De dertien horeca-vakprijzen gingen onder meer naar de Best Bartender (Andrei Talapanescu), Best Hotel Design (Supernova in Rotterdam) en Best Restaurant Concept (Graphite in Amsterdam). De oprichters van horecagroep De Drie Wijzen u...

22 november 2019 Awards Café
Dit zijn de finalisten in de verkiezing 'Leukste voetbalkroeg van Nederland'

De provinciewinnaars van de ‘Leukste Voetbalkroeg van Nederland’-verkiezing zijn bekend. De drie provinciewinnaars met de meeste stemmen maken nog kans op de landelijke titel. Er is sinds oktober ruim 13.000 keer gestemd op horeca met een officiële licentie van FOX Sports Zakelijk. ...

29 oktober 2019 Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Sigaretten op het terras gaan in rook op

De term 'rookvrije generatie' vliegt je tegenwoordig om de oren. Op steeds meer plekken is het verboden om te roken en bovendien wordt de roker steeds meer dwarsgezeten door allerlei maatregelen, zoals het verhogen van de accijnzen op sigaretten. Waar het vroeger heel gewoon was om in de tre...

25 september 2019
Genomineerden Entree Awards 2019 bekend

De genomineerden van de Entree Awards 2019, een initiatief van horecavakblad Entree Magazine, zijn bekend. De genomineerden (zie onder) behoren tot de vijftig beste nieuwe horecabedrijven van Nederland en laten zien welke trends we komend tijd kunnen verwachten. De nominaties voor de Entree Awar...

4 juli 2019 Interview Longread
Casper Reinders: "Dit is het ware verhaal achter Jimmy Woo"

Casper Reinders is een van de grootste en meest baanbrekende horecaondernemers in Nederland. Ik mocht een dagje met hem mee om enkele van zijn prachtige zaken te bezoeken en bij te praten over het huidige horecalandschap, de verhalen achter zijn horecaimperium, design, uitdagingen en de toekomst. Ca...

15 april 2019 KHN
KHN maakt zich zorgen over horeca groei Groningen

Volgens de Groningse afdeling van KHN wordt leegstand in Groningen te veel opgevuld met horecazaken, zo lezen we op rtvnoord.nl. "Er moet wat gebeuren, als we zo doorgaan dan hebben we over drie jaar echt een probleem." aldus Irene van der Velde, afdelingsvoorzitter van de stad Groningen, ...

27 februari 2019 Bier
Bier uit jenevervaten, is dat de nieuwe trend?

De Grand Prestige Vatgerijpt van Hertog Jan heeft dit jaar gerijpt in geselecteerde vaten van drie Nederlandse jeneverdistillateurs; Hooghoudt, Rutte en Zuidam. Twee eeuwenoude, traditionele ambachten smelten zo samen. Sinds 2017 ontwikkelen de brouwers van Hertog Jan jaarlijks een eenmalige, exclus...

9 januari 2019 Awards Wijn
Barrel uit Groningen bekroond tot Wine Bar of the Year 2018

Na meer dan 12.000 publieksstemmen en 15 onaangekondigde jurybezoeken werd vanmiddag op de Horecava de ‘Wine Bar of the Year 2018’ bekend gemaakt. De genomineerde wijnbars verzamelden zich rondom het 'Alles Over Wijnplein' waar zij te horen kregen dat Barrel uit Groningen zich W...

8 januari 2019 Economie Ondernemen
Horecaketens winnen terrein in straatbeeld

ABN AMRO verwacht dat de schaalvergroting in de horeca zich de komende jaren voortzet via de uitbreiding van ketens én overnames. Na een recordjaar in 2018 verwacht ABN AMRO dat het aantal overnames van eetzaken in 2019 boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar ligt. Verder breiden kete...

5 januari 2019 Interview Longread
Interview Ruk en Pluk Amsterdam: "Verbouwen? En al die herinneringen dan?"

Waar geknoopte kleedjes op tafel liggen, waar de foto’s van overleden eigenaars en gasten de wanden sieren, waar de chips en bitterballen nog gratis weggegeven worden, daar voelt Amsterdam-Oost zich thuis. In café Ruk en Pluk aan de Linnaeusstraat komt jong en oud een biertje halen na h...

10 december 2018
Alles over de cafébranche in de laatste editie van De CaféKrant

De laatse CaféKrant van 2018. En wat voor een! Twee rasechte Amsterdamse caféhouders vertellen alle ins- en outs over hun parel: Ruk en Pluk in Amsterdam-Oost. Waar de barkrukken nog rood zijn, er altijd slingers aan de muur hangen, de bitterballen worden uitgedeeld en overleden oud-ei...

3 december 2018 Awards Achtergronden
Tapperij Tijdsloos is leukste voetbalkroeg van Nederland

Tapperij Tijdloos uit Papendrecht is de leukste voetbalkroeg van Nederland. Dat is live in het FOX Sports-programma ‘De Eretribune’ bekendgemaakt. FOX Sports-presentator Koert Westerman en Lars van Velsum (FC Afkicken) overhandigden de bijbehorende kampioensschaal. Mystery visit ...

8 november 2018 Awards Onderwijs
Top 10 Beste Leerbedrijf Horeca bekend

Op woensdag 7 november heeft SVH de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekendgemaakt. Nadat de nominatieronde op vrijdag 12 oktober werd gesloten, hebben leerlingen, docenten en leermeesters hun leerbedrijven kunnen beoordelen tijdens de beoordelingsronde. De tien hoogst geëindigd...

10 oktober 2018 Wet- en regelgeving Achtergronden
Startende horecaondernemers onbekend met aftrekposten

Veel startende ondernemers zijn niet op de hoogte van de aftrekposten waarvan zij gebruik kunnen maken. Zo weet 1 op de 3 startende ondernemers niet welke autokosten zij zakelijk kunnen aftrekken. Ook heeft 4 op de 10 ondernemers niet gecheckt op welke aftrekposten zij recht hebben. Dit blijkt uit o...

5 oktober 2018 Awards Bier
Sander Meeter tapt de mooiste bieren van Noord-Nederland

De best getapte biertjes van Noord-Nederland zijn te vinden in Lemmer. Barman Sander Meeter van Beachclub Lemmer in Friesland won maandag 1 oktober de regionale tapwedstrijd van Noord-Nederland in de Martinikerk in Groningen. Met een score van 181 punten was Sander Meeter de absolute winnaar. Op ...

11 september 2018 Awards Mensen KHN
Patrick Beijk Meest Markante Horecaondernemer van Groningen

Patrick Beijk mag zich dit jaar én volgend jaar de Meest Markante Horecaondernemer van de provincie Groningen noemen. Patrick, eigenaar van onder andere mr. Mofongo en The Dog Bollocks, stond met vier andere horecaondernemers in de finale. Patrick valt volgens de jury op door zijn uitdagende ...

20 juli 2018 Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Amsterdam de duurste, Zwolle het goedkoopst

Amsterdam is wederom de duurste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in onze hoofdstad is € 25,10, dit is 3,5% hoger dan vorig jaar. Landelijk steeg de terrasprijs gemiddeld met 2,5% dit jaar naar € 22,64. Zwolle is, net als vorig jaar, de goedk...

21 juni 2018 Koffie & thee Mensen
Barista Moniek Smit naar Doppio

Koffiemarktspecialist, adviseur en barista van het eerste uur Moniek Smit (41) zet haar carrière voort bij franchise-onderneming Doppio Espresso. Smit zal per 1 juli 2018 de functie van Regio Regisseur op zich nemen en hiermee de franchisenemers van Doppio Espresso ondersteunen en versterken....

16 mei 2018 Achtergronden
Vakantieganger waardeert horeca in Gelderland als beste

Vakantiegangers vinden de horecavoorzieningen in de provincie Gelderland het beste. Dit blijkt uit ‘Het Gastvrijheidsonderzoek’ dat vakantieparkenwebsite Bungalowparkoverzicht.nl heeft uitgevoerd op basis van 1.325 vakantiebezoeken in Nederland. Horecavoorzieningen Gelderland als best...

14 maart 2018 Achtergronden Interview
Exclusief interview Ad Schaap, De Beren: “Onze franchisenemers komen in een gespreid bedje terecht”

De Beren, typisch Rotterdams, maar tegenwoordig in heel Nederland een ‘household name’. Ad Schaap is een Rotterdamse horecalegende en sinds 1999 staat hij aan het roer van de restaurantketen die niet alleen een transformatie heeft ondergaan, maar ook qua aantal vestigingen enorm aan de w...

13 december 2017
Felix Huisken geïnaugureerd tot 49ste SVH Meesterschenker

Op dinsdag 12 december is Felix Huisken, eigenaar van Café Singelier in Groningen, geïnaugureerd tot SVH Meesterschenker. Felix Huisken is daarmee de 49ste SVH Meesterschenker van Nederland en de eerste schenker die de titel SVH Meesterschenker sinds 2002 heeft behaald. Onder grote belan...

17 november 2017 Awards
Dit zijn de leukste voetbalkroegen van Nederland

Nu de bijna 11.000 stemmen zijn geteld, is duidelijk geworden waar volgens de Nederlandse voetballiefhebber de leukste voetbalkroegen van Nederland te vinden zijn. Voor de ‘De Leukste Voetbalkroeg van Nederland’-verkiezing heeft het publiek de afgelopen maand kunnen stemmen op de ruim 3....

7 november 2017 Awards
Top 10 Beste Leerbedrijf Horeca bekend

Op dinsdag 7 november heeft SVH de top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2017/2018 bekendgemaakt. Leerlingen en docenten hebben de afgelopen maanden de tijd gehad om hun leerbedrijven te nomineren. In totaal waren er 183 horecabedrijven genomineerd waarvan 143 zich hebben aangemeld ...

3 november 2017 Opening
Café Donovans in Groningen gaat verhuizen

Het groningse café Donovans gaat verhuizen naar een nieuwe locatie in de stad. Het café komt in het pand te zitten in het oude pand van café De Kar, iets verderop in de Peperstraat waar het nu is gevestigd. Op de plek van café Donovans komt een Karaokebar. Donovans is ...

3 november 2017 Drinks Wijn
Felix Huisken geslaagd voor zijn Meesterproef

Op donderdag 2 november is Felix Huisken (46), eigenaar van Café Singelier, Groningen geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterschenker. Felix Huisken is daarmee de eerste SVH Meesterschenker sinds 2002. Een SVH Meesterschenker weet als geen ander gasten te verrassen met uiteenlopende dr...

20 oktober 2017 Drinks Achtergronden
Alles over rum en tiki cocktails

Cocktails pasten lange tijd niet bij de calvinistische Nederlander. De tijden veranderen en het drinkgedrag daarmee ook. De opkomst van de cocktailbar is dan ook niet te stuiten. Ook buiten de Randstad is het fenomeen in opkomst. Tiki cocktails nemen een belangrijke plaats in op de cocktailkaart. ...

6 oktober 2017 Café
Zo betaalt een keukeninvestering zich terug

De keuken wordt steeds belangrijker voor het café, al was het maar voor het opmaken van de borrelplank. Maar ook lunch en hapjes groeien in populariteit. Wie meer met food wil doen, heeft veel plezier van een goed geoutilleerde keuken met een doordachte routing. DOWNLOAD GRATIS DE NIEUWSTE EDITI...

3 oktober 2017 Awards
Barvrouw Renate Feenstra tapt het beste biertje in de Regio Groningen

Het best getapte biertje in de regio Groningen wordt getapt door Renate Feenstra van restaurant Schokland in Ens. Na een spannende finale won Renate gisteravond met 197 punten. Dit jaar vindt voor de 62e keer het Nederlands Kampioenschap Biertappen plaats. Meer dan 1400 barmannen en –vrouwen s...

29 september 2017 Interview
Interview: Stadsbar Mauritshuis van start in Groningen

Het succesverhaal van Dinercafé Mauritshuis in Leeuwarden heeft dit jaar een vervolg gekregen met Stadsbar Mauritshuis op een A-locatie in Groningen. Eigenaar Maurits Verlinden pendelt sindsdien heen en weer tussen zijn twee vestigingen, maar zijn passie blijft Taste Rebels: meisjes die op lo...

22 september 2017 Café Achtergronden
Groningen krijgt misschien een hondencafé

Kattenliefhebbers kunnen in Groningen al in twee kattencafé’s terecht, maar voor hondenliefhebbers is het afzien. Tot nu, want hondencafé Kwispel vult die leegte als de crowdfundingactie succesvol blijkt, zo lezen we in het Dagblad van het Noorden. Dagopvang Hondencaf&eacut...

21 september 2017 Koffie & thee Mensen
Doppio viert jubileum met reis naar Italië

Espressobarketen Doppio Espresso bestaat 10 jaar en organiseert ter ere van dit jubileum een reis naar Italië, daar waar het allemaal begon. Met als doel inspiratie en ideeën opdoen én om te genieten van de Italiaanse koffiecultuur. In april 2017 vierde Doppio Espresso het tienja...

19 september 2017
De CaféKrant: Stadsbar Mauritshuis, slim inkopen en keukens

De nieuwste editie van de CaféKrant verschijnt vandaag. In deze september-editie is weer volop aandacht voor de café-ondernemer. Zo is er een interview met Maurits Verlinden van Stadsbar Mauritshuis in Groningen. Daarnaast staan er in deze uitgave artikelen over slim inkopen, de keu...

4 september 2017 Economie Tech
Met een glimlach betalen in de horeca

Betalen kan sneller en leuker. Gasten van een KFC-restaurant in het Chinese Hangzhou kunnen vanaf nu betalen met behulp van gezichtsherkenning. De 'smile to pay'-toepassing van Alipay scant de gezichten van betalende gasten binnen twee seconden. Naast gezichtsherkenning is ook het verstre...

11 augustus 2017 Awards Koffie & thee
Doppio genomineerd voor European Coffee Awards 2017

Na het winnen van de 'Best Coffee Chain – Western Continental Europe' in 2014 en de 'Best Coffee Chain – Benelux' in 2013, is Doppio Espresso dit jaar wederom genomineerd door Allegra Strategies voor een grote Europese prijs. Ook dit keer is Doppio kanshebber in de catego...

1 augustus 2017 Achtergronden Ondernemen
Meten is weten: ook in het café

De horeca is afhankelijk van gasten. Dat is een eeuwenoud simpel gegeven. Gek eigenlijk dat de hoeveelheid van deze gasten niet wordt gemeten? Dat dacht ook Alexander Swart van Partycafé De Doos. Hij meet precies hoeveel gasten er in zijn café zijn en haalt daar zijn voordeel uit. &...

13 juni 2017 Economie Amsterdam Bier
Aantal bierbrouwerijen in tienjaar verviervoudigd

In tien jaar tijd is het aantal bierbrouwerijen in Nederland toegenomen van 90 in 2007 naar 370 in 2017. Dat blijkt uit cijfers van het cbs. De grootste groei vond plaats in Amsterdam Er zijn met name veel eenmansbedrijven bijgekomen. Bij 270 van 370 brouwerijen is één persoon werkz...

2 juni 2017 Economie Café
Daling aantal discotheken zet door

Het aantal discotheken blijft onverminderd hard dalen in Nederland. De afgelopen vijf jaar is het aantal discotheken in Nederland afgenomen van 226 naar 174, een daling van 23%. De afgelopen tien jaar daalde het aantal discotheken met 44%. In de drankensector, waar de discotheek onder valt, daald...

2 mei 2017
Nacht van de Fooi zoekt deelnemers 

Op zaterdag 20 mei 2017 staan deelnemende horecabedrijven in veertien steden hun fooi af aan kleinschalige en duurzame ontwikkelingsprojecten.In Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Wageningen, Groningen, Den Haag, Tilburg, Nijmegen, Eindhoven, Breda, Den Bosch, Delft, Leiden en Maastricht kunnen horecaon...

11 april 2017 Achtergronden
Slim! Boekhouden: Het grootboek als gids voor de ondernemer

Jimmy Croymans en Marjan van Dijk, Cafe 't Ponton, Kampen Vloeroppervlak - 40 m2 Terras - 120 m2 Prijs pils (vaasje) - € 2,60 Aantal personeelsleden - 5 Doelgroep/publiek - Vaste borrelgasten bruincafé en toeristen "Onze kasboekhouding doen we in Excel. Daarin voeren we ...

1 maart 2017 Bier Interview
'Bier is niet interessant meer om te verkopen'

Vorige week publiceerde het CBS cijfers waaruit blijkt dat de prijs van een biertje in de horeca harder stijgt dan in een supermarkt. Café-eigenaar Alexander Swart wilde hier graag zijn mening over geven. Volgens hem hebben zowel consumenten als horecaondernemers geen idee hoeveel een biert...

1 februari 2017 Café
De Drie Gezusters wisselt van eigenaar

De bekende Groningse horecaonderneming De Drie Gezusters krijgt een nieuwe eigenaar. Per 1 maart neemt Meyer Beheer de zaak over van Horeca Combinatie Groningen. De huidige exploitanten, Grietje van der Veen en Henk Wustenveld, zijn verheugd dat hun levenswerk wordt doorgezet door Meyer Beheer. ...

13 december 2016 Café Interview
Interview: Muziekcafé de Paap is een begrip

Anouk werd er ontdekt, net als Kane en Di-rect. Wie weet speelt deze week in Muziekcafé de Paap wel weer een nieuwe ontdekking de sterren van de hemel. De programmering is in handen van Ferry van Coesant, die het café al twintig jaar runt. De ondernemer heeft niet alleen een neus voor ...

30 november 2016 trends Koffie & thee
Het aantal coffeebars in Nederland groeit

Nederland telt in 2016 circa 358 coffeebars en dit aantal neemt toe. De coffeebar is in relatief korte tijd een begrip geworden binnen de Nederlandse horeca. De afgelopen jaren heeft de moderne coffeebar een sterke groei in aantallen en populariteit meegemaakt. Grootstedelijke omgevingen, winkelcent...

10 november 2016 Café Opening
Café Het Vaatje maakt doorstart in Blauwe Engel in Groningen

De studentenkroeg Café Het Vaatje opent eind november opnieuw de deuren. De uitbaters hebben een nieuwe ruimte gevonden aan de Grote Markt Zuidzijde. In het voormalige feestcafé de Blauwe Engel komt eind november Het Vaatje. Anderhalf jaar geleden moest Het Vaatje sluiten vanwege pl...

1 november 2016 Events
Aandacht voor ‘De Nieuwe Nederlandse Keuken’

SVH Meesterkok Albert Kooy is initiator van de kookfilosofie ‘De Nieuwe Nederlandse Keuken’ (Dutch Cuisine). Tijdens de horecavakbeurs Beleef – Food, drinks & more in Evenementenhal Hardenberg geeft hij op dinsdag 8 november van 14.00 tot 15.00 uur een (kook)presentatie over de...

19 oktober 2016 Drinks Bier
Softwarebedrijf 'berekent' recept nieuw biertje

Aan de hand van een aantal aan Groningen en de Groningers toegeschreven eigenschappen hebben medewerkers van het IBM Client Innovation Center in Groningen het recept voor het ultieme Groningse stadsbiertje 'berekend'. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. IBM in Londen is dermate positief o...

7 oktober 2016 Wet- en regelgeving
Plan voor noodlijdende ondernemers markthal Rotterdam?

Verruiming van het bestemmingsplan voor de Markthal kan de redding zijn voor noodlijdende ondernemers. Dat zei professor Laurens Sloot, hoogleraar retail marketing aan de Rijksuniversiteit van Groningen tegen het AD. Door in verskramen bijvoorbeeld ook horeca toe te staan, kunnen uitbaters makkelijk...

12 september 2016 Awards Koffie & thee
Black&Bloom serveert de beste koffie van Nederland

Koffiebar Black&Bloom in Groningen is de nieuwe nummer één in de Misset Horeca Koffie Top 100, de jaarlijkse ranglijst van de beste koffie serverende horecabedrijven van Nederland. Het is de vijfde keer dat horecavakblad Misset Horeca de lijst samenstelt. De Koffie Top 100 is maand...

12 september 2016 Economie Achtergronden
In welke regio kun je het beste een horecabedrijf starten?

Het CBS heeft berekend dat met name universiteitssteden een stormachtige groei doormaken en dat eenpersoonshuishoudens een steeds groter aandeel van het totaal vertegenwoordigen. De steden maken een ontwikkeling door, terwijl de 'randen van het land' vergrijzen en leeglopen of in ieder geval...

8 september 2016 Café
Groningse terrassen krijgen tropenrooster

Terrassen mogen donderdagavond een uur langer open in Groningen. Nog niet eerder werd zo laat in het jaar het sein ‘tropisch’ afgegeven. Het is deze zomer de tweede keer dat dit tropenrooster in werking wordt gesteld, de eerste keer was in augustus. Het idee kreeg vorm in de periode v...

5 september 2016 Opening
Taveerne Rabenhaupt opent haar deuren voor liefhebbers van bier en kip

Vanaf nu kunnen liefhebbers van bier en kip hun hart ophalen op het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Deze week opende hier Taveerne Rabenhaupt. Deze nieuwe hotspot in het centrum van Groningen is de enige taveerne in de stad waar gasten zelf hun bier mogen tappen aan tafel. Met taptafels, een gr...

2 september 2016 Economie
Korte huurcontracten en daghoreca worden steeds belangrijker

Korte huurcontracten en daghoreca worden steeds belangrijker op de Nederlandse winkelmarkt. Ook in de grote steden van ons land zijn korte huurcontracten meer regel dan uitzondering. Daarnaast speelt daghoreca, mede door een lagere vraag van winkeliers, een steeds belangrijkere rol in winkelgebieden...

30 augustus 2016 Faillissement
Café Effe Anders ontruimd in Groningen

Café Effe Anders, voorheen café Koster, is onlangs ontruimd. Het café in de binnenstad van Groningen heeft een huurachterstand bij de pandeigenaar. De voormalige uitbater, Willem Koster, nam in maart afscheid van het café en was enkel nog verantwoordelijk voor de programm...

20 juli 2016 Wet- en regelgeving
Terrassen mogen langer open vanwege tropische temperaturen

De zomer is eindelijk gearriveerd. Dat betekent voor de horeca in Amsterdam (stadsdeel Centrum) dat het Tropisch Weer Scenario (TWS) van kracht is, waarbij de terrassen ruimer mogen worden opgesteld dan normaal. Ook in Groningen en Utrecht is het TWS ingevoerd voor horeca-ondernemers. Horecagele...

27 juni 2016 Café Bier Achtergronden
Op bezoek bij 'bierwalhalla' Belgisch Café De Pintelier, Groningen

Caféondernemer Eric Harder is wat je noemt een echte kastelein. Vol enthousiasme en gedrevenheid vertelt hij over zijn grote passie voor bier en herinnert hij zich de ene na de andere bijzondere en grappige anekdote uit zijn jarenlange loopbaan als kroegeigenaar. Pilot van Jupiler “...

23 juni 2016 Café Bier
"Het aanbod van speciaalbier explodeert"

Caféondernemer Eric Harder is wat je noemt een echte kastelein. Vol enthousiasme en gedrevenheid vertelt hij over zijn grote passie voor bier en herinnert hij zich de ene na de andere bijzondere en grappige anekdote uit zijn jarenlange loopbaan als kroegeigenaar. Pilot van Jupiler “...

15 juni 2016 Drinks
Dik dozijn nieuwe biersommeliers

Sinds dit weekend kent Nederland een dik dozijn nieuwe gediplomeerde biersommeliers. In het Oostenrijkse Obertrum zijn dertien StiBON bierambassadeurs na een intensieve studie voor hun laatste examen geslaagd. “Met de groei van het aantal brouwerijen neemt ook de honger naar bierkennis steeds ...

30 mei 2016
Nacht van de Fooi brengt 65.000 euro op

Afgelopen zaterdag stonden veertien steden in het teken van de Nacht van de Fooi. 581 kroegen, restaurants en uitgaansgelegenheden stonden deze dag hun fooi af aan zes kleinschalige en duurzame ontwikkelingsprojecten onder het motto ‘Keep the Change, Change the world’. Amsterdam, Breda, Den Ha...

24 mei 2016
28 mei Nacht van de Fooi

Zaterdag 28 mei vindt de twaalfde editie van de Nacht van de Fooi plaats. In veertien steden staan op deze dag de deelnemende horecagelegenheden hun fooi af aan zes kleinschalige en duurzame ontwikkelingsprojecten. De hele dag door is het mogelijk om uit te gaan en ondertussen iets bij te dragen a...

2 mei 2016
Inspectie SZW: veel onderbetaling in horeca

Bij een controle van de schoonmaak-werkzaamheden in 44 horecaondernemingen, vooral restaurants en eetcafés, werden bij zes ondernemingen door de Inspectie SZW overtredingen geconstateerd. Daarnaast doet de Inspectie nog nader onderzoek bij 22 ondernemingen. De actie van de Inspectie SZW vond afgel...

22 februari 2016
Foodfestival Lepeltje Lepeltje breidt uit

Het rondreizende culturele foodfestival Lepeltje Lepeltje breidt dit jaar uit naar maar liefst zeven steden en Mysteryland. In Amersfoort, Dordrecht, Utrecht, Groningen, Zwolle, Apeldoorn, Eindhoven en op Mysteryland gaat jong en oud bourgondisch genieten. Vanaf Pinksterweekend in mei tot en met e...

22 februari 2016
Doppio Espresso heropent Groningse zaak

Doppio Espresso heeft haar allereerste vestiging in Groningen, daterend uit 2007, geheel verbouwd. De Groningse zaak is gevestigd aan de rand van het historische hart van Groningen op steenworp afstand van de A-kerk en Westerhaven. De vestiging beschikt na de verbouwing over ruim 160 zitplaatsen...

5 februari 2016
Burger King heeft nieuwe eigenaar

Burger King Nederland wisselt van eigenaar. Eigenaar Citoyen Food Group verkoopt het bedrijf aan de Amsterdamse investeerder Standard Investment. De Nederlandse tak beheert 27 van de 60 Burger King-restaurants in Nederland en heeft 1400 medewerkers in dienst. Meer restaurants Tegenover Z24 zeg...

12 januari 2016
2015: 22 procent minder faillissementen

Vorig jaar zijn in Nederland 6303 bedrijven failliet gegaan, een daling van 22 procent ten opzichte van 2014. In 2015 gingen 1756 edrijven minder failliet dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de gegevens van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. De meeste faillissementen vonden plaats in de groot- ...

11 januari 2016
Cafés blijven achter in prestaties horeca

De verkopen van cafés liggen nu al bijna twee jaar lang ruim een kwart onder het niveau van het topjaar 2007. Waar andere delen van de traditionele horeca, zoals restaurants en hotels, het volume (grofweg het aantal consumpties en overnachtingen) zien herstellen, blijven cafés ver achter. Dit me...

8 januari 2016
Hanos verruimt openingstijden groothandels

Dertien groothandels van Hanos zijn vanaf deze week geopend van zeven uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds. Op donderdag en vrijdag zijn er koopavonden en kunnen horecaondernemers tot acht uur ‘s avonds in de winkels terecht. Vestigingen De nieuwe openingstijden gelden voor de volgende ...

4 januari 2016

De Russische caféketen Ziferblat wil een café openen in de stad Groningen. Gasten betalen in cafés van Ziferblat niet per consumptie, maar per minuut. Dasja Vinogradova, de initiatiefneemster in Groningen, zoekt nog naar een goede locatie in de studentenstad. Ze geeft aan dat een café in een b...

1 januari 2016
Salade gekonfijte hoevekip

Salade gekonfijte hoevekip van Doppler, Groningen Ingrediënten gemengde slasoorten ontbeende kippendijen ganzenvet bacon cherrytomaatjes dressing van balsamico Bereidingswijze Konfijt de ontbeende kippendijen in ganzenvet. Haal de blaadjes van diverse kropsla, was ze en leg ze o...

1 januari 2016
Vegan salade

Vegan salade van Pernikkel, Groningen Ingrediënten Kikkererwten Kidneybonen Ui Tomatenblokjes Koriander Citroen Olijfolie Aubergine Paprika Courgette Knoflook Mesclun Walnoten Amandelen ...

1 januari 2016
Garnalensoep uit Groningen

Ingrediënten (2 personen) 1 kleine schelvis 50 gram gekookte en gepelde noordzeegarnalen ½ verkruimeld beschuit 1 ei 40 gram boter ½ prei 1 eetlepel maïzena 2 theelepels Groningse mosterd 1 eetlepel gehakte bladselderij 2 wortels 2 aardappels 1 laurierblad zou...

15 december 2015
De Horeca 100 van 2015

We presenteren je het Horeca Jaaroverzicht 2015 in 100 momenten. Het jaar is nog net niet afgelopen, maar we nemen je graag nu al mee door een roerig horecajaar. De Horeca 100 publiceren wij ieder jaar in december. Geniet ervan! Januari: Club Trouw wordt studentenhotel De club wordt omgetov...

14 december 2015
Doppio Espressio breidt uit in Den Haag

De espressobarketen Doppio Espresso heeft in hofstad Den Haag zijn 27e vestiging geopend. De espressobar heeft een prachtige ligging aan de Frederik Hendriklaan (in de volksmond bekend als 'De Fred'). De buurt wordt gekenmerkt door het uitgebreide winkelgebied, gezellige horeca en culturele trekp...

9 december 2015
Bagels & Beans Haarlem beste flexplex

De Bagels & Beans vestiging in Haarlem is vandaag benoemd tot beste horecaflexplek van 2015. Een zorgvuldig geselecteerd professioneel testteam testte de afgelopen weken talloze flexplekken. Bagels & Beans in Haarlem kwam in de categorie ‘horecaflexplek’ als beste uit de bus. 'Ideaal koffiet...

25 november 2015
In Groningen: grootste bierdiner ter wereld

De Martinikerk in Groningen is april volgend jaar het decor van het grootste bierdiner ter wereld. In de kerk wordt de tafel gedekt voor maar liefst 600 bierliefhebbers. Dat meldt het Bierfestival Groningen. 7-gangenmenu met speciaalbier Bezoekers van het megabierdiner krijgen een 7-gangenmenu ...

16 november 2015
Heel Nederland geschikt voor wijnteelt

Goed nieuws voor wijnbouwers: bijna alle Nederlandse bodems zijn geschikt voor druiventeelt. Uit onderzoek van TNO blijkt dat het voor de smaak niet uitmaakt of de wijngaarden zich in Groningen of Zeeland bevinden. In alle provincies wijnteelt Afgelopen tien jaar heeft wijnbouw in Nederland een...

9 november 2015
Ook Groningen krijgt een kattencafé

Na het succes van het kattencafé Kopjes in Amsterdam, krijgt nu ook Groningen een kattencafé. Begin 2016 gaat Op z'n Kop zijn deuren openen. Dit wordt het tweede kattencafé in Nederland. Asiel Het café is voornamelijk bedoeld voor kattenliefhebbers die zelf geen kat in huis kunnen nemen. In...

29 oktober 2015
Doppio positief beoordeeld in Koffietest

Ook dit jaar is de jury van de AD Koffietest weer positief over Doppio Espresso. De vestigingen van de espressobarketen in Arnhem en Spijkenisse hebben respectievelijk een 8 en een 7,5 gescoord en de jury concludeerde dat Doppio garant staat voor kwaliteit. Beoordelingen De vakjury bezocht 2 ...

13 oktober 2015
Voors en tegens van vrije openingstijden

In Zwolle zijn bewoners van het stadscentrum bang voor de vrije openingstijden van de horeca in de stad. De gevolgen van vrije openingstijden zijn nog onbekend, en verschillende horecaondernemers juichen de verruiming juist toe. Politie wil het liever niet De politie is ook niet gerust op de v...

8 oktober 2015
Vernieuwde Makro's in Breda en Groningen

De Makro vestigingen in Breda en Groningen heropenen op 14 oktober met een volledig nieuw concept. Met de vernieuwing speelt Makro naar eigen zeggen in op de veranderende wensen en behoeften van ondernemers. Foto: Beleving staat bij Makro centraal, zoals bij de visafdeling in Vianen Beleving ...

5 oktober 2015
Wie wordt de beste biertapper? (video)

Ruim 1500 professionele biertappers gaan strijden om de titel Nederlands Kampioen Biertappen. Het kampioenschap is een initiatief van Stichting Tapwedstrijden.nl en wordt georganiseerd om de kwaliteit van het bier tappen in de Nederlandse horeca nog verder te verbeteren. De eerste regionale wedstri...

5 augustus 2015
'Bierbrouwerij Groningen pleegt fraude'

Vijf cafés en bierspeciaalzaken in Groningen zijn gestopt met het verkopen van het speciaalbier Grunn. De verkopers zeggen in 'Dagblad van het Noorden' dat het bier gewoon afkomstig is uit de supermarkt Jumbo. "Etiketten worden losgeweekt" Een slijter vertelt in de krant dat hij wel eens doze...

14 juli 2015
Zwarte Doos krijgt hotel en café-restaurant

Het voormalige gebouw van de Sociale Dienst in Groningen, de zwarte Doos, wordt een café-restaurant. althans, op het dak van het gebouw kan straks op 55 meter hoogte 'gelounged' worden als het aan een Gronings architectenbureau ligt. Hotel en restaurant Op dit moment staat het pand nog leeg e...

10 juli 2015
Amsterdam weer duurste terrasstad

Amsterdam is na 2 jaar weer de duurste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras van Amsterdam is € 23,05 dit is 5,5% hoger dan vorig jaar. Gemiddeld zijn de terrasprijzen dit jaar met 2,5% gestegen. Almere is voor het eerst de goedkoopste terrasstad van N...

7 juli 2015
Het beste terras van Nederland ligt in Egmond

Het beste terras van Nederland ligt aan zee, Egmond aan Zee om precies te zijn. Restaurant Van Speijk van ondernemers Arnoud Schimmel en Alexandra Vliersma heeft dit jaar de Terras Top 100 gewonnen. Het zilver ging naar het Limburgse Alt Arce, terwijl Paal 10 uit Ouddorp terugkeerde in de lijst op...

Laad meer resultaten

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Horeca & Recht
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: